用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真正的活動教學學校
go

真正的活動教學學校 [複製鏈接]

很多學校都標榜自己是活動教學,請問真正的活動教學學校有哪幾間呢?有沒有用家可以分享一下?萬分感謝!
   3    0    0    0

YY_2011 發表於 21-4-21 10:24
很多學校都標榜自己是活動教學,請問真正的活動教學學校有哪幾間呢?有沒有用家可以分享一下?萬分感謝!
...

本地學制,包括直私,係無~~~

minichong28    發表於 21-4-21 12:37

回覆 mcl203 的帖子

見九官小都話主力活動教學,有別傳統形式上課, 官小都做到 (相對好傳統小學)?

kekeneko 發表於 21-4-21 11:06

見九官小都話主力活動教學,有別傳統形式上課, 官小都做到 (相對好傳統小學)? ...
講都做到係兩回事

見九官小都話主力活動教學,有別傳統形式上課, 官小都做到 (相對好傳統小學)? ...

唔使學校話活動教學,自己已經可以活動學習~~~

我小朋友之前讀緊IB school, 而家讀緊傳統小學, 教學方面真係分別唔大

如果九官小都算活動教學,咁全港至少70%官津都係活動教學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我個人覺得官小活動教學應該比傳統谷嘅小學冇咁谷,但唔係好free 冇咩功課那種。 而谷直資,私立同官津小都係傳統到唔傳統,功課多,測驗多 或 課程深1年

kekeneko 發表於 21-4-21 13:56

我個人覺得官小活動教學應該比傳統谷嘅小學冇咁谷,但唔係好free 冇咩功課那種。  ...
或者你要將呢個想法要再變一變,官津學校都有谷、深、淺、易,相反亦有;直私都有淺、易、少功課、多活動,相反都有,視乎你所選的目標學校。另一方面,官津要跟足課程指引,可淺但不可太深,所以小朋友差異會較大,直私則可以因應學生能力調較課程,靈活度會大啲。我小朋友正是讀私小,課程適中,功課少,活動算多,反之另一小朋友(已升中)讀津小,功課上比私小既多少少,考測兩者次數是一樣,課程私小比津小深。

有部份私校應該做到的 , 我小朋友9月升讀基信 , 都是活動教學

chriskaan 發表於 21-4-21 14:44
有部份私校應該做到的 , 我小朋友9月升讀基信 , 都是活動教學
基信唔係傳統學制既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我個人覺得官小活動教學應該比傳統谷嘅小學冇咁谷,但唔係好free 冇咩功課那種。  ...

不要對官小有太多幻想

不過如果間官小主收NCS, 應該幾活動

醒目開學勳章 王國長老

咁你睇法同現實真係有段距離

minichong28 發表於 21-4-21 12:39
我小朋友之前讀緊IB school, 而家讀緊傳統小學, 教學方面真係分別唔大

介唔介意講你小朋友以前讀邊間?
可否講下點解會由IB學校忽然轉軚至local 傳統?落差應該好大,適應也一啲都唔易。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

咁名官津另計,因為同朋友傾開,佢地都覺一般官津小升band 1中學不及私小直資多,因為相對冇咁谷同冇咁深。

就算少功課,似乎唔係活動教學嘅基本要求~~~

kekeneko 發表於 21-4-21 18:22

咁名官津另計,因為同朋友傾開,佢地都覺一般官津小升band 1中學不及私小直資 ...

一般官津係包埋傳統小學,傳統小學不少係直屬中學,谷唔谷並非係決定學術水平嘅唯一因素,亦大部份不比直私差,甚或更好~~~

YY_2011 發表於 21-4-21 10:24
...

港同、救恩、王錦輝小學算是活動教學,詳情要問返用家.

kekeneko 發表於 21-4-21 18:22

咁名官津另計,因為同朋友傾開,佢地都覺一般官津小升band 1中學不及私小直資 ...

谷的定義是指以下那項?
1. 教得快
2. 多測多考
3. 多功課

minichong28 發表於 21-4-21 12:39

可否分享有此安排呢?由IB school 轉去傳統學校。
‹ 上一主題|下一主題