用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因? ...
go

好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因?  

小朋友呈一呈二banding one ,呈三4科主科都考好高分,但竟然跌咗去band 2,好唔開心,係咩原因呢?

janet.k 發表於 21-4-19 09:19
小朋友呈一呈二banding one ,呈三4科主科都考好高分,但竟然跌咗去band 2,好唔開心,係咩原因呢? ...

其他同學進步左好多 ?其實學校點計banding 冇人知。

bopui0607 發表於 21-4-19 09:24
其他同學進步左好多 ?其實學校點計banding 冇人知。
但我小朋友已經三科100,一科9字頭,都會跌band ,關唔開學校本身少band one 位事呢?

janet.k 發表於 21-4-19 09:36
但我小朋友已經三科100,一科9字頭,都會跌band ,關唔開學校本身少band one 位事呢?
...

除咗主科,仲有視藝同音樂,都會有影響

回覆樓主:

這是什麼神校?這麽厲害,我們考一個A都好難

王家爸爸    發表於 21-4-26 09:16
Arabellahk    發表於 21-4-19 23:51

小朋友呈一呈二banding one ,呈三4科主科都考好高分,但竟然跌咗去band 2,好唔開心,係咩原因呢? ...
呈2次都B1, 呈3 1次可以拉底??? 重要有進步都拉到???本身是否B1邊緣 ???

介意分享下三次考試的"級名次"嗎?

coco_1982 發表於 21-4-19 09:37
對,唔好少看這兩科,都視藝x3架!音樂都x2,我個女舊年因呢兩科彈高20名,邊緣″碌"入左間B1C英中。

呈三 定 三次呈分加埋 B2?

呈一呈2→b1
呈三→b2

or 呈一十呈二十呈三=b2

2者好大分別
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

janet.k 發表於 21-4-19 09:36
...

近乎奇跡,若果呈2後唔係B1尾,呈3跌落B2A已經唔易。仲要3x100+1x9X。呈3個個爆燈,或者滿分係120 ~~~

王家爸爸    發表於 21-4-26 09:17
Arabellahk    發表於 21-4-19 23:53

gracelam 發表於 21-4-19 09:49
呈一呈2→b1
呈三→b2

單睇如果呈3係考獲B2成績都驚嚇,3科A+,1科A成績下都會出現B2成績,好難想像

coco_1982 發表於 21-4-19 09:37
明呀,呢啲副科部分攞B,可能其他同學好高分啦😔

你間學校競爭好大? 冇理由 3 科 100 都跌去 b2

WooBrit 發表於 21-4-19 09:39
這是什麼神校?這麽厲害,我們考一個A都好難
屋邨普通學校,可能易啲,但本身我都要小朋友同出面學校睇齊

YmOra 發表於 21-4-19 09:58
單睇如果呈3係考獲B2成績都驚嚇,3科A+,1科A成績下都會出現B2成績,好難想像。

可能呈三4科,份卷超淺,全級大部份同學98,99,100分,咁90頭咪可能只係中間位置。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

YmOra 發表於 21-4-19 09:43
介意分享下三次考試的"級名次"嗎?
可能學校太差,乜都唔肯講🥺

YmOra    發表於 21-4-19 10:05

gracelam 發表於 21-4-19 10:02
可能呈三4科,份卷超淺,全級大部份同學98,99,100分,咁90頭咪可能只係中間位置。
...

唯有咁諗

gracelam 發表於 21-4-19 09:49
呈一呈2→b1
呈三→b2
呈一呈二band one,考完呈三變 band two A

janet.k 發表於 21-4-19 09:59
明呀,呢啲副科部分攞B,可能其他同學好高分啦😔

純估計,屋村小學又未必要鬥到VA/Music,除非,你明顯比平均弱。傳統女小就由頭鬥到終點線。我反為覺得,老師呈3後先講真野,或者假野保頭3~~~