用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校疑惑(FROM保守的媽媽)
樓主: bblook2
go

升中選校疑惑(FROM保守的媽媽)  

睇到呢個帖都好想分享下我倆個囡的情況.背景: 二線地區小學40%入band 1中學.
每年數據大約50名入band 1.<本區及他區>
地區band1中學一直都唔夠學額給本區band 1學生.
大囡被學校評為2a, 級名次47-49, 都非常掙扎, 最終選校搏入band1c學校.
原因: 地區band2中學係中中, 不能保証英語選修理科科目, 個入覺得取得入大學資格時小朋友會難接上本屬英語學習的課程. 因此臨急抱佛腳咁搵他區band2資料作後備扣門, 當然都有比定心理準備阿囡.

二囡今年升中, 被學校評為1b,級名次20內,所以決定自行走向區外 , 目前自行雖落空,但起碼都算爭取嘗試過, 最緊要跟小朋友有溝通好及深入分析一下入band1/2學校的利弊及局限等情況, 入邊間都有心理準備要點適應.

[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

rr925 發表於 21-4-21 12:23
睇到呢個帖都好想分享下我倆個囡的情況.背景: 二線地區小學40%入band 1中學.
每年數據大約50名入band 1.
...

請問是自行或直資博入嗎,學位不夠,大抽獎感覺好難入。

同學係好重要,特別中學同學係將來一世的朋友
Band1A/B生讀Band2學校,看似輕鬆,資源集中,實質沒有叻的同學互相提升,將來DSE好難突破考到高分
相反Band1C/2A讀Band1A學校,唔好講同學互相提升,連升班,中四選科都會出問題,如果成績跟唔上,學校有很多方法令你不能考DSE,間間學校為咗DSE/入大學亮麗,會排除跟唔上的學生。

WooBrit 發表於 21-4-21 14:18
請問是自行或直資博入嗎,學位不夠,大抽獎感覺好難入。

不是直資學校,係自行+大抽獎
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

littlecarey 發表於 21-4-21 16:28
同學係好重要,特別中學同學係將來一世的朋友
Band1A/B生讀Band2學校,看似輕鬆,資源集中,實質沒有叻的同 ...

謝謝你的分析,有道理,應該調整心態是我,對於升中機制有些怯吧。

rr925 發表於 21-4-21 12:23
每年數據大約50名入band 1.
...

謝謝你的分享,我之前會不太明白為何要如此堅持入BAND1,因為我會想如果大家最後都是考大學為目標,BAND2也有可以讀到大學的。現在開始有點理解,謝謝大家

0030 發表於 21-4-21 10:03
回覆 王家爸爸 的帖子

請指教,比如一個學校100人,前35名可以入band1英中,比如我小朋友20名,甘我小朋友 ...
如果學校既前35名可以入band1英中,假設錯配比率係20%,咁既情況,前28名都係B1。如我你小朋友係20名,就一定係B1。

bblook2 發表於 21-4-20 17:00
可能我對BAND1要求好高,我覺得自己小朋友是我要督促才考到級頭二十,不是完全否定他能力,他確實不全是 ...
樓主唔使太焦慮,相信香港絕大部分小朋友都要哦先會讀書,自動波讀書唔使家長理就有好成績嗰啲學霸只佔極少數!我自問都算係好保守型嘅家長,我女今年升中,1B程度自行報兩間1B校,兩間都有正取。所以如果你揀啱自己程度嘅學校,自行離場唔難,唔需要刻意降grade揀band2校。就算去到大抽獎都唔怕,同組別的話大家均等機會,怕什麼呢?
成個升中過程,我覺得最難嘅係同個女一齊揀學校。因為我揀嘅佢唔鐘意,佢揀嘅我又唔滿意。大家磋商咗好多個回合,當中有笑有淚、有溝通有理解,最終先決定到雙方都滿意嘅學校。我相信經歷過呢個過程之後,佢以後會係呢間學校讀得開心,因為學校係佢自己有份揀有份決定嘅。

Band 1 中學,讀唔上就只有被放棄。
不嬲band 1學校都係負增值,學生越讀越差退步。
Band 2專心中文教學,母語教學事半功倍。
大把band 2 學校dse成績高過全港水平。
大1把直資band1轉考IB。
點解?明知班學生讀唔掂,又大把家長送仔女出去讀。

回覆樓主:

我也有跟樓主一樣的疑慮,小女天資尚可,但都係貪玩,要督促才會温習,我也在掙扎一等的中學還是次一等的中學較適合她,入到一線又怕競爭太大跟唔上,但次一等中學成績又確實無咁亮麗,來年就要揀中學,好煩惱

Cry_s_tal 發表於 21-6-24 09:20
我也有跟樓主一樣的疑慮,小女天資尚可,但都係貪玩,要督促才會温習,我也在掙扎一等的中學還是次一等的中 ...

先撇除B1同B2中學公開試表現

B2中學, 會俾D咩科係高中選擇? 同學又可選幾多科?

呢D都會影響同學入到大學既機會

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 21-4-20 18:58
普通大學畢業同名牌大學畢業,對未來找工作有幾大影響,其實好睇實際情況。如果家長做緊需要攞牌照既行業( ...
其实会计行业都看名校,Big4基本上集中在三大和外国名校,其次才是poly/city/bu 等等。二线国际会计师楼当然就没有那么拣择。基本上就类似神校同地区名校选学生的分别。

猴子爸 發表於 21-6-24 11:22
其实会计行业都看名校,Big4基本上集中在三大和外国名校,其次才是poly/city/bu 等等。二线国际会计师楼当 ...
當然名校係任何行業都有優勢,問題係:唔係個個人都可以讀名校。我只係話需要攞牌照既行業,重點係攞到牌照,所以學校既名氣影響無咁大(無咁大,唔係無)。反而執業之後有無能力攞到生意,留唔留到客,比邊間學校畢業更加重要。

hkpapa852 發表於 21-6-24 10:30
先撇除B1同B2中學公開試表現

B2中學, 會俾D咩科係高中選擇? 同學又可選幾多科?
其實好多家長過度解讀B1、B2中學既公開試表現。問題係自己個B2仔女有幸入到B1學校,唔會突然變成B1學生。所以大部分情況下,B2仔女讀B2學校,努力爭取上游,揀到想讀既科目,然後讀好佢,對小朋友既將來,可能更好。

王家爸爸 發表於 21-6-24 17:18
當然名校係任何行業都有優勢,問題係:唔係個個人都可以讀名校。我只係話需要攞牌照既行業,重點係攞到牌照 ...
其实拿到会计师牌只是开始,最重要是工作的exposure,入大firm vs 小firm,可以说是差天共地,这会影响以后整个career path.  做大型上市公司核数 vs 细鸡公司埋数,已经是两个极端。
特别是professional, 毕业后能够在大公司工作,肯定益处比较多。能够进大公司的,通常都是好大学出来的。能进到好大学的,不一定只有名校毕业生,但比例肯定高一些而已。而且,在中学时,总有点眼界不一样吧。

回覆 猴子爸 的帖子

Band1c同Band2a又唔會相差太遠,如果你揀Band1c讀唔到轉Band2a應該易過Band2a想轉番讀Band1c,除非你成績真係好好

cyiuming 發表於 21-6-24 22:33
回覆 猴子爸 的帖子

Band1c同Band2a又唔會相差太遠,如果你揀Band1c讀唔到轉Band2a應該易過Band2a想轉番讀 ...
由band1c转band2a听起来是容易,但当你要决定转出band1c时,相信成绩都不会好到哪里去。band2a未必愿意收。可能到时唯有去band2b/c.  而且,从全英语学习变成中文学习,都是一个关口要面对。