用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UTM 或 UTSC
go

[加拿大] UTM 或 UTSC [複製鏈接]

呀囡收到兩個conditional offers, 分別是UTM 的 Bachelor of Commerce 和 UTSC 的 BBA (Co-op), 5月頭要2選1 accept offer,請問應該如何選擇?
   3    0    0    0

如無加籍而想畢業留低及易些找工作當然選 co-op program. 移民是首要目的的話,選 coop有着數

回覆樓主:

呀囡有加藉,co-op是否完成4年課程再加一年internship? 咁個program 就吾止4年,對嗎?

你要check番過 program, 想當年有些 co-op係半年半年係第三,四年,然後可以讀 summer course追番外出工作而 miss咗 courses, 所以畢業時間可以跟無 coop 差唔多,睇你想快定慢同大學有無開多一些班在 summer 或evening. 全睇你間大學的安排。如有加籍可以不考慮移民因素,不過 coop 可增加工作經驗同為 resume 加分。

如果是 international student ,本身可以去工作但限制多多 ( eg 每個星期不能 work more than xx hours )。如果入 co-op 就可以冇咁多限制。

如果是 canadian  ,就冇分別。自己去做工也可以,不一定 co-op 才可以做。
co-op 一次同好多人爭搵工,競爭也不小。
很多人不是 co-op 也會在 summer 找 internship ,一樣。

co-op program 要去 website 看,有些是 summer 做 co-op ,有些是一個 term study ,一個 term work 。

回覆樓主:

我囡係 UTSC co-op student,啱啱完成第一份 intern,summer term 繼續讀書。其實可以話如果要預期4年畢業,讀co-op 嘅係冇暑假放。

UTSC 係有 co-op department 幫學生,教佢地寫CV、interview,仲有好多公司放啲 job 係大學個 web 度俾學生去申請,但見唔見得成最終都係靠自己。聽聞有同學入咗 Big 4 KPMG,亦有聽聞搵唔到 intern 最終退出 co-op 畢業。

呢個時勢,係唔係為移民都要為將來工作打算。大學畢業已經有3份全職工作經驗,一定好過乜都冇嘅畢業生。 純粹分享

回覆 J-smama 的帖子

請問呢個co-op department 係咪for all co-op program ?

twkcck 發表於 21-4-21 11:04

請問呢個co-op department 係咪for all co-op program ?

以我囡同佢同學為例,co-op department 都有分 for Science 同 business,兩面post嘅工唔同。

Work term 前要上 co-op program 嘅堂,教學生點揾工。不過唔知點解讀science 嘅要比讀business 上多啲。

J-smama 發表於 21-4-21 01:38
我囡係 UTSC Year 2 co-op student,啱啱完成第一份 intern,summer term 繼續讀書。其實可以話如果要預期4 ...

請問你囡囡長遠是否會在加拿大發展?

shalie 發表於 21-4-21 12:41
請問你囡囡長遠是否會在加拿大發展?

應該都會留係到

如果暑假要追返d學分,呀囡便不可以返香港放暑假⋯

J-smama 發表於 21-4-21 12:43
佢係 citizen,應該都會留係到

請問你囡囡有沒有住dormitory?

除左yr 1大機會申請到dormitory, 知唔知道上左yr2之後是否很難申請?

我囡都係citizen,但她在香港出世,未住過加拿大,我有d擔心吾知佢會唔會好難適應

回覆樓主:

我囡冇住 dorm,Dorm 多數係留俾Year 1 住,Year 2 就要搬出。但到時識到朋友,就多數會一齊出去租屋住

回覆 shalie 的帖子

a friend who studied at UTSG transferred to UTSC for its co-op program (like at 2nd year). it offers more job opportunties and she became citizen now

lui 發表於 21-4-21 13:11
回覆 shalie 的帖子

a friend who studied at UTSG transferred to UTSC for its co-op program (like at  ...

She must have got a good GPA in 1st year as UTSG is more difficult to get into

shalie 發表於 21-4-21 12:46

請問你囡囡有沒有住dormitory?

我囡都係香港長大,考埋 DSE 先過嚟

我女都係今年考完DSE先過去,希望疫症到時好返啲,因為九月好似上實體課

twkcck 發表於 21-4-21 23:49

我女都係今年考完DSE先過去,希望疫症到時好返啲,因為九月好似上實體課 ...

暫時都未知有冇得上實體課,因近期疫情又嚴重咗。如你囡最終決定 UTSC 的話,有個香港學生會,可以介紹俾佢參加。如係基督徒嘅話,更加有廣東話團契,到時你PM 我啦

twkcck 發表於 21-4-21 23:49

我女都係今年考完DSE先過去,希望疫症到時好返啲,因為九月好似上實體課 ...

你個囡揀左咩科? 自己過去定有家人一齊過去?

我個囡係考完DSE自己過去

J-smama 發表於 21-4-21 23:53
暫時都未知有冇得上實體課,因近期疫情又嚴重咗。如你囡最終決定 UTSC 的話,有個香港學生會,可以介紹俾 ...

可吾可以分享下囡囡在UTSC讀書開唔開心? DSE 完左過去,第一年容吾容易適應? 學習功課等會唔會好chur?
‹ 上一主題|下一主題