用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校疑惑(FROM保守的媽媽)
樓主: bblook2
go

升中選校疑惑(FROM保守的媽媽)  

bblook2 發表於 21-4-20 20:13
對啊! 有時好矛盾,根本小朋友未定型,我根本唔知佢方向,只怕學校氛圍太催谷,佢討厭了讀書。
我都覺入大 ...
我有兩個同事仔女都係肥咗死亡之卷,搞到要去外國升學。

我自己當年band 3中學(以前5bands),hea讀都頭幾名,中四五已經甩哂,反而有啲同學開竅,本身麻麻地都變成會考考得幾好幾好,我得9分(emoji)

所以,我自己buy好中學,點都有個底

mrwong39 發表於 21-4-20 22:04
我自己當年band 3中學(以前5bands),hea讀都頭幾名,中四五已經甩哂,反而有啲同學開竅,本身麻麻地都變成 ...
謝謝你的分享,我中學時的情況跟你不盡相同,但有些類近,所以在思考一所中學對升學及成長的影響,思緒在整理中,你的觀點我要好好細味。

Froggy_joe 發表於 21-4-20 20:43
既然樓主有考慮升大學的問題,盡量讀band1

撇開其他唔講,band1英中銜接大學好好多
謝謝你的提醒,銜接及適應語言問題要多加考慮,確實再大些語言差距更明顯,也更難跟上。

Face3366 發表於 21-4-20 18:00
親愛的安德烈
是推介我看嗎?謝謝你。

回覆樓主:

我識一個b1升b1
結果好辛苦,跟唔上要轉校。
一個邊緣人入b2A, 上到高中覺得學校唔夠資源,因要跟大圍程度教。
想入大學,讀b1確實較b2易。
始終你係b1考50都入到大學,b2考20都未必入到…
呢個數字我只係比喻求其作!

醒目開學勳章

bblook2 發表於 21-4-20 12:37
1. 小學決定了升中RO,所以寶校為何常被跳船,我的理解沒錯,對嗎?
但普通小學BAND 1生入BAND2中學是否削減 ...
你好似杞人憂天咗啲,個仔仲細要阿媽哦先肯溫習唔係uncommon(雖則呢度有唔少神童kg已經識自己溫書),而且揀學校唔可以單單睇成績,另外一啲條件都好重要

bblook2 發表於 21-4-20 17:00
可能我對BAND1要求好高,我覺得自己小朋友是我要督促才考到級頭二十,不是完全否定他能力,他確實不全是 ...

呢位家長,趁仲有時間,盡快瞭解下升中派位既運作。

小五學生應該未考呈分試。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

兩個例子

我中三由一間普通官中轉左去間B1A男校,全因英文老師的一句。
B1A同普通B1學校一開始唔係差好多,但每年少少,到會考就差5年少少就差好遠。我入到去英文程度差好遠。

另一個例子,我有個親戚都係中三轉過我間中學,中五完會考唔夠,分,要轉校。一樣入左大學。

考慮自己情況再決定吧

bblook2 發表於 21-4-20 20:21
多謝你回覆,你在升學方面好有研究。我都怕將來回想遺憾,覺得太幼稚,太短視,但最近總是冒出這種想法。 ...
我認為學校對學生成績既影響好有限,成績好既學校其實係教「好學生」,意思係接到好既學生,然後唔好俾佢跌(或者至少唔好跌太多)。但係學校對學生價值觀、做人既影響會大好多,而且學生係學校既課外活動學到既可能更有用。

回覆 mcl203 的帖子

我女小學升band1英中35%,被坊間界定為二線~我自己也覺得系二線,一線大概45%-55%之間

Face3366 發表於 21-4-20 21:01
我有兩個同事仔女都係肥咗死亡之卷,搞到要去外國升學。
會唔會佢哋從第一日已經諗外國大學?
今年肥咗死亡之卷,都入到港大、科大。

0030 發表於 21-4-21 09:24
回覆 mcl203 的帖子

我女小學升band1英中35%,被坊間界定為二線~我自己也覺得系二線,一線大概45%-55%之 ...
升band1英中既比例,同學生既band1比例,係唔同既概念。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 21-4-21 09:27
會唔會佢哋從第一日已經諗外國大學?
今年肥咗死亡之卷,都入到港大、科大。
2咗定肥咗?識人2咗中文入到3大, 肥咗唔識人得

回覆 王家爸爸 的帖子

請指教,比如一個學校100人,前35名可以入band1英中,比如我小朋友20名,甘我小朋友系band1生,甘理解對不對~

hkpapa852 發表於 21-4-21 08:04
呢位家長,趁仲有時間,盡快瞭解下升中派位既運作。

小五學生應該未考呈分試。
多謝你,我要努力研究下,確實滿頭疑惑,我策略和心態也未穩定。

bobbob 發表於 21-4-21 00:12
你好似杞人憂天咗啲,個仔仲細要阿媽哦先肯溫習唔係uncommon(雖則呢度有唔少神童kg已經識自己溫書),而且 ...
我可能不是長跑好手,精力有限,不是要放棄,就是想不放棄,所以在想可以怎樣走位。不過,我聽過大家指導後,有點方向上調整,會多點從小朋友學習態度(處事態度)上指導,我和小朋友也要學習面對順逆境保持正面積極心態。

王家爸爸 發表於 21-4-21 09:23
我認為學校對學生成績既影響好有限,成績好既學校其實係教「好學生」,意思係接到好既學生,然後唔好俾佢跌 ...
謝謝你無私的分享,獲益良多。我正希望大家讓我多從不同角度思考這個課題,感謝大家賜教。

Joe8889 發表於 21-4-21 08:37
兩個例子

我中三由一間普通官中轉左去間B1A男校,全因英文老師的一句。
謝謝你分享你的經歷,我都在想六年中學,可以好多變數。

hinhei 發表於 21-4-20 23:25
我識一個b1升b1
結果好辛苦,跟唔上要轉校。
一個邊緣人入b2A, 上到高中覺得學校唔夠資源,因要跟大圍程度 ...

感謝你,明白,有時就只能就現有的資料做當下認為最好的選擇,結果有時也要接受不似預期,所以我在想無論我小朋友將來如何,只要不失去學習興趣,哪怕自學也好,我都要全力背後支持他。