用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因? ...
樓主: janet.k
go

好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因?  

janet.k 發表於 21-4-19 11:06
我就係知道學校本身唔掂,攞住幾靚嘅成績表去,一見學校名就打個七折,搞到填大抽獎都唔敢進取 ...

唔使太擔心,一步步來。學校都有123, 直資都有123,機會係存在嘅~~~

subb 發表於 21-4-19 11:14
樓主你真係靠自己做好大抽獎策略好D !
會呀,唔想大抽獎跌落band three ,人都癲

bobbob 發表於 21-4-19 11:09
萬一要叩門時試下跨遠啲,可能有意外收穫
明白,但都會考慮交通問題,唔想太遠,小朋友返6年好辛苦

學校系自行系想同學去博高一線既學校,自行時問老師學校往年入BAND1既百分比,唔肯講,就話系BAND1尾,甘我米博BAND1尾BAND2頭既兩間學校,入唔到。第三次呈分比之前成績好,依次開家長會老師就講往年得級20幾既同學入到BAND1,我地排級30。如果一早甘講,我唔會報BAND1。宜家要大抽獎唔知應該點填。感覺派位唔好既學校都隱瞞自己唔好既事實。掩蓋學校達唔到30%既學生入BAND1,學校甘樣好不負責任,20幾到30前既學生以為自己系BAND1,肯定會博BAND1,實際系BAND2。到時派獎派到第十幾既學校就話唔好彩,NO唔靚

回覆 janet.k 的帖子

其實樓主小朋友係邊區學校,討論區內既朋友先比到意見你。

jasul 發表於 21-4-19 10:53
咁你小朋友趺去B2係唔奇架... 所以一直問你上年幾人入B1
問題係學校根本都唔透露,乜都唔肯講,淨係話小朋友呈一呈二後係band one ,其實問都唔講,所以我哋都唔知,答唔到你

hkc3 發表於 21-4-19 11:24
回覆 janet.k 的帖子

其實樓主小朋友係邊區學校,討論區內既朋友先比到意見你。
觀塘

如果你肯講邊間就有機會有人幫到你.
唔講邊間起碼講邊區, 全校大概幾多學生...

其實從學校派位住積可以估到自己位置 ???
問題係學校以住一向有無公報派位住積???
定以公報一部份 ? 定無???

cora0820 發表於 21-4-19 11:22
學校系自行系想同學去博高一線既學校,自行時問老師學校往年入BAND1既百分比,唔肯講,就話系BAND1尾,甘我 ...
係囉,如果本身講清楚小朋友的banding ,我哋都會有預算,但乜都唔講,會令到我哋無稜兩可,如果我小朋友係band two 嘅,你可以直接講,我地會識準備,但又唔講,真係好嬲

subb 發表於 21-4-19 11:29
其實從學校派位住積可以估到自己位置 ???
問題係學校以住一向有無公報派位住積???
定以公報一部份 ? 定無? ...
每年淨係得十零個學校名,有時仲要計埋band two ,我真係懷疑係咪得10個係band one

janet.k 發表於 21-4-19 11:26
問題係學校根本都唔透露,乜都唔肯講,淨係話小朋友呈一呈二後係band one ,其實問都唔講,所以我哋都唔知 ...

可能唔係學校唔肯講,而係真係無乜好講。考頭三都B2…學校可以參考嘅數據資料都唔多。
不如你開名睇吓有冇前人比到意見你啦。

W221 發表於 21-4-19 11:35
可能唔係學校唔肯講,而係真係無乜好講。考頭三都B2…學校可以參考嘅數據資料都唔多。
不如你開名睇吓有冇 ...
唔好意思,唔會開名啦,頭三係我哋睇平時成績,又叫小朋友留意其他平時同自己差唔多成績的同學仔去估計,因為學校無講排名

回覆樓主

小學會唔會係三缐

janet.k 發表於 21-4-19 11:31
每年淨係得十零個學校名,有時仲要計埋band two ,我真係懷疑係咪得10個係band one ...
咁打個折, 10個B1都未必有 ! 要有定心理準備

Yanamami 發表於 21-4-19 11:09
好似話有尐小學,頭10名,甚至五5名先係band1,之後就band2了……真係唔一定'三個band平均三分一咁分配,有 ...

咩學校係咁 ?有冇d傳聞聽下 ?咁即係學生明明係band1,你話佢band 2, 咁如果唔進取,只報band 2學校,但其實佢能力係可以去band 1。相反 如果有d band 2生肯搏,分分鐘入band 1.....好混亂。點解學校要咁 ?

janet.k 發表於 21-4-19 11:31
每年淨係得十零個學校名,有時仲要計埋band two ,我真係懷疑係咪得10個係band one ...

其實睇過往派學校的往績比較實際,如果計埋BAND 2先至10幾個,咁真係有心理準備,唔係級十內也可能係BAND2。
官塘區BAND2中學也不太差,你有無心水?

janet.k 發表於 21-4-19 10:43
小朋友話佢地個老師叫佢哋要溫習,唔好以為PE 唔計分,都要計分架,咁喎,可能老師嚇下佢哋啩 ...

大多學校會有呈分講座,老師會向家長說明呈分科及比例,所以應該你都知。
我估係3間短命學校之一?如是,不出奇,學校打正旗號係super happy school,只做9年,前無咩升中經驗,後已唔再收生,一直以來,課程都係淺中有淺,只係好多家長只睇到自己,睇唔到大圍情況而暗自歡喜。

janet.k 發表於 21-4-19 11:43
唔好意思,唔會開名啦,頭三係我哋睇平時成績,又叫小朋友留意其他平時同自己差唔多成績的同學仔去估計,因 ...
唔好開名啊,要顧及小朋友。

joycechanwy 發表於 21-4-19 11:52
其實睇過往派學校的往績比較實際,如果計埋BAND 2先至10幾個,咁真係有心理準備,唔係級十內也可能係BAND2 ...
所以我唔甘心,我相信我小朋友可以去好啲的學校,7月會嘗試去叩門,但應該好難入到,觀塘區band two 好啲嘅得嗰一兩間,無得揀