用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因? ...
樓主: janet.k
go

好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因?   [複製鏈接]

gracelam 發表於 21-4-19 10:28
b1尾揀1B中學,注定陪跑!
大抽獎抽入咪可以囉!

當時老師話係B1A生......其實B1C?
考呈三後(主科100分x3+9X分)變B2A
如B1A→B2A 匪夷所思

醒目開學勳章

janet.k 發表於 21-4-19 10:52
自行我哋只報2津一直資,無offer
咁睇貴校叫座力有限,填表真係要保守啲,因為叩門都會參考學校往績

jasul    發表於 21-4-19 10:55

janet.k 發表於 21-4-19 10:48
我真係唔知學校想點

你諗定自己想點,問下老師我前面放2間英中,睇吓佢意見係點。一間都唔建議,或,一間可以吖,或,二間都有機會,已經好大分別,自己評估下信唔信。始終路人好難比意見你,影響係你囝~~~

janet.k 發表於 21-4-19 10:28
我小朋友喺自己班應該係前3架啦,其他班就唔清楚

除咗班主任老師,學校會唔會有其他老師負責升中㗎 ?同埋校網有冇post之前幾年派位結果?大概幾成學生入band1中學?學校係咪過百人?如果主科排名前百分之十左右,真係會跌出band1?就算呈三單次咁樣跌出咗,會令到三次加埋都跌出?真係好大個問號。。係咪有得問下負責老師?

joycechanwy 發表於 21-4-19 10:43
我地情況同你相近,都係呈三出卷超易,老師講的並不多。我主要係透過去年學校邀請上屆畢業生回校分享,向畢 ...
我小朋友嗰班得一個band three 嘅有offer ,其餘全軍覆沒,就連小朋友個假想敵每次考試都9x至100嘅都無offer
認真講,我哋真係乜都無,乜都唔肯講,乜都講學校一律唔透露,全部靠自己去估同向小朋友打聽

dingyan 發表於 21-4-19 10:56
除咗班主任老師,學校會唔會有其他老師負責升中㗎 ?同埋校網有冇post之前幾年派位結果?大概幾成學生入ba ...
負責升中嗰位感覺仲hea 過班主任好似交代完要講嘅嘢就next 咁

bobbob 發表於 21-4-19 10:47
有啲題目比較open ended,咁老師比較鬆手咪個個都過到骨囉

我懷疑,每人一份禮物,會唔會個個wan低身全取啫。咁,又一定有人彈起去攞嘅~~~

janet.k 發表於 21-4-19 10:59
負責升中嗰位感覺仲hea 過班主任好似交代完要講嘅嘢就next 咁

如果咁,可能以往升中成績真係麻麻,惡性循環,小朋友冇心機考pre S1。。。。。

mcl203 發表於 21-4-19 10:56
你諗定自己想點,問下老師我前面放2間英中,睇吓佢意見係點。一間都唔建議,或,一間可以吖,或,二間都有 ...
呈三完咗之後計banding嘅時候, 老師講到如果乙一唔填某間就無機會,講到好保守,但如果我話想進取小小,填band one 尾英中,佢就話機會好微,我自己都驚唔中會抽到band three ,所以都好徬徨

janet.k 發表於 21-4-19 10:56
我小朋友嗰班得一個band three 嘅有offer ,其餘全軍覆沒,就連小朋友個假想敵每次考試都9x至100嘅都無offe ...

旦白講, 自行得1人有offer重要係B3生真係貴校叫座力有限, RO 唔高 !填大抽獎要小心選

bobbob 發表於 21-4-19 10:55
咁睇貴校叫座力有限,填表真係要保守啲,因為叩門都會參考學校往績
我就係知道學校本身唔掂,攞住幾靚嘅成績表去,一見學校名就打個七折,搞到填大抽獎都唔敢進取

janet.k 發表於 21-4-19 10:56
我小朋友嗰班得一個band three 嘅有offer ,其餘全軍覆沒,就連小朋友個假想敵每次考試都9x至100嘅都無offe ...
樓主,由你提供的資料看來,真的不能以考試成績100分來衝量同學成績的水準。貴校過往派BAND1-2的往績又不太好,今年自行你那班又得一位入到BAND3,大抽獎真係要小心選擇。如果你覺得小學老師比唔到一些好的意見,不妨比多些資料大家,這個討論區真係高手林立,好多高人可以比到一些較中肯的意見,你聽了不妨再分析下。

jacknetpass    發表於 21-4-19 12:04
mayyylai    發表於 21-4-19 11:14
jasul    發表於 21-4-19 11:10
Yanamami    發表於 21-4-19 11:08

Poyau 發表於 21-4-19 10:53
當時老師話係B1A生......其實B1C?
考呈三後(主科100分x3+9X分)變B2A
如B1A→B2A 匪夷所思
當時只肯講係band one ,唔肯講係bandABC ,諗住呈三唔差,保住band one 無死,點知跌曬watt

好似話有尐小學,頭10名,甚至五5名先係band1,之後就band2了……真係唔一定'三個band平均三分一咁分配,有尐學校可去到7成band1呢。

醒目開學勳章

janet.k 發表於 21-4-19 11:06
我就係知道學校本身唔掂,攞住幾靚嘅成績表去,一見學校名就打個七折,搞到填大抽獎都唔敢進取 ...
萬一要叩門時試下跨遠啲,可能有意外收穫

janet.k 發表於 21-4-19 11:08
當時只肯講係band one ,唔肯講係bandABC ,諗住呈三唔差,保住band one 無死,點知跌曬watt ...
唔好灰心, 呢到真係好多前輩高人可以比有用意見

joycechanwy 發表於 21-4-19 11:06
樓主,由你提供的資料看來,真的不能以考試成績100分來衝量同學成績的水準。貴校過往派BAND1-2的往績又不太 ...

我就係知道本身小朋友學校好麻麻,所以都唔會等小朋友喺自己學校同自己同學競爭,因為for see 到將來升中有唔同學校的學生, 所以我都唔係淨係局限佢只應付校內功課同考試
我明白呢度好多高人,所以先喺度出pose 問下不同原因

sorry 我係觀塘區,band two 無乜好學校

樓主你真係靠自己做好大抽獎策略好D !

Yanamami 發表於 21-4-19 11:09
好似話有尐小學,頭10名,甚至五5名先係band1,之後就band2了……真係唔一定'三個band平均三分一咁分配,有 ...
唉,真係有可能

jasul 發表於 21-4-19 11:11
唔好灰心, 呢到真係好多前輩高人可以比有用意見
多謝你呀,呈一呈二都滿懷希望,依家好惆悵
‹ 上一主題|下一主題