用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 間間都話收B1a, 唔通間間都B1a...
樓主: whitepurin
go

間間都話收B1a, 唔通間間都B1a...   [複製鏈接]

littlecarey 發表於 21-4-21 11:03
稱得上一線小學通常有50%以上係Band1學生,以150人計,考全級1-2x係1A, 2x-5x係1B, 5x-7x係1C,範圍好濶
...

派英中=/=真B1生~~~

其實唔覺得band 1b 揀 1b校會無機會. 1A生通常揀返1A校.

mcl203 發表於 21-4-21 11:06
派英中=/=真B1生~~~
講緊自行喎

Band 1A1B學校的申請者個個都好成績,所以操行,專長和奬項(不論校內校外)都係突圍成功的因素

cafeva 發表於 21-4-21 11:09
講緊自行喎

我只係回小學入英中未必一定係B1生~~~

mcl203 發表於 21-4-21 10:11

但,用升中人數去計,都要考慮埋直資人數嘅影響威力,現存嘅 ...
直小人數冇咁多,而且除咗幾間top直資,有些直小同學可能都會加入自行呢part ? 而外校考入去到直中同學,大部分都會繼續自行。所以呢個階段離場率唔高。不過,最後揀自行的人,可能比例唔高,所以候補入自行的機會頗大。

b3410 發表於 21-4-21 11:47
直小人數冇咁多,而且除咗幾間top直資,有些直小同學可能都會加入自行呢part ? 而外校考入去到直中同學,大 ...

有3兩個B1A%影響已經係影嚮,對比11.11%。就算如坑真,佢哋都係有1X初肯定B1生外闖,以前我小朋友果group,至少6個1A生係完全無考其他中學,當年1A只係走咗5個,9個原校升中。再重申,我都係簡單啲認同呢個說法,自行多收或全收B1A,無異議~~~

littlecarey 發表於 21-4-21 11:03
稱得上一線小學通常有50%以上係Band1學生,以150人計,考全級1-2x係1A, 2x-5x係1B, 5x-7x係1C,範圍好濶
...
我朋友囝囝學校都係咁, 地區內一線小學, 每年約70-80人入BAND1中學.  但自行都只是級頭才有.  其實所謂BAND 1A, 就算係級十左右, 甚致再前D, 都係好似冇得玩.老師話BAND 1A, 叫佢地(包括1X, 20)進取D, 要選D入左唔會後悔的中學, 講真, 若是級十左右, 怎會願意選區內差一點的BAND 1中學? 通常都是選這這區最好果二間. 不然, 反正有大抽獎. 但問題是區內這二間中學自行正取加埋都是60-70位, 全區有20幾間小學, 根本就沒有機會(當然有直資離場, 或有人選誇區中學, 但始終大部份都會最少選一間這區內最TOP中學做保險.

結果是, 以他的瞭解, 級五內, 有二個去了SPCC, 一個去了喇沙, 一個去了女拔, 其餘一個選了區內最TOP中學, 但他們大部份都有選區內最TOP中學其中一間, 全部都是正取生. 但好似都只有七, 八個人有自行取生位置.

但級十以後., 甚致更前, 所謂BAND 1A大部份都沒有正取生, 我覺可能備取生都不一定有(如果是級1X), 因位實在太少.

所以自行, 對於不是級頭, 那怕是學校說是BAND1A, 都好像根本難以參予.
當然有人說可以降低要求, 但大部份如果仔女是所謂BAND 1A都希望在自行選最好果一, 二間.

medicine 發表於 21-4-21 08:48
全港460多間中學,簡單算術.算100間B1ab,方便計算,自行以收5000人.
全港學生約53000多人,B1a名義上有約6000 ...

好清楚

有好多考1x-2x的1A學生,自行會揀一間1A一間1B中學,所以1B學校很容易收到1A學生
因為這類學生呈三後有機會跌落1B,而且大抽獎又未必抽到心儀,所以他們不介意自行揀心儀的1B學校

justin1justin2 發表於 21-4-21 12:15
我朋友囝囝學校都係咁, 地區內一線小學, 每年約70-80人入BAND1中學.  但自行都只是級頭才有.  其實所謂BAND ...

咪就係囉,4500-5000個B1位,4500-5000個B1A生,只要有一個B1A生不參與自行,只要有一個B1A生自行失敗,已經要對自行盡收1A生要抱懷疑~~~

whitepurin 發表於 21-4-21 07:29
明白b1a/b/c界線好模糊,但我有時真係唔太明,我心目中可能全港top 10-20間中學先界定為1a, 但當你走去考嘅 ...
其實都唔知點樣先叫1A生,一線小學級前10?定係學校Band1人數嘅33%就係1A生?我覺得我女應該係1B生(畀到盡可能係1B頭),多校內活動,有少少校內豬肉獎,無咩特異功能。自行階段揀咗兩間熱門嘅1B學校,班主任睇完話都啱我女程度可以放心報。
因為唔係級前10,甚至級前20都唔係,做好心理準備入大抽獎,結果兩間都收咗正取...
事實證明,自行只要揀啱自己程度,又真係唔需要1A生都會有offer 。

justin1justin2 發表於 21-4-21 12:15
我朋友囝囝學校都係咁, 地區內一線小學, 每年約70-80人入BAND1中學.  但自行都只是級頭才有.  其實所謂BAND ...

說得很對。今年經驗真係級頭先叫成手offer,其實去到6,7,8已經好難入手自行最top學校(小學女校,所以大部分同學都係望女中)(MCS SMCC BPS YWG...)。自己個都一早投降冇謂浪費機會,自行另找出路。

1A1B1C人數是跟據你間小學過去幾年派到入讀這些1abc學校的人數推算出來的,每間學校有自己的計算方法和數據

BonnieYT 發表於 21-4-21 12:37
其實都唔知點樣先叫1A生,一線小學級前10?定係學校Band1人數嘅33%就係1A生?我覺得我女應該係1B生(畀到盡 ...

可唔可以pm我係邊間,我都覺得找間合適就好,不過就係好似就算1B學校都講到要1A級頭先去試囉

其實都唔知點樣先叫1A生,一線小學級前10?定係學校Band1人數嘅33%就係1A生?我覺得我女應該係1B生(畀到盡 ...

B1A/B/C, 其實小學都只係斷估
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

算全港頭11%(1/9)為B1A生
在1間達全港平均水平嘅小學
假設4班120人 → B1A ≥13人

邊到可找可信的中學分band 1abc?網上有啲資料,如schooland,bigexam等 ,但似乎不可盡信。葵青區,我只信林護係B1a

hkpapa852 發表於 21-4-21 13:15
B1A/B/C, 其實小學都只係斷估
我都覺應該係, 通常學校都係將BAND1 的學生大概以1/3來分BAND1A, BAND1B, BAND1C..而不是說這代表這學生是符合選BAND1A, B, C的學校, 因其實學校或教育局根本沒有分BAND1A, B, C的學校. 只有BAND1, 2, 3

我覺得這更大的意義是在於你自己在BANDING的排位, 穩妥與否, 會否跌BAND, 若你是BAND1A, 那代表你不是邊緣, 或就是之後考得略差都比較保險的其中一個指標.

hkpapa852    發表於 21-4-21 13:28

下年升中嘅家長可以留意參考呢兩年改制提早通知正取生同統一派位數據,本人覺得今年無論自行或大抽獎好多學校同家長意向已經有少少變動,兩極端方向上下錯配越來越嚴重,越來越多家長偏向保守穩陣。
‹ 上一主題|下一主題