用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真正的活動教學學校
樓主: YY_2011
go

真正的活動教學學校 [複製鏈接]

回覆 creambun 的帖子

教深一年呀,默書測驗密呀,範圍大。 讀私小朋友話,密默書都唔緊要,但範圍都大,小朋友同家長都要花更多時間。 咁都知嘅, 1分耕耘,1分收獲。

其實點定義活動教學?我有fd早年去幾間學校open day,話wkf等學校都係整整齊齊嘅枱,睇落都似正常上堂。真道就三人圍一枱,好似有活動咁。但依家間間學校都係一人一枱啦我小朋友返咗幾年學,我都唔知有無活動教學,只知網課果陣,我小朋友好「活動」

回覆樓主:

如不想測默或功課太多,workload太重,選擇前先問問個別學校的用家實際狀況如何,免得與期望有所出入

deco99 發表於 21-4-21 20:08
其實點定義活動教學?我有fd早年去幾間學校open day,話wkf等學校都係整整齊齊嘅枱,睇落都似正常上堂。真 ...

果D最多叫流動設置,我小朋友當年間津小,我去過佢哋有D課室,正常又有,一組組又有,圍圈又有,咁計佢哋係非常活動教學~~~

mcl203 發表於 21-4-21 10:41
本地學制,包括直私,係無~~~

一針見血

講來可能冇人信,DGJS可以話係活動教學。不要問我具體點教,因為唔識形容。不過仔讀國際學校,囡讀DGJS,發現教的方法差不多。
而且之前也讀過傳統私小,教學方法完全唔同。

回覆樓主:

香港有家長對直資學校嘅活動教學有幻想,以為happy school,唔重視成績
活動教學只係一個方法,但佢地學校唔重視成績,點可能係一條龍上去,DSE都係B1呢

deco99 發表於 21-4-21 20:08
其實點定義活動教學?我有fd早年去幾間學校open day,話wkf等學校都係整整齊齊嘅枱,睇落都似正常上堂。真 ...

我反而怕多功課多啲,朋友小朋友讀地區龍頭津小,一個長假期有成二十幾樣功課,非常忙碌。

hapi_mami 發表於 21-4-21 16:43
介唔介意講你小朋友以前讀邊間?
可否講下點解會由IB學校忽然轉軚至local 傳統?落差應該好大,適應也一啲 ...

其實分別又唔覺得好大,當然默書範圍比以前多,功課量多少少同深啲。
但而家呢間學校,都有各種projects study, 學校每星期又有Drama堂,比起以前要另外俾錢上drama, 學咗成年都無做到一套劇好得多。
最重要係,小朋友讀得開心,自信亦喺呢到建立返晒

minichong28 發表於 21-4-22 12:38
其實分別又唔覺得好大,當然默書範圍比以前多,功課量多少少同深啲。
但而家呢間學校,都有各種projects s ...

你以前真係讀IB school?
認識既IB school, 如ESF旗下既小學, 應該係無默書喎!

除非個間係以本地學制為主既IB school (啟思), 或仿國際學校既IB school (如CKY, 真道)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-22 12:58
你以前真係讀IB school?
認識既IB school, 如ESF旗下既小學, 應該係無默書喎!

就係本地IB
‹ 上一主題|下一主題