用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟應該點樣放手?
樓主: Pigdripy
go

究竟應該點樣放手?

MNIF 發表於 21-4-28 13:21
我理解大家係有程度上嘅不同而會作出所講嘅放手。但需要這麼早就在小學階段進行?小朋友學識尚淺,基礎未穩 ...

咁<放手>其實都算係一個哲學問題。我舉個例子咁講,學游水,你會以小朋友既能力作參考,還是以佢既年齡去做判斷,幾時去放開自己對手?

PS:定係來來回回,試下放手然後又捉番實對手?

我不認同「放手」係一個哲學問題,「放下」比較合適點。
學游泳的例子,因我不懂如何教導,對於我不擅長的事情,我是會交給專業人士去做的,從不沾手,所以不存在放手這個問題。
我若再來,必腳踏蓮花,乘願而來.

Pigdripy 發表於 21-4-28 13:43

諗起後生時,參加校隊,鬥心係由教練培育,經常說怎樣才會 ...

所見略同,我有用乒乓球來制做類似環境,原意是用運動的經驗延伸到學業上,另外除你所提的,想引導孩子跨越自己極限,但最終都是失敗,不過至少我自己多樣興趣

如果放手唔係一個哲學問題,咁當佢係一個生活問題。一個細路仔戒片,我都唔肯定幾時係早,幾時係遲,但入面肯定需要一個過程,唔會一除就戒到。而家就係講緊呢舊野。

唔肯定嘅事情就最好有所保留,不是放手一博。

因為不肯定而放棄前進,即係徘徊。如果有足夠信心,認為放手係正確,可以用B計劃,行三步,退番一步,總計仍然係向前!

人生有多少事情可以確實掌握得到?人算不如天算。
唯有順應自然,方可免卻煩惱。

留係舒適圈入面,生活緊係舒適。離開舒適圈,日後個舒適圈只會係更大。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊