用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因? ...
樓主: janet.k
go

好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因?  

對學校好失望,問去年B1既百分比,話我知每年唔一樣。好明顯就系差,但又想扮達到教育局既30%。明明系B2,仲要話系B1與B2。轉頭又話往年20幾先可以入到B1,叫我唔好報B1

如果教育局公開每間小學升B1 2 3 既比率就好啦,唔洗估估下

cora0820 發表於 21-4-19 14:11
如果教育局公開每間小學升B1 2 3 既比率就好啦,唔洗估估下
你提出的,早兩日先有網友提出過
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3853788&extra=page%3D3

cora0820 發表於 21-4-19 14:11

小學知畢業生全港/區內派位組數據
亦有各學生加權標準化後呈分排名
至於如何運用由學校決定

Face3366 發表於 21-4-19 11:56
唔好開名啊,要顧及小朋友。
想問下,開校名,然後唔講第幾名,又如何會讓其他人知道係邊個?又點影響到小朋友?(唔通"唔好開名"係指開小朋友名?)
話學校咩都唔講,樓主咪又係一樣.講少少,然後不斷强調學校的不是之處.

cafeva 發表於 21-4-19 11:28
如果你肯講邊間就有機會有人幫到你.
唔講邊間起碼講邊區, 全校大概幾多學生... ...
講全級幾多人都未必有用.31網果欄隔離有一間,32網街市隔離亦有一間,人數幾多下.但派位,就真係街坊個個都知咩事

回覆樓主:

三科100加一科9x 都跌band ?
難以想像!

medicine 發表於 21-4-19 14:26
想問下,開校名,然後唔講第幾名,又如何會讓其他人知道係邊個?又點影響到小朋友?(唔通"唔好開名"係指開小朋友 ...

不如諗下有冇學校四科平均分9X會係b2 。

Cliokohonda 發表於 21-4-19 14:39
不如諗下有冇學校四科平均分9X會係b2 。

直龍平均分8x 级頭就聽過。

justin1justin2 發表於 21-4-19 12:57
吓? 唔係間間學校都會二次呈分後大概告知學生BANDING??? 我朋友囝囝學校會在二次後告知估計BANDING, 如B1A, ...
自行嗰時咪淨係講係band one 囉,問佢係1A1B定1C都唔肯講,已經同班主任通過幾次電話都唔肯講,自行我都已經好保守唔敢進取,亦好清楚向老師查詢過學校的過往入讀成績,如果老師肯確實話我哋知banding ,我哋策略會唔同咗

Cliokohonda 發表於 21-4-19 14:40
直龍平均分8x 级頭就聽過。
有㗎,短命學校~~

carven1977 發表於 21-4-19 12:57
睇番上年畢業生入咩學校最實際,如果有30人派band1,
計到自己又級30內就填band 1頭兩志願,第3先保險,我 ...
你哋學校真係好,我姑姐小朋友學校都會講

Cliokohonda 發表於 21-4-19 14:37
三科100加一科9x 都跌band ?
難以想像!
第一都未試過摞甘靚樣的成績返來

chanyuki 發表於 21-4-19 13:30
回覆 janet.k 的帖子

我女嗰間學校咪一樣!呈一考得差B2尾,呈二b2A, 呈三比呈二進步了不少,但老師竟然話 ...
同病相憐,理解你的感受

呈三那麽多100,再加9字頭都跌band,真是匪夷所思。因爲100已經到頭,出現的空隙只是9x-100的那幾分而已,最多是總分差那麽9*9,我覺得其他音樂、視藝相差的不會太遠,也就20+30.所以,一來就是呈一+呈二錯band。因爲如果大抽獎老師爲了保守,我覺得爲什麽不在自行階段就保守?你band 1尾成績,怎麽能與人家band 1頭成績的去爭取自行位置?
我建議,都是先用band 2 來大抽獎。起碼不會跳到band 3. 或者説不定就自行補位成功?再不行,就叩門。到時候隨你叩band 1 或者 band 2.

B.B.BaBa 發表於 21-4-19 13:37
觀塘 B2 學校唔算差,樓主可能要放開少少個心境,接受唔揀 B1 校...... 再好好部署點填表 ...
係呀,要從新再睇學校,了解學校

subb 發表於 21-4-19 13:54
樓主現在只好接受現實填b2校
老實講, 上年同今年都是用一樣pre s1對比
所以b1位小, 已經是不變事實,
係呀,我唔想時間浪費喺交通上面,所以只揀咗呢間

medicine 發表於 21-4-19 14:26
想問下,開校名,然後唔講第幾名,又如何會讓其他人知道係邊個?又點影響到小朋友?(唔通"唔好開名"係指開小朋友 ...
其實我除咗一定唔會開校名外,我已經將我已知嘅講曬,係我無資料可以分享到,因為我自己都無,何來講小小呢?到大抽獎,老師先話我小朋友係B2A,除此之外,都係同自行一樣,一無所知,明白嗎?

medicine 發表於 21-4-19 14:44
第一都未試過摞甘靚樣的成績返來

如果係女仔,7月可去叩油真,沙田兩呂小級十附近都未必符合全A門檻。

200904 發表於 21-4-19 14:46
呈三那麽多100,再加9字頭都跌band,真是匪夷所思。因爲100已經到頭,出現的空隙只是9x-100的那幾分而已, ...
我諗法同你一樣,大抽獎只填返band two ,但甲一想博下band one ,知道機會微,但好想試下