用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 幫小朋友鋪路讀國際學校
go

[小學] 幫小朋友鋪路讀國際學校  

各位大家好,我係小朋友爸爸,想幫我4歲小朋友鋪路讀國際學校(想K3 /year 1入讀) , 遇到以下問題,希望大家可以幫幫我🙏

1. 我無揸任何英國護照,報esf係咪機會好微?
2. 香港有冇啲升學顧問專門幫人入讀國際學校?
3. 見到好多出名嘅國際學校都需要買債券, 我想知道應該係有offer / interview前購買定係有offer後購買? 係唔係買咗之後就當冇咗筆錢,定係以後可以放售?

麻煩各位.

haydenbaba1121 發表於 21-4-21 04:14
各位大家好,我係小朋友爸爸,想幫我4歲小朋友鋪路讀國際學校(想K3 /year 1入讀) , 遇到以下問題,希望大家 ...

IS year 1係比高小及中學更難入,看住邊區收窄選校範圍
1.ESF視乎邊間,港島除QBS外其他交通不便的較易,KJS同SJS有passport都入不到,以上幾間機會好細in都冇得in, 其他冇passport都有機但佢自己有幼稚園升上來位不會多,最好有backup.
2.不需要升學顧問,佢地主要介紹新校
3.間間不同要上學校網查看,有D可全數取回有些會扣錢,range 10-50萬,通常收咗先買,不買有capital levy選擇(除了Harrows, CIS, ISF, Vic , FIS等可以買大額債卷就有priority,離校便二手轉售,不過大部分人都冇買)

4歲小朋友係咪讀緊本地K2/K1?
下學年9月Y1派哂位架(即係2016年出世),如果你黎緊9月報名係2017年出世既小朋友。

入ESF小學Y1競爭非常大,如資金鬆動可考慮買入其50萬債券,佢係先比5萬,有OFFER就比埋個45萬,無OFFER退返個5萬比你。
RC/DC 相對少啲人報,同埋無7:3 比例限制。任何外國護照相對入IS既機會都會大啲,原因都係因為受限於edb定既7:3比例;個別IS會去到8:2,甚至更高比例。
每間IS債券都有唔做法,有啲買咗都要等一年後先生效,有啲係interview前已經要買,有啲就入學先比,有啲就年年比,有啲就唔讀可以拎返,有啲就無論點都唔會有得退,有啲係轉售要經學校做中間人再抽佣。
IS最緊要睇佢個學制,同你將來想小朋友去讀書既地方係咪銜接。希望幫到你。

回覆 haydenbaba1121 的帖子

Esf如唔係K升上依家面試機會好似細咗,尤其近年多咗人想LS 轉IS。
一般歷史耐少少的IS可能會競爭比較大, 可以考慮報多兩間新校做backup, 讀住先有需要再轉。

Facebook上有個group叫HK schools 係間agent 攪,當參考吓。但係佢應該都係介紹新校比你,自己報都得啦。

回覆樓主:

多謝各位家長解答我問題.

我小朋友依家喺kornhill victoria讀緊K1, 英文listening OK, 但oral麻麻地,每日有揾net同佢上堂,但自己就同佢講番中文。 我想知interview嘅時候, 小朋友講唔到native英文,  問題大嗎? 多唔多講唔到native英文嘅成功嘅例子?

可以試吓CAIS佢冇幼稚園所以多啲位囉。新學校同埋冇中學嘅IS都會易入啲嘅。
債券一般都不是必須要買的。如果必須要買通常是200,000以內。債券一般退學嘅時候可以退返。或者學校幫你賣返出去但要收手續費。如果買了債券就不用比建校費,每年比沒有得退款。我自己都沒有買債券,每年比建校費便算了。

haydenbaba1121 發表於 21-4-21 11:58

我小朋友依家喺kornhill victoria讀緊K1, 英文listening OK, 但oral麻麻地,每 ...

如果想報ESF Y1, 嚟緊9月參加central application, 估計catchment zone 屬港島東(按住址),過去Quarry Bay School 的競爭不算最大,所以唔買nomination right都有機會interview; 但未來競爭有加無減,可能要諗諗。
ESF的競爭是,你無priority,根本連面試機會都無。

回覆 gfkwong 的帖子

CAIS debentures cost 56萬.
現在債券好小20萬up.通常40萬+

要留意:ESF50萬系提名權,不是債券,無得退

ICS 同SIS 好似都仲係200,000上下。cais 50 ,但不是必須買。

回覆 haydenbaba1121 的帖子

3. 上學校website 看,自己掌握.大部分有offer 才買債券.有d則在2手市場買(我冇呢方面經驗)

不用債券的會收captial levy

回覆 gfkwong 的帖子

*Individual Capital Note (Transferable)

CAIS Limited has developed an Individual Capital Note (ICN) to meet the capital expenditures for the construction of the school at Butterfly Valley and its future enhancements. The ICN is a one-time, non-interest bearing and unsecured note issued by CAIS Limited.

For new students, the ICN payment is due within 30 days of acceptance or prior to attending classes, whichever is earlier. Parents are required to submit the ICN Application Form together with payment to the Admissions Office. Parents can transfer their ICN to new families through our school when their children terminate from CAIS. A handling fee will be charged upon the completion of the transfer.

Cost of Individual Capital Note (2021-2022):

• HK$560,000 for the first child
  • HK$504,000 for the second child
  • HK$476,000 for the third child

ICN/ICC Administrative Fees (HKD)

Transfer of ICN** 1% of face value of the relevant ICN
Refund of ICC** 1% of face value of the relevant ICC
Transfer within 12 months from the date of the ICN Covered Child’s first day of attendance in the School 15% of face value of the relevant ICN
Re-issuance of ICN/ICC Certificate due to the following:
(1) Change of ownership or personal particulars
(2) Loss Certificate or transfer without original Certificate
(a) $1,000
(b) $500

**For details of the administrative fees of ICN/ICC, please refer to the respective Terms & Conditions.

*Annual Capital Levy (Non-refundable)

Upon student registration for the School, a non-refundable, non-transferable fixed sum to be collected annually for each student not covered by a CCN, ICN or ICC. The amount of the annual capital levy is assessed for each academic year and the school reserves the right to change the amount of capital levy from time to time. The ACL amount for the 2021-2022 academic year is HK$28,000. The ACL is payable each year upon registration. No discount will be offered on an ACL.

haydenbaba1121 發表於 21-4-21 04:14
各位大家好,我係小朋友爸爸,想幫我4歲小朋友鋪路讀國際學校(想K3 /year 1入讀) , 遇到以下問題,希望大家 ...
不如諗吓除了 ESF 仲會考慮其他那個學制嘅學校。 有些學校唔需要買債券但每年要畀萬幾至幾萬 capital levy 。 我仔學校只需要比一次15萬 capital levy  就可以由K3 讀到中學畢業。 亦有些新校完全唔需要比債券同 capital levy。

ckmammy 發表於 21-4-21 12:50
不如諗吓除了 ESF 仲會考慮其他那個學制嘅學校。 有些學校唔需要買債券但每年要畀萬幾至幾萬 capital levy  ...

請問係邊間?

haydenbaba1121 發表於 21-4-21 11:58

我小朋友依家喺kornhill victoria讀緊K1, 英文listening OK, 但oral麻麻地,每 ...

我小朋友都唔係native, 因為我同daddy 都唔native. 不過我地俾佢參加大部分活動都係外籍老師教,所以都算流利嘅。我地今年有offer.

你如果報港島,除咗QBS 可能要買nr,其他campus 我覺得可以搏下唔買

揀國際學校,可以從幾方面問自己:
1)地區,會否搬近就學校?
2)學費/整體支出
3)學校聲譽、風評、公開試成績
4)文化
5)學制
我會將學制放在最後,因為無論美/英/澳/加及新加坡,孩子都不會有太大問題,而且好多國際學校最後又行IB。外國大學在呢方面更不會構成接軌問題,放心。

想問ESF nomination rights 難唔難買? (考Y1)
依家係要抽籤買?

gfkwong 發表於 21-4-21 12:11
可以試吓CAIS佢冇幼稚園所以多啲位囉。新學校同埋冇中學嘅IS都會易入啲嘅。
債券一般都不是必須要買的。如 ...

有咩新學校?如果住馬鞍山。

Falcon媽媽 發表於 21-4-21 18:27

舊年見申紅雞將泥涌的一塊地申請改劃用途做國際學校,不過而家十劃都未有一撇⋯望到頸長,不過地產商學校收費可能會好貴

https://www.info.gov.hk/tpb/tc/plan_application/A_MOS_125.html

magmum 發表於 21-4-21 18:39
舊年見申紅雞將泥涌的一塊地申請改劃用途做國際學校,不過而家十劃都未有一撇⋯望到頸長,不過地產商學校 ...

呢個咁有排既野。。(emoji)

Falcon媽媽 發表於 21-4-21 18:27
住馬鞍山,一定推介 啟新,位置超好,esf價錢又唔算貴。