用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 間間都話收B1a, 唔通間間都B1a...
樓主: whitepurin
go

間間都話收B1a, 唔通間間都B1a...  

cmcchow 發表於 21-4-21 13:20
邊到可找可信的中學分band 1abc?網上有啲資料,如schooland,bigexam等 ,但似乎不可盡信。葵青區,我只信 ...

呢度嘅分析已經叫最準,雖然1a/b/c細分依然人言人殊 我自己覺得,真係DSE top 20間 (或30吧)先可以叫1a, 但有不少我覺得是1B學校的自行收生標準都極高

cmcchow 發表於 21-4-21 13:20
邊到可找可信的中學分band 1abc?網上有啲資料,如schooland,bigexam等 ,但似乎不可盡信。葵青區,我只信 ...

如以整體/主科5+ 30% 4+ 70% 為條件
據2020年成績 有37間學校達B1A水平
37間考生總數大約佔全港日校1/9

全港直資8間 (男2 女4 男女2)
DBS SPC |
DGS HYS SPCS GHS |
SPCC 港同

全港官津29間 (男3 女8 男女18)
港島區8間 (男2 女4 男女2)
HK1 SJC | YWGS SSGC | -
HK2 皇仁 | MSS | -
HK3 - | BPS | 張祝珊 中婦
HK4 - | [SHCC未符條件] | -

九龍區12間 (男1 女4 男女7)
KL1 - | SMCC 油真 | 伊中
KL2 - | 上智 | -
KL3 LSC | MCS | 華英 旅港 迦密 培正 民生
KL4 - | - | 保一
KL5 [聖言未符條件 | SPSLT無數據] | -

新界區9間 (皆為男女校)
NT1 林護
NT2 荃官 可風
NT3 [李兆忠未符條件 陳瑞芝無數據]
NT4 鄉中
NT5 鄧顯
NT6 迦密柏雨
NT7 曾(emoji)添 沙呂 沙祟
NT8 [迦密主恩未符條件]
NT9 [無B1校]

總數: 37間 (男5 女12 男女20)

2020文憑試成績及入大學率
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104

jacknetpass    發表於 21-4-22 11:23
cmcchow    發表於 21-4-22 02:32
Sosiusiu    發表於 21-4-21 17:39

Poyau 發表於 21-4-21 16:17

可風已達B1A
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

如果要同時計晒4+同5+, 應有一堆要除名

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-21 18:11

但如果按band1/2/3再細分三組a/b/c, 咪應該有1/9學位達band 1A, 咁除名完之後夠唔夠數呢?或應該加番邊d上去呢?

whitepurin 發表於 21-4-21 18:26
但如果按band1/2/3再細分三組a/b/c, 咪應該有1/9學位達band 1A, 咁除名完之後夠唔夠數呢?或應該加番邊d上 ...
點解妳認為一定要有1/9既B1A中學呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-21 18:11

同時計4+同5+ 以下可能要除名

港同 主科4+ 68.9% 整體4+ ?
沙呂 主科4+ 69.8% 整體4+ ?
DBS 整體4+ 59.2% 主科4+ ?

無4+數據 GHS 迦密柏雨 [其他?]
無5+數據 MSS 中婦 上智 迦密

whitepurin 發表於 21-4-21 13:33
呢度嘅分析已經叫最準,雖然1a/b/c細分依然人言人殊 我自己覺得,真係DSE top 20間 (或30吧)先可 ...

有學校為了自己水准要提升,自行都非B1A/B不收,九龍城區九x同培ⅹ自己暫仲係1C/2A,就以上咁啦。

gracelam 發表於 21-4-21 17:04
可風已達B1A

可風是否B1A視乎界線定於什麼水平
整體/主科 5+30%/4+70% 合符條件
整體/主科 5+30%&4+70% 合符條件
整體&主科 5+30%/4+70% 未符條件
整體/主科 5+35%/4+70% 未符條件

Poyau 發表於 21-4-21 19:45
可風是否B1A視乎界線定於什麼水平
整體/主科 5+30%/4+70% 合符條件
整體/主科 5+30%&4+70% 合符條件

Thank you  

JojoDad 發表於 21-4-21 19:39
有學校為了自己水准要提升,自行都非B1A/B不收,九龍城區九x同培ⅹ自己暫仲係1C/2A,就以上咁啦。
...
自行唔係收足名額咩?咁如果足夠1A生報無理由唔收喎

hkpapa852 發表於 21-4-21 18:46
點解妳認為一定要有1/9既B1A中學呢?

因為要match 1A學生數量,我一開始就係覺得去到神級先叫1A, 咁就好奇怪,神級學生同神級學校咁少,點解會唔夠分,後來有人提出數字,諗真啲先發現,係喎,其實所謂1A學生都唔少。

當然你可以話點解係1/3嘅1/3=1/9。事實係真係無a/b/c嘅definition, 所以只能籠統除3。而我係研究緊學位分配問題,所以學位(留意我指學位1/9不是指學校,我知有大校有細校)要同學生數量match. 如果1A學校係跟另一definition只有1000個位,咁梗唔夠1A學生分,因為要1AA學生先考到嘛

JojoDad 發表於 21-4-21 19:39
...

但其實真係1A/1B使鬼咁早揀,抽獎都入到啦,除非佢來自唔夠band 1位嘅區分

whitepurin 發表於 21-4-21 21:12

因為要match 1A學生數量,我一開始就係覺得去到神級先叫 ...

一線小學呈一呈二加埋級10內,我先覺得係B1a生。

醒目開學勳章

subb 發表於 21-4-21 09:49
里個假設太極端, 覺得唔會有 !

B1A去2A-B 中學可能會有

有,有這樣的朋友,該區少中學,入b2a,精英班考級頭,近便,校風好。

原來旅港已達b1A水平

subb 發表於 21-4-21 09:49
里個假設太極端, 覺得唔會有 !

B1A去2A-B 中學可能會有

我諗起我舊同事個女,佢幾年前真係band 1去band 3,佢女係地區一線小學讀,老師話佢係band 1,然後大抽獎入band 1,但個女因為想同朋友一齊,所以竟然要求叩band 3,因為佢d best fd讀果間,佢想同佢哋一齊。因果陣我同事又唔想個女太激進,怕佢做傻事,結果佢哋真係再去叩band 3,收咗。好彩個女都乖女無學壞

whitepurin 發表於 21-4-21 21:12

因為要match 1A學生數量,我一開始就係覺得去到神級先叫 ...

6年時間可以改變好多嘢,B1 input 都唔一定出到B1 output

至於如何為學校定banding,可以考慮好似小六學生分Banding咁(拉curve),當年top 1/9叫B1A又得,好似校內成績咁,有個硬分數指標去定,達標先叫B1A亦得。

個人喜好係後者。

hkpapa852 發表於 21-4-22 08:11
6年時間可以改變好多嘢,B1 input 都唔一定出到B1 output

至於如何為學校定banding,可以考慮好似小六學 ...

目的不同啫。在我看來,樓上個list都有參考價值,作為1B生,避開個list應該會易考d, 或頂多中間選一間ranking低少少嘅,因為1A生大致都以此為目標。

雖然話自行加埋直資都唔夠位分,但你揀人時人揀你,個個都話一線無級頭唔好去,但一線級頭都去咗神校啦。

E 個表好有用!一生小朋友就要搬港島或者九龍