用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀Band 1 c 英中和讀band 2A 英文班其實照計分別大嗎? ...
樓主: sonyumd
go

讀Band 1 c 英中和讀band 2A 英文班其實照計分別大嗎?

醒目開學勳章

JHsbb 發表於 21-4-23 01:24
我仔就係B1直資英中, 女B2津校中中, 仔成續由全級十幾跌到考尾幾十, 因為深, 無心機讀顧住打機, 女讀得超級 ...
其實係因為打機導致成績差,定因為成績差所以寄情打機?

bobbob 發表於 21-4-24 00:15

努力望回報係人之常情,打機成績好過讀書成績,所以揀寄情打機。

bobbob 發表於 21-4-24 00:15
前者啦, 都係疫情累事, 疫情前仲會做完功課溫好書先玩, 點知佢D同學個個打完機先做功課溫書, 佢又學同學, 話一齊ONLINE打, 11點先黎做功課, 日日唔夠瞓, 放假仲通宵, 2,3,4點先起身, 激到我死, 放學日子仲學人2點幾先瞓, 瞓唔夠5個鐘就起身返學, 上堂邊有精神, 試過QUIZ時瞓著左, 結果咪唔合格囉...
我女就醒, 自己分配好時間去打機, 睇片,做功課溫書, 考試前1個月假期日日7點幾起身溫書做功課, 12點前就會去瞓, 返學返805AM, 佢日日715AM就返到學校架喇.....

Cliokohonda 發表於 21-4-24 00:34
努力望回報係人之常情,打機成績好過讀書成績,所以揀寄情打機。
我望佢中3改善, 但班主任話依傢下學期仲唔追, 中3追唔切.....

醒目開學勳章

Cliokohonda 發表於 21-4-24 00:34
係人之常情,不過唔可以由得佢,問題點都要解決

醒目開學勳章

JHsbb 發表於 21-4-24 04:23
前者啦, 都係疫情累事, 疫情前仲會做完功課溫好書先玩, 點知佢D同學個個打完機先做功課溫書, 佢又學同學,  ...
有問題要盡早解決,初中教育有個好出名嘅post講同個仔響打機度struggle咗無10年都有8年,結果到個仔出嚟做嘢都未解決到,你可以去參考下。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2905186&extra=page%3D4

你仔應該係個聰明仔,不如同佢傾下繼續落去嘅後果,讀書唔係單單只為學業,而係培養未來點行事,當壞習慣養成就要花extra effort去rectify,值得嗎?

bobbob 發表於 21-4-24 12:20
有問題要盡早解決,初中教育有個好出名嘅post講同個仔響打機度struggle咗無10年都有8年,結果到個仔出嚟做 ...
其實佢自己知自己依傢做緊乜, 我地傾過N次, 因為有時佢會半夜3更同我傾計, 去到中3, 學校會講吓揀科講座, 佢應該會知應該要努力攪返好成繽係下學期揀科......

bobbob    發表於 21-4-26 18:07

bobbob 發表於 21-4-24 12:20
有問題要盡早解決,初中教育有個好出名嘅post講同個仔響打機度struggle咗無10年都有8年,結果到個仔出嚟做 ...
唔該晒, 得閒睇