用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問精英班係咪會功課多啲?
go

請問精英班係咪會功課多啲? [複製鏈接]

請問band 1 中學,係咪通常精英班會多啲功課?
囝囝中一僥倖入咗精英班,但明顯應付唔到個功課量。預計佢中二應該入唔返精英班,咁去普通班應該功課無咁多?如果無分別的話我就要諗幫佢校了
   0    0    0    0

小余 發表於 21-4-21 02:52
囝囝中一僥倖入咗精英班,但明顯應付唔到個功課量。預計佢中 ...

間間中學唔同,我女初中讀精英班功課唔算多,但比較深,高中因為修X科多,core科上堂時數會比普通班少啲。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

囝囝中一僥倖入咗精英班,但明顯應付唔到個功課量。預計佢中 ...
睇學校,我阿大學校,成績較好一班功課不多,但感覺係聚集咗一班對自己有要求的同學,學習認真,主要係氣氛問題。

呢個問題真係好睇學校,以我所知有部份較谷嘅中學本身都係勁多功課,精英班當然更甚,所以若力有不逮或者真係太辛苦,可能係錯配,呢類學校可能唔啱孩子建議轉校。
我大仔中學有精英班,佢果班功課係比其他班多成倍,佢哋做到頭都暈,反觀鄰班真係輕鬆好多。(真人真事)我大仔有個同學唔想留響精英班,響考試時特登考差啲,结果S2跌出精英班入返普通班功課輕鬆好多,攪到我大仔都有呢個念頭,幸好我不斷鼓勵佢堅持,其實去到S4選科後最終大家都走番在一起。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-21 11:09
呢個問題真係好睇學校,以我所知有部份較谷嘅中學本身都係勁多功課,精英班當然更甚,所以若力有不逮或者真 ...

其實精英班功課吾知有無多,但教法就好吾同,不是精英班有時還好BB教法(例如一齊對答案)而精英班叫大家自己對答案,有吾明一起討論。
精英班同學會上進些,會盡力吾明都問到明,是周圍態度問題。另外話得登考低分些,就真的有人在。可以柴娃娃一起玩。至於功課多少問題,都有能力者老師會把功課精要叫同學自己做,不會網住一題一題解。

JJDBB 發表於 21-4-21 13:50
其實精英班功課吾知有無多,但教法就好吾同,不是精英班有時還好BB教法(例如一齊對答案)而精英班叫大家自 ...

你講呢個精英班教法唔同,我细仔小學時就真係有好深體會,佢哋高小要考好呈分,學校真係會將所有資源都放落去,最簡單當時我仔高小精英班果班,主科全部都係科主任老師教,書同補充都比普通班多,所以精英班同學出嚟底子的確比較強。不過到中學大仔精英班就唔係咁,只係功課比較多,quiz多啲,但好多嘢其實一樣要靠自己,始終初中就算書本上分別都唔大,上到高中選科後一樣打番散,再選番佢哋心儀嘅科。我大仔S2跌出精英班嘅同學,我知道學習上同我仔查實差別不大。

我女學校精英班, 教法會同普通班或補底班唔同, 數學會教得超快, 功課都會比普通班多; 英文就唔會再鑽研Grammar, 而係會叫佢地寫好多文, 做presenation.

如果跟唔到精英班進度, 做番普通人, 都不是壞事.
‹ 上一主題|下一主題