用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 循規蹈矩的小孩
go

循規蹈矩的小孩 [複製鏈接]

小女現在K2,要開始諗定升小
小朋友十分循規蹈矩,有時候會向媽媽投訴某同學出位,某同學晌校車大聲說話

感覺上循規蹈矩好像適合傳統小學

但媽媽希望活動教學,想她懂得變通,做人不要太死板

究竟呢個係性格,還是可以改變的呢?

家長日問過班主任,傳統小學或活動教學都無問題可以一試。

希望能得到各前輩指引,謝謝!

3    0    0    0

小兒也是這一類;但也無損他考取非傳統小學呀。
其實,所有學校,活動也好傳統也罷,都是要循規蹈矩坐得定的小孩子。所謂活動教學,也不過是學習模式不同。

minichong28    發表於 21-4-21 12:29

同埋大部份幼稚園和初小既小朋友都很喜歡投訴的, 大大吓會改變, 所以唔駛太擔心, 選自己目標和喜歡小學便可以

lambeanmama 發表於 21-4-21 12:28
小兒也是這一類;但也無損他考取非傳統小學呀。
其實,所有學校,活動也好傳統也罷,都是要循規蹈矩坐得定 ...
坐得定同專心上堂應該無問題。

我都希望活動教學的模式可能令佢不用死記死背去學習。

KWLW 發表於 21-4-21 13:38

咁你可能要失望喇,無論直私官津都好,讀local school就離不開背寫,只係量有差異,IS就可能可以唔使硬記死背,另一方面,幼稚園階段就適合從遊戲中學習,上到小學就要回歸現實。

我諗首先你不要過份美化「活動教學」這四個字。「死記」在學習情況下也有一定用處;你想想如何叫小朋友認讀中文,串英文sight word? 如何活動教學,到尾也是要小朋友自己牢牢記住。其實並無其他方法。

或者你可以把活動教學和傳統教學當成一個spectrum咁睇。Extremely 傳統或extremely 活動其實未必合所有人;你可以在spectrum上找一個你比較comfortable嘅位置去選校。

當然,你揀人時人揀你,每類學校也揀一些來考;邊考邊加深了解,最後才再算吧。

加油。

KWLW 發表於 21-4-21 10:23
小女現在K2,要開始諗定升小
小朋友十分循規蹈矩,有時候會向媽媽投訴某同學出位,某同學晌校車大聲說話

感覺性格好天生,會否變通甚至好有創意,好睇佢自己個性同能力。從前我地都係傳統學校長大,但亦有人比較有創意,有人比較因循。世界咁大,總會容納到不用類型既人,各自有生存空間,每種不同性格的人都各有長短。不必太美化活動教學,亦無需太矮化傳統教學。

參考呢度好多過來人曾分享,加埋我自己小朋友剛過去一年考小經驗,唔好太早俾個框框自己同小朋友,可以多啲了解唔同學校,報多啲不同類型嘅學校,畢竟你揀人人揀你,喺整個考小一過程,你會慢慢睇到小朋友適合咩學校,同時通過不同學校不同形式嘅面試,多少亦會了解到學校嘅風格同方向,到小朋友考到再考慮亦未遲。

就算平時幾活動,到測驗考試默書都係要背誦死記的,因為始終要評分排名,呈分有標準,本地小學課程主要是測試你「記」咗幾多野,答到model answer才有分,唔係想知你有咩稔法,「依偱」是必須的,除非非傳統課程,否則都係換湯不換藥。

多謝大家的提點
可能我真係過份美化了活動教學四個字

暫時都會target學術型津小

亦會諗大家有提過的活動教學型私小/直小

雖然都會準備, 不過都想由小朋友本身的特質去諗諗邊類型的學校適合佢, 以免錯配

理解小學(和中學,因為和小學高度相關)是動態過程
報名小學直私一定要大包圍,各種可能性(抽籤,叩門)都不能排除
一邊考直私過程,你了解會大幅增加

以前我家完全不考慮貴學費小學/ 死讀書學校,宜家都要考慮,因為還沒得到理想學校
但是起碼要先報名過,宜家先可以繼續考慮

回覆樓主:

我囡都係聽話乖女型,佢都有非傳統型學校收,但係大部分offer都係傳統型。
你又唔好覺得傳統型就代表無思想,係有個框有啲guide 個框唔係窄到無思想空間。
我囡最終讀傳統女校,好處睇係有都係乖乖女 物以類聚 peer group

睇餸食飯 - 有選擇時才配對

回覆 bj1315 的帖子

係... 我囡宜家都係有instruction就會跟住做, 只怕佢做人太死板不懂變通
‹ 上一主題|下一主題