用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 1/2022南澳Adelaide中學入學揮手區
go

[澳紐] 1/2022南澳Adelaide中學入學揮手區  

HELLO, 各位朋友仔,

我仔仔報左1/2022入讀adelaide中學,
報名前有向agent咨詢, 聽取意見後發現網上沒有太多資訊, youtube介紹亦不多, 自己申請澳洲學生簽證過程亦很繁複, 準備文件亦多, 現在交齊文件正等待簽發visa. 因為選擇讀state school, 所以揀左住homestay, 由教育局安排, 但要待visa出左先再搞到, 所以未有資料, homestay可以在申請時選外藉家庭/亞藉家庭/有小朋友家庭/有寵物家庭?
在親子王國遇到有心媽媽少少分享, 再自己找找資料, 但有時仍是一頭霧水

正在搜集開戶口資料,看看怎樣給予零用錢或生活費.....
有沒有過來人提供下意見?

準備定必帶用品清單, 當然未執啦, 只係記得要帶咩就寫下一樣寫下一樣咁.
有谷友提醒必帶laptops(澳校prefer MAC Air), sport gears, tablets

其實住homestay係咪咩都有?一般帶一個喼定兩個喼?間房夠吾夠位放兩個喼?

如果有1/2022過去南澳升學的朋友仔/mammy/daddy, 可以在這裡交個朋友, 互相交流一下

Hihi...你仔仔讀Year幾呀?我女本身今年一月過去讀Y10的,不過睇嚟今年都過唔到去架啦,因為Y11,12啲分數要考入大學,所以諗著留一級,出年過去都係讀返Y10, 起碼有一年時間比佢適應先!

我女係上年12月嘅時候攪簽證的,我諗一日未決定開關,個簽證都唔會批,就算批咗,都無得入境,所以咁早批都無用!

呀女都會住homestay, 學校安排homestay的,至於揀咩類型嘅家庭,我又未去到呢一part, 所以都唔清楚!不過聽聞好似會比份表你填,係份表入面選擇你嘅要求...

零用錢方面,我嘅方法暫時係咁諗:開個離岸戶口,香港外幣戶口轉錢到離岸戶口,小朋友過到去之後,開返個銀行戶口,然後我會每星期透過離岸戶口過零用錢比佢用!
唔知有冇其他家長有更好嘅方法嘅?

電腦要睇返學校要求,每間都唔同。我都未諗到要帶咩過去?帶幾多個喼真係要睇返間房有幾大?

佢過去讀Year9, 咁差吾多年紀, 可以互相照應下重讀Y10好D, 考公開試要準備好, 話晒都要重新適應新環境同學習模式

我都估係等開關先批, 封關一年到11/2021, 驚要補文件之類的超吾切1/2022入學者, 不過都冇得擔心咁多

帶咩去其實都係MARK低架咋, 到時真係出左HOMESTAY再同個邊家庭溝通下先再決定

我有search定學校附近sports academy, 如果學校冇喜歡的課外活動參加就出去玩識下朋友仔

回覆 carman506 的帖子

- according to my experience, the govt/ the schools will refer you to some approved agents for the arrangement of accommodation. you can select the type of homestay family you prefer e.g. with pets, piano, Asian food to serve, etc.-  usually the homestay parent will take your child to a bank to open a youth account with an ATM card if you want. Some HK parents prefer to give cash to their children whenever they return to HK, some will transfer money directly to the child's bank account.
- for the items to be bought to Adelaide, to minimize the items your child has to take care during his trip, I suggest you can do some research on Amazon.au or Kmart.au, for some items, there are no big differences btw the price in HK and Au. You can simply order the items on the net and deliver to your child's home.
- in my exp, Macbook, sports gears are sold at prices similar to those in HK. For tablets, some schools offer to students of junior grades.
- you can simply go to the net to search "Homestay in Adelaide", you can understand what are provided by the homestay family.  It is quite "standard", reading desk, beddings etc. Bear in mind, not all families have air-con in sleeping rooms in ADL.

carman506 發表於 21-4-21 12:46
佢過去讀Year9, 咁差吾多年紀, 可以互相照應下重讀Y10好D, 考公開試要準備好, 話晒都要重新適應新環境同學 ...

visa 其實自從11月開始開返,一路都有做緊野,,我囡囡一月已經批左visa,所以應該唔使太擔心批唔切

回覆樓主:

Homestay  方便都係我最擔心,不過agent都係話要過去前先有資料(emoji)行李其實都唔帶得多,應該都係去到再買,之前維珍可以2件行李,而家都無埋(emoji)1件行李都唔知帶到d咩(emoji)如果過去要隔離,都未必可以陪佢過去,來回隔離一個月,好難安排(emoji)

咁上個左term ISEC 囡囡係咪都容易融入?

回覆樓主:

係,香港學生正常唔難

angeldumbo 發表於 21-4-22 15:08
visa 其實自從11月開始開返,一路都有做緊野,,我囡囡一月已經批左visa,所以應該唔使太擔心批唔切
...

請問你visa幾時申請架?

carman506 發表於 21-4-21 09:19

請問你自己申請簽證有咩地方要特別留意? 因為我自己申請學校冇經AGENT, 所以都要自己申請學生簽證. 我上Department of Home Affairs睇過其實係咪跟住佢啲Steps 做就OK? 其中一樣要寫GTE personal statement, 係咪跟返佢啲要求逐樣答就得呢?
定係我應該搵Agent幫我做簽證安全啲?

簽證都係跟steps填資料
有齊Coe,保險,住宿證明照住填就可以
沒有特別要注意地方
冇記錯好似有25頁要填
中途都有得save
填好晒就上傳指定所需文件
Agent都係要去返home affairs department 一樣手續,沒有差別

dream_dream 發表於 21-4-22 18:13
請問你visa幾時申請架?

我上年4月申請,之後因疫情關係澳洲領土館停左做簽證,到11月個陣開始做返野,咁就去做埋指紋認証,1月頭批

bowlinghead 發表於 21-4-22 18:27
請問你自己申請簽證有咩地方要特別留意? 因為我自己申請學校冇經AGENT, 所以都要自己申請學生簽證. 我上Dep ...

我俾agent搞,不過見佢都好像好簡單

angeldumbo 發表於 21-4-22 19:38
我上年4月申請,之後因疫情關係澳洲領土館停左做簽證,到11月個陣開始做返野,咁就去做埋指紋認証,1月頭 ...

雖然未入得境,但都希望快啲批,感覺好似實在啲

嚟緊疫苗護照一定實行,呀女依家未夠16歲,未打得疫苗著,如果依家唔打,遲啲就無復必泰打,只可打科興,但好多國家都唔比打科興的人入境

雖然未通關,交左表已經叫我地打指模同體檢
我有疑問打enquiry form去home affairs department
佢地都有職員email 回覆
我估都仲有人做緊野

不過同你一樣
雖然未入得境
但係批左心定d
同埋先可以做下一步
訂機票/聯絡ED/搵homestay....

dream_dream 發表於 21-4-22 20:48
雖然未入得境,但都希望快啲批,感覺好似實在啲

都係,如果visa未批,我都唔會俾佢o係香港online上,一陣退左學,visa 又唔批就死

carman506 發表於 21-4-21 09:19

我純路過,對快來南澳既家長 say hi, 我三個仔都在南澳、已5年多了,大既大學,老二 Y12, 老三 Y9,全在港完成小學後就走

回應下你講既野....

1/ 中學讀公校唔係 ‘揀’ homestay, 係根本一定要 homestay, 除非是 18 歲以上讀大學個d, 因為中學生是 minor,若無家人陪讀、根本不能自行住宿舍(除非私校既 boarding school)

2/ 你有你寫 homestay要求、教育局比唔到你是另一回事。等於你想考 glenunga 佢最後可以派間 Brighton 比你,你能做既是選擇要定唔要 (你揀邊間?以我知,香港人或 agent 最愛 recommend Glenunga, Adelaide High, and Marryatville)

3/ 零用錢、在港有匯豐 premier 可以約到總行開個聯名戶口,到時由香港匯過去既錢就免手續費、即時到帳、但匯豐匯價一向差、想平既,仔女先在港在澳洲四大銀行中揀定一間先上網登記開戶(我地有匯豐、但我都早叫仔走去開多個BankSA 貪佢有 $50 迎新優惠架)到仔女到步時就去銀行核實身份咁就開左 simple and easy, 在港就用永隆來兌錢匯錢,因我可全網上就搞到,我最怕到分行排隊填表,同佢匯價靚,東亞都也不錯

4/ 物資問心澳洲乜都有、係價錢啦、我認為所有家品澳洲買也不貴、無謂帶、除非是自己攬開個枕頭,有情意結咁就帶啦、反而我會覺得上學既黑鞋、灰褲(間間學校不一定相同)我就會在港買、因為平些,質地也好些(襟洗)

5/ 預備定張電話卡比佢囉、呢樣一出機場就會有架啦、不需想開乜 plan , 用 prepaid 才最多 offer, 我同我仔用 Lebara 既,一開一個180 day prepaid, $100,為起 $16.67,即港紙 $100 一個月,已好抵,在澳洲大台來來去去 3 間,Telstra 似 CSL, Optus 似 SmarTone , Vodafone 咪似 3 個種、Lebara 就是 Vodafone 艇仔、即似 HKBN, 我用佢除貪平外、是因為打 IDD 回港是 free, 我常同仔煲粥既,但當然 Telstra 是覆蓋最好、但同樣就是最貴,各人自行選擇

彥彥媽咪 發表於 21-4-23 14:50

我純路過,對快來南澳既家長 say hi, 我三個仔都在南澳、 ...

你資料好有用,thanks
反而返學鞋我之前專登係澳洲買,因為香港無咁大size ,又貴  

多謝彥彥媽咪
資料好有用
知道多些要準備什麼和同個仔brief 多一些要注意地方
Thanks
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊