用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀Band 1 c 英中和讀band 2A 英文班其實照計分別大嗎? ...
go

讀Band 1 c 英中和讀band 2A 英文班其實照計分別大嗎?

想問下各過來人?

sonyumd 發表於 21-4-20 15:40
想問下各過來人?

分別在於入大3大、8大率;分別在於同濟能力,遇強愈強的小朋友是會有好大進步,相反則退步;分別在於大池小魚還是小魚大池;最後是老師教學能力、技巧、熱誠等,以上是個人意見。

回覆樓主:

band 1c英中,假如入不到精英班,其他班仍然用英文教
band 2a 英文班,如果成績在班下遊,會有壓力會否跌出英文班呢?!會否中1英文班,中2唔好彩普通班,中3好努力入番英文班又適唔適應呢?
除非間2a各方面都比1c更適合自己小朋友。

想問下各過來人?
學生既學習風氣和態度
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你要了解學校成績走勢再決定
很多1c學校根本走下坡,只因為英中這個虛名而留守1c,這類學校通常管理層和老師教學都有問題,學生真係要自主學習
反而逐年升Band上到2A的學校最好,老師一定積極教,保住2A的地位

其實b2a英文班係咪等同於精英班?若然嗰區唔夠b1學位,呢啲班係咪好大機會都係b1學生組成,學校寄望高,有著最好資源?如果咁,似乎b1尾而需要比較多關注嘅小朋友入呢啲都唔錯,可能會讀得更有自信呢。

想問下各過來人?
我有兩個親戚,一個B1直資英中,一個B2津校中中,B2嗰個考完DSE直上本地大學,英中嗰個讀space後最終出國!
我結論係有心讀,英中、中中都可上大學!

要看看學生本身的英語能力&學校語境
本身底子一般, 如果全英上堂跟唔到好快冇心機

lisablackpink 發表於 21-4-22 08:54
要看看學生本身的英語能力&學校語境
本身底子一般, 如果全英上堂跟唔到好快冇心機 ...
完全認同

想問下如果九龍區band 2學校開設英文班/精英班的有邊幾間?

回覆樓主:

梁式芝全開英文,聖若瑟英文有2班及有混合班

bbforever 發表於 21-4-21 17:42
我有兩個親戚,一個B1直資英中,一個B2津校中中,B2嗰個考完DSE直上本地大學,英中嗰個讀space後最終出國! ...
我仔就係B1直資英中, 女B2津校中中, 仔成續由全級十幾跌到考尾幾十, 因為深, 無心機讀顧住打機, 女讀得超級開心, KEEP住考級十幾....

bbforever 發表於 21-4-21 17:42
我有兩個親戚,一個B1直資英中,一個B2津校中中,B2嗰個考完DSE直上本地大學,英中嗰個讀space後最終出國! ...

EK baba mama 會同你講呢啲勵志故事百份比好低 。唔會啱聽!

Cliokohonda 發表於 21-4-23 02:07
EK baba mama 會同你講呢啲勵志故事百份比好低  。唔會啱聽!
前者比例低D (B2學生好成績入大學), 但後者比例其實幾高 (讀B1名校最後要敗走去讀Space個類)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-23 08:50
前者比例低D (B2學生好成績入大學), 但後者比例其實幾高 (讀B1名校最後要敗走去讀Space個類)
...

B2 n B3 入大學缘於 B1生走樣變形。

Cliokohonda 發表於 21-4-23 11:29
B2 n B3 入大學缘於 B1生走樣變形。
多謝各位意見(人生漫漫長路,一個呈分定生死咩?)

JHsbb 發表於 21-4-23 01:24
我仔就係B1直資英中, 女B2津校中中, 仔成續由全級十幾跌到考尾幾十, 因為深, 無心機讀顧住打機, 女讀得超級 ...
妳個仔顧住打機無心機讀,都只是尾幾十,又唔係尾十幾, 咁又唔係好差喎!

waiwaileung1 發表於 21-4-23 13:49
妳個仔顧住打機無心機讀,都只是尾幾十,又唔係尾十幾, 咁又唔係好差喎!
...
佢話只會考到合格就算

JHsbb 發表於 21-4-23 17:22
佢話只會考到合格就算
我估你仔其實肯讀下書應該幾叻, 掛住打機冇心機讀書都只係考尾幾十。

waiwaileung1 發表於 21-4-23 21:56
我估你仔其實肯讀下書應該幾叻, 掛住打機冇心機讀書都只係考尾幾十。
佢係有D小聽明, 肯讀吓書係真係唔錯, 小學時有時頭十有時十幾, 佢依傢係190人考尾幾十......今年升中3後仲係咁, 佢應該都無乜資格可以揀到心儀科目.......