用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 幫小朋友鋪路讀國際學校
樓主: haydenbaba1121
go

[小學] 幫小朋友鋪路讀國際學校  

回覆 Yuhippo 的帖子

done~

Tomiris 發表於 21-4-22 09:17
小小分享, 阿仔依家讀緊國際學校 Y1, 我地係N 無人士, N 班至K2 0係一間冇小學中學連接0既國際幼稚園讀我地 ...

請問小朋友讀緊邊間學校?可以pm我知嗎?謝謝!我都係n無人士

kinki2130 發表於 21-9-2 11:43
請問小朋友讀緊邊間學校?可以pm我知嗎?謝謝!我都係n無人士

如果N無可考慮讀住新校先,再報其他心儀嘅呢。我哋都N無,小朋友今年都轉左國際學校幼稚園,so far都好滿意

kinki2130 發表於 21-9-2 11:43

我都係n無,小朋友讀DSC,so far亦滿意,happy school,學校冇各式各樣的收費

mama987 發表於 21-9-2 12:45
如果N無可考慮讀住新校先,再報其他心儀嘅呢。我哋都N無,小朋友今年都轉左國際學校幼稚園,so far都好滿 ...

謝謝(emoji)(emoji)我都報了一些新校!

nervousmichelle 發表於 21-9-2 17:37
我都係n無,小朋友讀DSC,so far亦滿意,happy school,學校冇各式各樣的收費
...

請問DSC需要俾capital levy/debentures嗎?我喺網頁搵唔到

kinki2130 發表於 21-9-3 11:56
請問DSC需要俾capital levy/debentures嗎?我喺網頁搵唔到

https://www.dsc.edu.hk/admissions/tuition-fees

唔需要俾capital levy, 只有學費+校服費。書本都唔需要買,學校會借俾小朋友。ESL另外俾3500一個月,英文程度低的小朋友才需要上ESL

kinki2130 發表於 21-9-3 11:56

DSC係太古城,地鐵上落方便。已經成立佐35年,師資同student mix都好international。校舍又夠大,宜家仲裝修緊新嘅課時做steam project。對比好多新校,我覺得係唔錯的選擇,尤其是係將來銜接其他國際學校。可以網上申請school tour去睇睇。

nervousmichelle 發表於 21-9-3 21:37
DSC係太古城,地鐵上落方便。已經成立佐35年,師資同student mix都好international。校舍又夠大,宜家仲裝 ...

謝謝你的解答~

回覆 Tomiris 的帖子

你好 我地都係n無人士,好想知你報緊邊間國際學校,可以pm我嗎?謝謝

回覆 nervousmichelle 的帖子

可否分享下你小朋友果班的STUDENT MIX?我都考慮幫小朋友報下年入學

Tomiris 發表於 21-4-22 09:17
小小分享, 阿仔依家讀緊國際學校 Y1, 我地係N 無人士, N 班至K2 0係一間冇小學中學連接0既國際幼稚園讀我地 ...

Can you pm me which school? Thx

edltw 發表於 21-10-11 10:41
回覆 nervousmichelle 的帖子

可否分享下你小朋友果班的STUDENT MIX?我都考慮幫小朋友報下年入學

For my daughter's class, Chinese/HK 7, India/South east Asia 4, Japan 6, Korea 1, Europe/America/Canada 4.