用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 間間都話收B1a, 唔通間間都B1a...
樓主: whitepurin
go

間間都話收B1a, 唔通間間都B1a...  

kirstyau 發表於 21-4-23 09:02
自己知自己事

PS:曾經幾向往你個一間

hkpapa852 發表於 21-4-23 09:07
講真, 相信當日妳肯報個間, 細女應該會入到
不過一切已過, 唔重要了!
我都覺得係.(覺得)點都會有少少著數.

hkpapa852 發表於 21-4-23 09:09
條數可能係, 俾完學費之餘, 要繼續俾更多補習費
(唔係以為入到直資, 佢地既師資就可以完全令學生家長放心到 ...

我地冇補習打算暫時未有需要

回覆 hkpapa852 的帖子

某中文超級名師貼過最多人報補習常規課程嘅學校,二十大包晒大家努力吹捧嘅神校名校。

名校=慳補習錢?

請問屯門區B2既位夠唔夠呢?

ucw 發表於 21-4-23 09:25

某中文超級名師貼過最多人報補習常規課程嘅學校,二十大包晒大家努力吹捧嘅神校名 ...
反過來思考,"某中文超級名師貼過最多人報補習常規課程嘅學校,二十大無一間係(將包晒二字的意思相反)大家努力吹捧嘅神校名校",
此時,大家還會認爲他/她是超級名師嗎?

PS:廣告而已,此一例證並不合適

ucw 發表於 21-4-23 09:25

某中文超級名師貼過最多人報補習常規課程嘅學校,二十大包晒大家努力吹捧嘅神校名 ...

假如學校學費$3000,預一定會上名師補習班,補習月費係$3000

而預計教育基金上限低於$6000,咁當然係津,其實冇得揀㗎

medicine 發表於 21-4-23 09:31
反過來思考,"某中文超級名師貼過最多人報補習常規課程嘅學校,二十大無一間係(將包晒二字的意思相反)大家努 ...

其實我唔明咩係貼過xxx學校

medicine 發表於 21-4-23 09:31
反過來思考,"某中文超級名師貼過最多人報補習常規課程嘅學校,二十大無一間係(將包晒二字的意思相反)大家努 ...

本人認為能讓很多本身在非熱門中學讀書嘅學生都能取得極佳成績的補習老師就真係好神

Hkmama818 發表於 21-4-23 09:35
其實我唔明咩係貼過xxx學校
即,如果個位超級名師係你,你的廣告就係:你所教過/補習的學生,來自於下列二十所主要的名校神校:
XXXXXX

而這20個名單,就是大家所追捧的名校神校.

樓上的問題是:名校=慳補習錢?

而我的理解卻是另一層意思,名校=必須洗補習錢?

回覆 medicine 的帖子

間補習社上市公司嚟,位名師分紅,多過晒醫生律師,市場佔有率,佢認第二,無人認第一。就算孤例,都係好有代表性。

ucw 發表於 21-4-23 09:45

間補習社上市公司嚟,位名師分紅,多過晒醫生律師,市場佔有率,佢認第二,無人認第 ...
間補習社上市公司嚟,位名師分紅,多過晒醫生律師,市場佔有率,佢認第二,無人認第一。就算孤例,都係好有代表性。

尼句我又唔認同.

PS:中文博大精深,

medicine 發表於 21-4-23 09:41
即,如果個位超級名師係你,你的廣告就係:你所教過/補習的學生,來自於下列二十所主要的名校神校:
XXXXXX

叻嘅名校學生有能力自己整筆記、自學,為何非要用課後時間舟車勞頓去補習?

kirstyau 發表於 21-4-23 09:10
對。沒有一間非讀不可!現在已經好滿足,升中後又另一片天空。

一個人咪又係只可以讀一間,年年轉校都只可以讀到幾間~~~

ucw 發表於 21-4-23 09:45

間補習社上市公司嚟,位名師分紅,多過晒醫生律師,市場佔有率,佢認第二,無人認第 ...

認同補習喺亞洲國家可以是一門好搵錢嘅生意(emoji)

名校未必慳到,原因可以係

1. 教學質素參差。幾名嘅學校都一樣。

2. 朋輩競爭壓力。

3. 補習考試為本,日校都想係咁,但未必有補習社咁徹底。

回覆 Hkmama818 的帖子

最叻嘅,又有自信,的確可以咁,但要人人科科都係咁,就好唔容易。

Hkmama818 發表於 21-4-23 09:52
叻嘅名校學生有能力自己整筆記、自學,為何非要用課後時間舟車勞頓去補習?
...

唔補唔C服 / 課程需要 ~~~

Hkmama818 發表於 21-4-23 09:57
認同補習喺亞洲國家可以是一門好搵錢嘅生意(emoji)

呢門生意已經在美加發揚光大,在多亞洲人居住的地區已經發展得相當不錯

ucw 發表於 21-4-23 09:58
回覆 Hkmama818 的帖子

最叻嘅,又有自信,的確可以咁,但要人人科科都係咁,就好唔容易。 ...

入得1A當然有咁嘅學習能力,我覺得係差在我地/佢自己預唔預要搞掂自己嘅學習啫~