用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因? ...
樓主: janet.k
go

好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因?  

所以如果自行階段邊緣既,呈三後跌band有可能。。。理解樓主心情。

回覆 janet.k 的帖子

PE 係唔計呈分, 應該冇影響

janet.k 發表於 21-4-19 10:24
真係痴線,如果真係咁,咁真係唔明點解主科出咁淺,副科就出咁深,仲要無溫習資料,乜嘢玩法,我小朋友話體 ...
體育要呈分嗎?

LeeCC 發表於 21-4-19 10:13
係咪好多人100分呢?計埋平時分名次就後左
我小朋友喺自己班應該係前3架啦,其他班就唔清楚

janet.k 發表於 21-4-19 10:18
自行老師叫我哋揀1B中學,我當時有問過老師,我小朋友的成績往年入唔入到呢兩間,佢話可以我先報 ...

b1尾揀1B中學,注定陪跑!
大抽獎抽入咪可以囉!

又乜都唔講,又fake人,對升中同學冇幫助不特止,直情係大整古喎!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

LeeCC 發表於 21-4-19 10:27
體育要呈分嗎?
佢哋要呀

janet.k 發表於 21-4-19 10:16
老師淨係喺考完呈一呈二話小朋友係band one ,跟住所有嘢都唔肯講,問咗幾次都唔講呀,我自己手頭上就淨係 ...

有手法係,呈2唔講真,費事俾家長乍型派位一般,呈3先建議面對現實。亦可能,怕學生搏得太盡,保3係首要任務,門口大大隻我校頭3達98% ~~~

janet.k 發表於 21-4-19 10:18
自行老師叫我哋揀1B中學,我當時有問過老師,我小朋友的成績往年入唔入到呢兩間,佢話可以我先報 ...

我有DD估班主任响自行的評估時係有心講高DD,(呈1+呈2)可能你跟本就係(B1c-B2a)邊緣人,又想你"搏"B1希望你成功搏得入,事敗唯有响大抽獎才講出(呈1+呈2+呈3)屬B2成績以保填表安全,此時此核無得再呃!最奇怪的是,响大抽獎才道出(呈1+呈2)屬B1c成績,e+講對已過去的自行絕無幫助,既然可以講為何不早點兒講。

jacknetpass    發表於 21-4-19 11:52
Face3366    發表於 21-4-19 10:36

唯有積極准備扣門,你仔咁叻,一定可以入B1學校既

醒目開學勳章

Face3366 發表於 21-4-19 10:23
我都覺有道理⋯⋯我女呈三都有兩科100,一科98,但聽老師話佢退步咗。(卷冇淺,有D已經去到中一程度) ...
卷無淺但個個100分,咁可能老師比分手鬆

gracelam 發表於 21-4-19 10:28
大抽獎抽入咪可以囉!
所以我都好嬲,又無得向老師發脾氣,我小朋友都唔開心依家係band two A,大抽獎只能夠揀band two 學校,band one 本區已經唔夠位,抽入band one 機會好微好微

gracelam 發表於 21-4-19 10:28
大抽獎抽入咪可以囉!
哈哈,細思恐極,你咁講,我都覺自己間學校有D古古怪怪。

janet.k 發表於 21-4-19 10:31
所以我都好嬲,又無得向老師發脾氣,我小朋友都唔開心依家係band two A,大抽獎只能夠揀band two 學校,ban ...

你邊區?等大家幫你參謀吓
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Face3366 發表於 21-4-19 10:30
唯有積極准備扣門,你仔咁叻,一定可以入B1學校既
我已經打算去扣門試下,我知一山還有一山高,但我知道小朋友有能力可以好啲,唔想白白浪費機會

bobbob 發表於 21-4-19 10:30
冇個個,有幾個

janet.k 發表於 21-4-19 10:28
我小朋友喺自己班應該係前3架啦,其他班就唔清楚

吓?即你個班得頭一,二名係band 1 ?

janet.k 發表於 21-4-19 10:34
我已經打算去扣門試下,我知一山還有一山高,但我知道小朋友有能力可以好啲,唔想白白浪費機會 ...
樓主,有無考過直資?????

bobbob 發表於 21-4-19 10:30
中文有一張作文試卷,一般而言作文好似80幾已算不錯,中文拉平均後要95以上是否比較難?

醒目開學勳章

janet.k 發表於 21-4-19 10:34
我已經打算去扣門試下,我知一山還有一山高,但我知道小朋友有能力可以好啲,唔想白白浪費機會 ...
有無考直資測試能力?

YmOra 發表於 21-4-19 10:30
我有DD估班主任响自行的評估時係有心講高DD,(呈1+呈2)可能你跟本就係(B1c-B2a)邊緣人, ...
如果呈一呈二係邊緣人可以同我地講,我完全接受,但又唔講,,問幾次都唔講,已經問咗我小朋友的成績學校往年入唔入到,佢又講入到,所以我先諗住小朋友呈三考得ok,以為保得住band one ,依家搞到我哋失曬預算,我都好嬲,但無辦法