用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因? ...
樓主: janet.k
go

好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因?  

Face3366 發表於 21-4-19 11:56
唔好開名啊,要顧及小朋友。
多謝提醒,我唔會開名,唔想標籤學校同學生

會唔會學校想你地抽獎保守D,甘咪個頭三志願率可以高D?

LeeCC 發表於 21-4-19 12:11
會唔會學校想你地抽獎保守D,甘咪個頭三志願率可以高D?
絕對有可能架

回覆 bopui0607 的帖子

我個女1.2次都係band1邊緣,第3數學常識都從93跌到80分,但班主任居然同我講今次名次比前兩次都前左屬band1 c 未包尾,我都估唔到

janet.k 發表於 21-4-19 12:08
所以我唔甘心,我相信我小朋友可以去好啲的學校,7月會嘗試去叩門,但應該好難入到,觀塘區band two 好啲嘅 ...

體會到你感受。希望最終小朋友可以去到理想學校。

SOSOliu 發表於 21-4-19 12:13

我個女1.2次都係band1邊緣,第3數學常識都從93跌到80分,但班主任居然同我講今次名 ...

可能其他同學成績回落, 一向都係睇分數唔係重點, 排名先係重點

SOSOliu 發表於 21-4-19 12:13

我個女1.2次都係band1邊緣,第3數學常識都從93跌到80分,但班主任居然同我講今次名 ...

有直資的同學可能放鬆左手腳考呈三

janet.k 發表於 21-4-19 09:36
但我小朋友已經三科100,一科9字頭,都會跌band ,關唔開學校本身少band one 位事呢?
...
咁既成績, 係我朋友囝囝學校應已考級三內了...

jasul 發表於 21-4-19 12:21
可能其他同學成績回落, 一向都係睇分數唔係重點, 排名先係重點
好似話卷難左,好多人失手

janet.k 發表於 21-4-19 10:38
如果呈一呈二係邊緣人可以同我地講,我完全接受,但又唔講,,問幾次都唔講,已經問咗我小朋友的成績學校往 ...
吓? 唔係間間學校都會二次呈分後大概告知學生BANDING??? 我朋友囝囝學校會在二次後告知估計BANDING, 如B1A, B1B, B1C.......咁家長才應可自行決定報自行的學校排位或名單

應該二次呈分後估計一個, 方便學生揀自行, 三次呈分估一個, 方便學生選大抽獎.
(學校雖然擔心估計錯, 但我覺說明清楚邊緣有風險, 家長應該能理解)
我以為間間學校都會二次或三次呈分後估計一個BANDING給學生, 因我幾個朋友仔女學校都會.

睇番上年畢業生入咩學校最實際,如果有30人派band1,
計到自己又級30內就填band 1頭兩志願,第3先保險,我上年都係觀塘區,學校講明級70幾都可以填band 1.所以計級名次同往年最重要!

carven1977 發表於 21-4-19 12:57
睇番上年畢業生入咩學校最實際,如果有30人派band1,
計到自己又級30內就填band 1頭兩志願,第3先保險,我 ...

係, 學校應有這些數據, 最擔心只是邊緣那幾個, 如果大概30個入, 咁可能大概25-35可能就要有心理準備.

justin1justin2 發表於 21-4-19 12:29

好多學校級三都無甘既成績

janet.k 發表於 21-4-19 09:19
小朋友呈一呈二banding one ,呈三4科主科都考好高分,但竟然跌咗去band 2,好唔開心,係咩原因呢? ...

我都係甘 學校band one位少

justin1justin2 發表於 21-4-19 12:29
所以唔好只信分數,要同師兄師姐媽媽保持友好關係,加埋老師建議,可能會更準確。

回覆 janet.k 的帖子

我女嗰間學校咪一樣!呈一考得差B2尾,呈二b2A, 呈三比呈二進步了不少,但老師竟然話拉晒只有b2C-3A我都晴天霹靂,一心以為點都垃返B2A啦⋯⋯ 填表排位要大執位!

觀塘 B2 學校唔算差,樓主可能要放開少少個心境,接受唔揀 B1 校...... 再好好部署點填表

janet.k 發表於 21-4-19 09:19
小朋友呈一呈二banding one ,呈三4科主科都考好高分,但竟然跌咗去band 2,好唔開心,係咩原因呢? ...

卷好淺,個個都9x分?

janet.k 發表於 21-4-19 10:04
呈一呈二band one,考完呈三變 band two A

問下學校,過往幾年B1率。及要了解下,過往總人數,幾多人入了B1/2/3。

樓主現在只好接受現實填b2校
老實講, 上年同今年都是用一樣pre s1對比
所以b1位小, 已經是不變事實,
增加手拎住b2, 再好好作叩門準備 !

btw直資是否只考了匯基東????