用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 幫小朋友鋪路讀國際學校
樓主: haydenbaba1121
go

[小學] 幫小朋友鋪路讀國際學校   [複製鏈接]

magmum 發表於 21-4-21 18:39
舊年見申紅雞將泥涌的一塊地申請改劃用途做國際學校,不過而家十劃都未有一撇⋯望到頸長,不過地產商學校 ...

我記得你住mos, 你諗住報邊間?

lovebb2 發表於 21-4-21 18:42
住馬鞍山,一定推介 啟新,位置超好,esf價錢又唔算貴。

我講k1... haha.. 我都想仔仔讀esf, 但太難入,想報多幾間學校。我暫時只係諗到esf, ics, nais, ais, nis

回覆 Falcon媽媽 的帖子

西貢有HKA,NAIS,多數要出返九龍

其實每間一條龍國際學校的校風都唔同。有時間你可以先參觀,自己感受下先。

钧熹 發表於 21-4-21 19:10
其實每間一條龍國際學校的校風都唔同。有時間你可以先參觀,自己感受下先。 ...

而家冇晒open day, 冇得去

Falcon媽媽 發表於 21-4-21 18:45
我講k1... haha.. 我都想仔仔讀esf, 但太難入,想報多幾間學校。我暫時只係諗到esf, ics, nais, ais, nis
...

Ics 得十個位,要英文好流利先有機會。nis 得一班,太細,連自己k2都收唔曬。Malvern 同ichk 都可以考慮。Anfield 都可以。

Falcon媽媽 發表於 21-4-21 18:45
...

仲有JIS有校車去馬鞍山

回覆樓主:

我都知道入到esf機會比較低(emoji)
其實我打算12歲左右送阿仔去外國讀書, 12歲前就純粹想佢習慣下外國嘅讀書方式, 等佢去到外國都容易適應d。

我對學校嘅要求唔高, 唔需要名校, 地區唔係問題(我對搬屋持開放態度),但係想學校有多啲活動(想阿仔玩多啲體育活動),校園較大, 有多啲外國小朋友, 可以接受較高學費/有關支出, 想問下各位家長有冇邊間學校推介? 因為疫情關係,好多學校都未必有得過去參觀, 好難從網站得到太多資訊。

gfkwong 發表於 21-4-21 22:08
Ics 得十個位,要英文好流利先有機會。nis 得一班,太細,連自己k2都收唔曬。Malvern 同ichk 都可以考慮。 ...

我講梗黎梗報k1喎

melobi12 發表於 21-4-21 22:47
仲有JIS有校車去馬鞍山

JIS 冇K班

haydenbaba1121 發表於 21-4-22 02:30
其實我打算12歲左右送阿仔去外國讀書, 12歲前就純粹想佢習慣下外國嘅 ...

按這些條件的話,我第一時間係諗到Harrow and Kellett.

睇返IB成績,德瑞,弘立,漢基都比較靠前。漢基我兩三年前參觀過,校舍很不錯。不過位置係山頂,除非住果邊。要求多鬼仔同學,西貢HKA九成以上鬼仔,而且學校都相當唔錯,債券相對貴啲。澳洲國際都多鬼仔,不過唔易考。

小小分享, 阿仔依家讀緊國際學校 Y1, 我地係N 無人士, N 班至K2 0係一間冇小學中學連接0既國際幼稚園讀我地唔想車程遠, 一開始只報馬鞍山, 沙田同大埔0既國際學校, 後來多報一間九龍0既

ESF 我地冇任何 priority 當然就連 interview 都冇, 有同學仔父母朝早6點去啟新排隊俾40萬 NR, 話驚爆 quota NR都買唔到, 大部份買0左NR 0既最後都順利入0左, 事實係原來俾0左 40萬都真係唔一定會收你

NIS 有 interview 但唔收, 位真係太少了, 但開學後有個當時冇報名0既幼稚園同學入0左

JIS 同 ICHK, 有位先會叫你去 interview, 有幼稚園同學開0左幾個月學之後收到 JIS 通知去 in, 跟住入0左, ICHK 條隊實在太長....

MALVERN 有 interview, 個人經驗, 係最難0既一個 interview, 因為要求阿仔 read a book, 我仔讀國際幼稚園大, 我會形容 K2 0既佢係一個文盲, 亦冇諗過會叫小朋友 read words, 但同場有小朋友係 read 到0既, 相信係名幼0既成功之處吧, 當然, 或者佢本身就好叻啦

NAIS 冇 interview, 但後來同我地講西貢校舍未 ready 問我地去唔去大潭, 太遠了, 所以 reject 0左

依家讀緊呢間, 唯有佢, 阿仔 interview 完係好開心笑住咁出黎0既, 唔只佢, 係一齊 in 0既小朋友都係笑住出黎, 所以相信過程好愉快

以上係N無0既我地0既經驗, 相信有 priority 0既會易行好多

haydenbaba1121 發表於 21-4-22 02:30
其實我打算12歲左右送阿仔去外國讀書, 12歲前就純粹想佢習慣下外國嘅 ...

如果可以搬屋budget不緊,想比較西化
可考慮
HKIS
NAIS
FIS (JL收local passports)
ESF Peak都易入多外國人,不過細校

haydenbaba1121 發表於 21-4-21 11:58
多謝各位家長解答我問題.

我小朋友依家喺kornhill victoria讀緊K1, 英文listening OK, 但oral麻麻地,每 ...

既然讀緊Victoria, 咁你對vsa有冇興趣?

回覆樓主:

如果12歲出外升學,有家長會趁小學階段學多D中文,樓主這方面有什麼想法?

thinkthinksin 發表於 21-4-22 09:58
既然讀緊Victoria, 咁你對vsa有冇興趣?

如果Vic升VSA Y12出國沒有問題,但樓主説小朋友在Vic K1現在英文oral麻麻,可能要補下才去考IS,而且VSA都不易入,都要有backup.

回覆 Tomiris 的帖子

其實ICHK year 1 條龍都冇想像中咁長。個人經驗係小朋友k2𠹭年8月報名,之後1月call interview 。另外佢year 1 多位過reception ,所以住馬鞍山,要求多外國人,有戶外空間可以考慮。

Tomiris 發表於 21-4-22 09:17
小小分享, 阿仔依家讀緊國際學校 Y1, 我地係N 無人士, N 班至K2 0係一間冇小學中學連接0既國際幼稚園讀我地 ...

N無嘅經驗對我地好有用。 以你所知,有冇啲國際學校係買咗NR/債券後會易入好多?

回覆 amy671 的帖子

問題就係, N 無人士要得到 interview 機會不易
‹ 上一主題|下一主題