用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校疑惑(FROM保守的媽媽)
樓主: bblook2
go

升中選校疑惑(FROM保守的媽媽)   [複製鏈接]

Chowying 發表於 21-4-20 16:05
一D 都唔關係普通學校定係一線小學嘅事, band 1 咪讀返 band 1囉, band 2咪讀 band 2 ,點解 band 1 無端 ...

其實說白一點,我在想BAND1中學有人入不到大學,會是我家孩子嗎?BAND2裏有人入到大學,會是我家孩子嗎?
有時想保守些在自行穩入了,不用再愁統一隨機派位,苦惱如何排位,我把時間花在和他準備升中,不就更合算?
校網KL3,是不是太傻(好多人講BAND1位多呢)?

可能我對BAND1要求好高,我覺得自己小朋友是我要督促才考到級頭二十,不是完全否定他能力,他確實不全是他的能力啊! (當然升中後如何誰知呢?我有想過入了BAND1識到的朋友影響到他自行努力求學也說不定啊!當然我會好高興好期待啊!)

何況我根本不知他確實BANDING,我估級二十內是BAND 1可能是我一廂情願,再退一步講,老師也只是靠估吧。

我是覺得讀BAND2會否多些發展機會(他不擅辭令,小六面試是好好的訓練機會,但不會妄想就改變一個人的性情吧,中學不又成了隱形人?),小朋友又不會承受巨大的心理壓力(他這刻未感受到升中壓力,但我不知中學新環境,加上青春期,以他的性格會如何),我也不用時刻掛心他(我應該再管不到他,我不想青春期跟他有衝突)?

我是否太懶太保守? 可能小時自己温習不用媽媽操心,現在要操心小孩,我覺得自己好愚蠢好笨,督促他學習或多或少有些影響親子關係。我未至於豁達到求其選學校,也不是叫小朋友不盡力,只是心覺得他如果呈分失手,我不會崩潰(已呈了一次分,級頭二十內),即使他考得好,我也不會心紅報熱門BAND1中學,寧願想自行穩入(如果要這樣,不介意BAND2中學而已)

bblook2 發表於 21-4-20 17:00
可能我對BAND1要求好高,我覺得自己小朋友是我要督促才考到級頭二十,不是完全否定他能力,他確實不全是 ...
親愛的安德烈

bblook2 發表於 21-4-20 17:00
可能我對BAND1要求好高,我覺得自己小朋友是我要督促才考到級頭二十,不是完全否定他能力,他確實不全是 ...
我都冇 興趣寫咁多字, 你自己自行將成段說話改成 考大學
咁你會唔會覺得, 不如唔好考大學唔好考大學熱門科, 咁樣咪唔使承受巨大嘅心理壓力, 早啲社會出嚟做嘢 ,咁樣會唔會多啲發展機會???

最後淨係想講讀書嘅係佢唔係你

eli_leung 發表於 21-4-20 14:32
完全理解,我自己寶小學精靈班十,因為自己填升中大抽奬表,因為冇大人教,順強弱排,結果入30自願的中學 ...
請問你係咪排曬好再排唔好派到第30志願啊?

0030 發表於 21-4-20 12:54
一線我自己的定義大概升band1英中有50%,二線大概30%-40%+

教會局標準平均係33.33%,二線有無咁高B1率?~~~

其實宜家入大學唔難。當然,你話要讀神科就十分之難。Band 2 學校如果校風唔差,學生有升學志向和付出,要入大學其實唔會太難。大學教育已唔係精英教育,神科除外。

WooBrit 發表於 21-4-20 13:24
普通大學和名牌大學,對未來找工作有多大影響?
普通大學畢業同名牌大學畢業,對未來找工作有幾大影響,其實好睇實際情況。如果家長做緊需要攞牌照既行業(例如會計),仔女只要係讀公會承認既大學,家長都可以帶到小朋友入行。如果係咁,普通大學畢業同名牌大學畢業,差異唔大。相反,如果你嘜都無,咁就需要靠學校既畢業生網絡,情況又好唔同。

SOSOliu 發表於 21-4-20 18:19
請問你係咪排曬好再排唔好派到第30志願啊?

當年只得11歲,學校冇教,家長冇教,唯有自己按喜好填,唔知道學校有分Banging, 也唔知道要set保險,咁咪出事囉!

最搞笑係,升小一時,一條龍的私小要關閉,阿媽又不知道要報名大抽獎,結果冇書讀,亂咁去叩門,隔離尖沙咀神女校吾去叩,去咗黃大仙寶校,當然一叩即收,小學一年班就要搭七個地鐵站,10萬個為什麼?

呢件事我一路都唔介意,都生左小朋友,先知世襲位咁緊要,依家講笑咁講(同阿媽詐型)

回覆樓主:

其實我覺得入B2可以冇咁大壓力或者有好多活動都有佢份嘅,我會俾佢讀,但雖一要求係一定要入英中,所以陳瑞祺唔錯㗎

Chowying 發表於 21-4-20 18:18
我都冇 興趣寫咁多字, 你自己自行將成段說話改成 考大學
咁你會唔會覺得, 不如唔好考大學唔好考大學熱門 ...
我會參詳你的想法,因為我不是為了人家認同我的觀點,而是想聽取不同的想法。謝謝你的回應

Yo119yo119 發表於 21-4-20 19:24
其實我覺得入B2可以冇咁大壓力或者有好多活動都有佢份嘅,我會俾佢讀,但雖一要求係一定要入英中,所以陳瑞 ...
多謝你的具體建議,我留意下先。我認同男仔起步慢的,做媽媽心雖然為佢急,但又深覺他有自己的步伐。好怕自己想法太傻、太保守,但又好想讓佢靜靜成長。

eli_leung 發表於 21-4-20 19:17
當年只得11歲,學校冇教,家長冇教,唯有自己按喜好填,唔知道學校有分Banging, 也唔知道要set保險,咁咪 ...
多謝你無私的分享。

eli_leung 發表於 21-4-20 19:17
當年只得11歲,學校冇教,家長冇教,唯有自己按喜好填,唔知道學校有分Banging, 也唔知道要set保險,咁咪 ...

原因這個世界差異如此大,我儘管覺得自己很努力為女兒做安排了,但是還會發現好多家長比我考慮跟周到。

tkinwong 發表於 21-4-20 18:42
其實宜家入大學唔難。當然,你話要讀神科就十分之難。Band 2 學校如果校風唔差,學生有升學志向和付出,要 ...
對啊! 有時好矛盾,根本小朋友未定型,我根本唔知佢方向,只怕學校氛圍太催谷,佢討厭了讀書。
我都覺入大學易了,但偏科的話還是危險,哪怕是名校,我認識的有中文肥了,要外國升學。

就是通街大學,所以覺得基本要完成大學,當然人一生的際遇如何我不知道,現在當刻要選校升中,就先應付這個,希望他沒有學壞。

回覆 eli_leung 的帖子

甘你當時喜好係咪全部擺band one頭啊?我都好驚我女唔知排到第幾志願

SOSOliu 發表於 21-4-20 20:15
回覆 eli_leung 的帖子

甘你當時喜好係咪全部擺band one頭啊?我都好驚我女唔知排到第幾志願 ...

係,我記得第一係QE,跟住一路按中學成績排

王家爸爸 發表於 21-4-20 18:58
普通大學畢業同名牌大學畢業,對未來找工作有幾大影響,其實好睇實際情況。如果家長做緊需要攞牌照既行業( ...

多謝你回覆,你在升學方面好有研究。我都怕將來回想遺憾,覺得太幼稚,太短視,但最近總是冒出這種想法。我有時想別人總想博入BAND1是不是有他們的道理呢?BAND1真的好吸引,對嗎?(除卻臉上貼金外,入去才剛開始,不是結束呢!)會有後悔當初太進取嗎?

WooBrit 發表於 21-4-20 20:00
原因這個世界差異如此大,我儘管覺得自己很努力為女兒做安排了,但是還會發現好多家長比我考慮跟周到。
...
我就是總覺得自己考慮不到如此周到,我還真佩服他們的毅力與細心。不過,我認同要有定位和策略,可能我才剛開始玩這個遊戲,就覺得累。

回覆樓主:

既然樓主有考慮升大學的問題,盡量讀band1

撇開其他唔講,band1英中銜接大學好好多
中中升大學會辛苦

bblook2 發表於 21-4-20 19:51
我會參詳你的想法,因為我不是為了人家認同我的觀點,而是想聽取不同的想法。謝謝你的回應。 ...
樓主好有涵養。
‹ 上一主題|下一主題