用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實有直中果D小學,真正band 3 比例會係幾多.? ...
go

其實有直中果D小學,真正band 3 比例會係幾多.? [複製鏈接]

呢D小學band 1 比例會多過1/3, 假設實際有50%,咁band 3嘅實際比例會唔會只有10%?
   1    0    0    0

1a2b3c4z 發表於 21-4-20 23:48
呢D小學band 1 比例會多過1/3, 假設實際有50%,咁band 3嘅實際比例會唔會只有10%?
...

只有學校可以有能力去估計究竟佢哋有幾多B3生,包括全港和本區~~~

同區有女直小係學校報告擁有全港95%B2或以上成績。但該區係成績高於全港平均,亦即係,依估算,該小學即係於本區B1+2人數係低於95%,但真正數字係無可能知,或許,就係+/-10%本區B3生~~~

mcl203 發表於 21-4-21 00:09
只有學校可以有能力去估計究竟佢哋有幾多B3生,包括全港和本區~~~

同區有女直小係學校報告擁有全港95% ...

其實如果直中學校係講1/3banding,學校話你係B3,但其實唔知係真B3定B2,咁呢班家長仲搏唔搏直中?唔搏,萬一係真B2就要靠之後叩門,但係叩都未必得,學校都會比B2頭個班優先啦。搏,萬一係真B3,本身有機入B2校的機會都會冇。

bopui0607 發表於 21-4-21 15:52
其實如果直中學校係講1/3banding,學校話你係B3,但其實唔知係真B3定B2,咁呢班家長仲搏唔搏直中?唔搏,萬一 ...

呢個可以係直小B3生嘅無奈,所以話問老師俾指示,如你所說,搏唔入直中就已經蝕左一個位,又所以,乙2係一個関鍵位,要自己小心處理~

1a2b3c4z 發表於 21-4-20 23:48
...

有直中嘅小學B1/2/3生比例
受不同因素影響例如小一收生/地區...
私校收生有篩選可能B1>5成 B3<1成

Poyau 發表於 21-4-21 16:57
有直中嘅小學B1/2/3生比例
受不同因素影響例如小一收生/地區...
私校收生有篩選可能B1>5成 B3 ...

私校有兩種方法去催谷升中率,一係靠谷,二係靠體藝搭夠。私校要俾學費,家庭背景資源就會較好,一出份深啲嘅程度,你就會使錢跟跑。至於體藝,你認為有助升中亦都會乖乖地交錢。一去度同場學能比試,同一個級名次,私校絶無必勝嘅結果~~~

bopui0607 發表於 21-4-21 15:52
其實如果直中學校係講1/3banding,學校話你係B3,但其實唔知係真B3定B2,咁呢班家長仲搏唔搏直中?唔搏,萬一 ...

灣仔幾間直聯小,基本上係本區B1+2夠入晒,除咗一間有疑點~~~

mcl203 發表於 21-4-21 19:45
灣仔幾間直聯小,基本上係本區B1+2夠入晒,除咗一間有疑點~~~

邊間?

bopui0607 發表於 21-4-21 20:24
邊間?

坑真聯繫位應不足收所有聯小B2生

bopui0607 發表於 21-4-21 20:24
邊間?

有疑點啫,唔開名了。就當全收B1+2算~~~

mcl203 發表於 21-4-21 21:16
有疑點啫,唔開名了。就當全收B1+2算~~~

都係估下啫。。。。       
‹ 上一主題|下一主題