用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟應該點樣放手?
go

究竟應該點樣放手? [複製鏈接]

聽過前人話一般小三嘅測驗考試仲要大人跟,但可以俾佢開始試下自己溫默書。到小四就可以開始試下連測驗考試,都放手俾小朋友溫,因為始終都要慢慢放手。

阿女小三,我教過佢點樣自己溫默書,step by step, 亦陪佢一齊做果 D steps (讀文章,寫生字,自己錄音,自己默,改正)。但阿女好似仲係唔太跟,或者求其做,出來效果當然唔好。我又試過完全唔理,睇佢自唔自覺,結果唔合格。(好彩唔計分姐)。我都睇唔到佢有絲毫 ready 會去自己溫書。

女開始大,過左搓圓㩒扁期,教佢,佢有時又唔聽唔跟。但又唔係自發性果種。滿頭煩惱絲。

究竟幾時先可以慢慢放手?又有無前人可教下路呢?
   4    0    0    0

我小二已經放手,只跟弱科
可以試由她的強科開始放手,留弱科你幫佢

小一之後無再跟過~

醒目開學勳章 貢獻勳章

好睇孩子性格同自學能力,人人唔同
恐龍家

其實某程度都睇吓家長想唔想放手。
我朋友仔仔已經升上伊中二, 小學讀書年年都級頭3名, 但而家中二我朋友都會幫仔仔溫書

其實你放默書先,係最make sense。但你唔睇實,佢自己溫就唔合格,咁即係佢未得,你唔可以加碼。

你就繼續同佢講道理,令佢明白讀書係佢的責任,同埋繼續教佢自己溫習的技巧。做得好就鼓勵和讚賞,懶散就提點吓、話兩句。

凡事有個過程,父母都係慢慢幫佢。有d細路好自律,好細個就自己搞掂晒。但唔使羨慕人,細路哥唔係呢樣煩,就係果樣玩你,個個父母都有嘢憂心。

我兩個小朋友都係除了呈一同呈二之外, 我唔會請假陪溫書架.  由小一開始, 中英默書我都叫佢地自己背咗個範圍 (即使明明係讀默, 我都叫佢地背咗去), 自己背默出嚟, 自己對一次錯幾多, 再比我睇有冇睇漏眼.  默到啱晒為止.

其他都係自己溫一次課文, 就比坊間練習佢做, 睇吓佢地係唔識定唔小心.

Pigdripy 發表於 21-4-20 23:56
聽過前人話一般小三嘅測驗考試仲要大人跟,但可以俾佢開始試下自己溫默書。到小四就可以開始試下連測驗考試 ...
起初自己6音和默,但父母要chk 和幫小朋友記/改錯的字。小朋友可以完全自己溫父母都要望一望,因為小朋友好多時會睇漏。掌握到默書後,找一科小朋友強的閒科測驗先試。初起步成績有上落是expected,父母要肯定和讚賞小朋友的努力

MrBeast 發表於 21-4-24 13:26
起初自己6音和默,但父母要chk 和幫小朋友記/改錯的字。小朋友可以完全自己溫父母都要望一望,因為小朋友 ...
學到野!

MrBeast 發表於 21-4-24 13:26
起初自己6音和默,但父母要chk 和幫小朋友記/改錯的字。小朋友可以完全自己溫父母都要望一望,因為小朋友 ...

我覺得仍然係愈早放手愈好, 當然要係GUIDED.

重點係, 如呀蟲多年前所謂, 授之而漁而非魚. 做個式樣俾佢習慣左, 將來自己跟!

默書從小一俾支錄音筆(千萬不要俾電話), 要佢自己讀自己錄, 跟手佢聽著自己錄音去默, 這樣確保跟足老師所教及形式.

retriever 發表於 21-4-27 09:28
我覺得仍然係愈早放手愈好, 當然要係GUIDED.

重點係, 如呀蟲多年前所謂, 授之而漁而非魚. 做個式樣俾佢習 ...
原則上我同意的,但步伐就要因應能力而adjust.  in any case, 殊途同歸,e加孩子都唔比我同佢溫,yim 我長氣
不過見到世色唔對我都是會插手,otherwise, 主要是傾下方向和目標

MrBeast 發表於 21-4-27 13:10
原則上我同意的,但步伐就要因應能力而adjust.  in any case, 殊途同歸,e加孩子都唔比我同佢溫,yim 我長 ...
多年過後, 我覺得不少家長太理想化...
我認為, 無論跟孩子說什麼大道理, 最最最重要是孩子養成習慣.

所以要從小做, 重覆做很重要...

等到孩子大了, 開始故意挑戰權威, 家長的大道理有多對, 也沒有用.

retriever 發表於 21-4-27 15:36
多年過後, 我覺得不少家長太理想化...
我認為, 無論跟孩子說什麼大道理, 最最最重要是孩子養成習慣.
我依然相信從小培養的是:自控能力和責任心。我未能培養的:鬥心和passion

回覆 MrBeast 的帖子

鬥心和passion,應該唔係培養出來的。

Jane1983 發表於 21-4-27 18:15

鬥心和passion,應該唔係培養出來的。
我想是可以的,只是我唔識,前者或許人人都有d,只等時機待發

應該係觸發,如何觸動到佢,開竅、爆發、熱愛,唔樣應該唔係家長栽培得到。家長最多鋪墊前期。

MrBeast 發表於 21-4-27 21:22
我想是可以的,只是我唔識,前者或許人人都有d,只等時機待發

諗起後生時,參加校隊,鬥心係由教練培育,經常說怎樣才會贏/不會輸,對手怎樣怎樣,對手優點在哪裏,缺點在哪裏,要怎樣的 tactics 和心態會增加勝算,要怎樣磨練... 又觀看自己的video來檢討,睇對手 video, 觀察點擊敗佢。再加心態上的鞏固和磨練,打氣。要嘗過勝出,也要嘗過慘敗。再激勵。令到各隊員都想爭勝。

如 apply落小孩讀書,想像到嗎?要經常檢討自己、與別人(同學)比較(知己知彼)、給予目標。

突然又諗起大陸讀書,果種鬥心,係氣氛形造出檢。走進大陸連鎖大型書店,那個小學練習的 corner 大到有成條街,本本標題都係教做精英、爬上去頂、做最 top。

有鬥心,真係事半功倍,因為有動力,但也要拿掐得好好。

‹ 上一主題|下一主題