用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 四歲小朋友 智力評估
go

四歲小朋友 智力評估 [複製鏈接]

朋友外國返來 小朋友四歲幾 見到有資優特質 想幫佢做返智力測試 但小朋友唔識廣東話的 請問有冇地方可以用國語/英語做返IQ Test ?thank you
   4    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

你有無上網搵過?
我聽過有幼兒版WISC,亦知道唔少細路會用英語做評估,但我自己無揾過

恐龍家

我兒子在四歲多的時候也是類似情況,我們找CP評估他的情況,當时WlSC的數據庫要五歲以上才有效。

於是推蔫了 Stanford-Binet這個測試,因為我們不單是想瞭解他的 IQ,反而想知道其他優缺,他同時有資優及學習遲緩的特徵。分數不太記得,但記憶力非常突出,等同16歲,是當時算最高的!

到上小學,他的short term memory幫助他臨急抱佛腳溫書!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-4-21 12:50
我兒子在四歲多的時候也是類似情況,我們找CP評估他的情況,當时WlSC的數據庫要五歲以上才有效。

於是推蔫 ...
值得研究既係點解short term memory係有語言差異。我自己小朋友係咁,朋友既小朋友都係咁,英文可以過目不忘,中文就相反。

王家爸爸 發表於 21-4-27 15:05
值得研究既係點解short term memory係有語言差異。我自己小朋友係咁,朋友既小朋友都係咁,英文可以過目不 ...

你有差唔多經驗,很有趣的觀察!

我記得阿仔係中英文都係咁好記憶,唔係差好多,可能是中文小學,他課外另外學英文,加上住宿舍,有語境,成日同外國人大大小小用英語溝通。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 21-4-27 15:05
值得研究既係點解short term memory係有語言差異。我自己小朋友係咁,朋友既小朋友都係咁,英文可以過目不 ...

唔知會唔會同小朋友各種語言嘅輸入量差別有關

20160901 發表於 21-4-28 09:53
唔知會唔會同小朋友各種語言嘅輸入量差別有關
我估輸入量差別應該有關,不過我識既小朋友花係中文既時間多過英文,但係成績就相反。我反而諗會唔會係同方法有關,中文係圖像文字,英文係拼音文字,適合唔同既小朋友。PRI高既小朋友可能中文好啲,VCI高既小朋友可能英文好啲,WMI係兩種語言都需要既。

王家爸爸 發表於 21-4-28 16:40
我估輸入量差別應該有關,不過我識既小朋友花係中文既時間多過英文,但係成績就相反。我反而諗會唔會係同方 ...

我又諗VCI高既小朋友除咗可以學好英文,可能可以學好其他西方國家嘅語言,同樣PSI高既小朋友數學嘅表現可以唔錯,仲有會唔會PRI高既小朋友除咗可以學好中文,可能喺好多其他領域嘅學習上都有優勢。

20160901 發表於 21-4-29 08:15
我又諗VCI高既小朋友除咗可以學好英文,可能可以學好其他西方國家嘅語言,同樣PSI高既小朋友數學嘅表現可 ...
對,PSI係主要影響數學表現既因素,所以對大部分家長而言,PSI比較難自己測試。PRI可以細分為Block Design、Visual Puzzles、Matrix Reasoning,亦係最容易自己測試既,只要買套Puzzles,俾小朋友砌,買套Lego俾小朋友砌,你就觀察到。

王家爸爸 發表於 21-4-29 08:40
對,PSI係主要影響數學表現既因素,所以對大部分家長而言,PSI比較難自己測試。PRI可以細分為Block Design ...

講到Matrix Reasoning,其實屋企大部份嘅玩具都係building blocks,我仲諗番起以前同小朋友一齊玩sudoku同埋一齊用excel做project,佢話對後來做analytical lab report都有啲幫助。

王家爸爸    發表於 21-4-30 08:47
‹ 上一主題|下一主題