用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因? ...
樓主: janet.k
go

好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因?  

hihihi 發表於 21-5-3 12:55
我女間小學呈分都有考音樂,視藝及體育筆試, 每科都有notes 要溫的。份卷好似話係選擇題多, 佔比重幾多就唔 ...
音樂有筆試好正常,考樂理嘛
我小朋友小學時視藝都有考筆試

hkpapa852 發表於 21-5-3 12:25
問題係呢, 大家用咩心情去考?
如果參賽者唔係用一致既心情去考, 又係咪公平呢?
對,講中重點:條件唔一致。不過唔明點解啲負責既官員諗唔到,定係無去諗。

b3410 發表於 21-5-3 11:32
其實我覺得小五小六同學已經相對比較成熟,適當面對一下壓力,發揮一下自己潛力是應該可以做到嘅。
與其計 ...
如果相信個同學已經相對成熟,有能力面對壓力,其實自己為自己考係最公平既。為自己發揮潛力,而唔係為三唔識七既人。

licpd 發表於 21-5-3 12:31
能搞明白升學機制係點玩,讀小學時家長才有智慧幫小朋友去配合這個升學游戲和選適合的小學來讀。埋頭苦幹也 ...
遊戲規則唔難明,我相信呢度唔少人亦都教識小朋友點利用個規則入到佢想入既學校,問題係個遊戲唔公平,所以吐下槽。

王家爸爸 發表於 21-5-3 16:25
如果相信個同學已經相對成熟,有能力面對壓力,其實自己為自己考係最公平既。為自己發揮潛力,而唔係為三唔 ...

可能,出外靠朋友,可靠啲~~~

Froggy_joe 發表於 21-5-3 12:36
都明白嘅
我仔小學視藝差不多唔合格
到佢依家中三,繼續唔合格
小學時我唔太為意個女乜程度,到今年S1除左中文弱D,原來都幾平均馬,midterm 每科 range 10-20% 內,原來級排出來可以好高。

piyohk 發表於 21-5-2 17:29
更虛偽都做得出手⋯⋯ 同啲小學雞講「求學不是求分數」,自己孩子就送入名校呢(e.g.熊貓牌)
...
請教下乜係熊貓牌?

JojoDad 發表於 21-5-3 17:07
請教下乜係熊貓牌?

「熊貓」鞋呢⋯⋯銅鑼灣常出沒嘅

licpd 發表於 21-5-3 12:48
你説得對,但她說老師說的排名是指呈分排名不是學校分數排名 。
學校到底有冇事先同家長講邊D科要呈分嫁?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 21-5-3 09:37
確實如此.所以咪話個位設計者係天才咯.個人的升中,由他人決定.無關緊要的科目,一樣成爲左右大局的關鍵.到了 ...
其實我覺得大范圍無點唔啱,細路小學時樣樣平均發展係教育正確方向,相反去到中學,不同人會發展出不同能耐與方向,所以會分科。只是普世對某些科目及行業有追求,以致出現要爭科讀的情況。
另亦分享下PS-1對師弟妹們的應響,是個分辨小學程度方法,但從今年因疫情好多取消了PS1,只靠EDB排名分精英班。這樣就發現好多編到精英班的唔掂,中二從新洗牌,反而更真實反影小學級別。

hkpapa852 發表於 21-5-3 17:31
學校到底有冇事先同家長講邊D科要呈分嫁?
她不是在精英班需然排名是,好像非精英班都是band3的程度,老師咩都無講放棄式教育。學校說頭30名是全港band 1。我想幫下距,因為距係好讀得書不過選錯學校。

piyohk 發表於 21-5-3 17:09
「熊貓」鞋呢⋯⋯銅鑼灣常出沒嘅

O丨C,呢間我認我都好想呀 :)

hkpapa852 發表於 21-5-3 12:25
問題係呢, 大家用咩心情去考?
如果參賽者唔係用一致既心情去考, 又係咪公平呢?

都係嘅
但可能我阿仔一向冇諗咁多,佢係唔係都一樣心態去考

JojoDad 發表於 21-5-3 17:03
小學時我唔太為意個女乜程度,到今年S1除左中文弱D,原來都幾平均馬,midterm 每科 range 10-20% 內,原來 ...
全能類型係初中仍然有好大優勢,我見到阿女小學時琴棋書畫樣樣都chok到滿分,我都好佩服佢

升到高中就另外一個玩法,可以集中讀自己擅長和喜愛的科目,其他類型的同學有機會彈出

JojoDad 發表於 21-5-3 17:51
O丨C,呢間我認我都好想呀 :)

但你會唔會叫其他同學「求學不是求分數」?

piyohk 發表於 21-5-3 21:08
你呢個問題同你所引用的好似唔多matching, 唔知點回應wow。

piyohk 發表於 21-5-3 21:08

意思係 叫人放鬆 自己衝刺 ?

rsx    發表於 21-5-7 13:19

Poyau 發表於 21-5-7 12:31
意思係 叫人放鬆 自己衝刺 ?

王國會長

janet.k 發表於 21-4-19 09:36
但我小朋友已經三科100,一科9字頭,都會跌band ,關唔開學校本身少band one 位事呢?
...

可能其他同學係四科100

JojoDad 發表於 21-5-3 17:48
其實我覺得大范圍無點唔啱,細路小學時樣樣平均發展係教育正確方向,相反去到中學,不同人會發展出不同能耐 ...
即係呈分試未能反映小朋友真正實力!