用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因? ...
樓主: janet.k
go

好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因?  

janet.k 發表於 21-4-19 10:34
我已經打算去扣門試下,我知一山還有一山高,但我知道小朋友有能力可以好啲,唔想白白浪費機會 ...

直資英中應該多D位,7月可以叩
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

間學校應該每年得好少人入B1中學

bobbob 發表於 21-4-19 10:37
有無考直資測試能力?
直資津貼都會試下

gracelam 發表於 21-4-19 10:38
直資英中應該多D位,7月可以叩
多謝你呀,我小朋友英文不嬲唔錯,希望到時有希望啦

jasul 發表於 21-4-19 10:39
間學校應該每年得好少人入B1中學
我都有相同諗法,但仍然係一個謎

janet.k 發表於 21-4-19 10:28
我小朋友喺自己班應該係前3架啦,其他班就唔清楚

前三,當一級有六班,甘系級都應該有二十名左右,以往幾多人入band1?少過20幾人?

janet.k 發表於 21-4-19 10:39
直資津貼都會試下

網友問之前有冇考直資?有的話可以試水温,有冇offer都知小朋友咩程度,唔會信晒老師。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

janet.k 發表於 21-4-19 10:38
如果呈一呈二係邊緣人可以同我地講,我完全接受,但又唔講,,問幾次都唔講,已經問咗我小朋友的成績學校往 ...
我地情況同你相近,都係呈三出卷超易,老師講的並不多。我主要係透過去年學校邀請上屆畢業生回校分享,向畢業生8到大約全級甚麼名次可以入到BAND1。我好好彩自行已搞掂,現在不用煩。

你有無同其他家長了解過情況,你地學校自行離場的多唔多?同你小朋友考得差唔多既是BAND幾?選甚麼學校等等?老師唔肯講,惟有用儘其他方法打聽下。

cmir 發表於 21-4-19 10:27
回覆 janet.k 的帖子

PE 係唔計呈分, 應該冇影響
小朋友話佢地個老師叫佢哋要溫習,唔好以為PE 唔計分,都要計分架,咁喎,可能老師嚇下佢哋啩

醒目開學勳章

joycechanwy 發表於 21-4-19 10:36
中文有一張作文試卷,一般而言作文好似80幾已算不錯,中文拉平均後要95以上是否比較難? ...
雖然我仔中作唔合格,但有啲同學又真係攞到9x分,拉咗平均95分嘅都有好幾個,所以又未必無可能

janet.k 發表於 21-4-19 10:41
我都有相同諗法,但仍然係一個謎
學校以住無公報派位成績?? 現在都未有考過直資????

bobbob 發表於 21-4-19 10:30
卷無淺但個個100分,咁可能老師比分手鬆

改錯卷 ?~~~

醒目開學勳章

janet.k 發表於 21-4-19 10:39
直資津貼都會試下
先前無考?

bobbob 發表於 21-4-19 10:30
卷無淺但個個100分,咁可能老師比分手鬆

其實,卷淺對整體"標準分"之距離不會拉開得很遠,加上樓主呈1呈2皆優於多人,响呈3卷淺下標準分未必拉開太遠下呈1呈2呈3總成績出現遜於多人成為B2組別學生的機會率應該很細,當中出現說謊的可能性都幾大呢!

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-4-19 10:44
改錯卷 ?~~~
有啲題目比較open ended,咁老師比較鬆手咪個個都過到骨囉

mcl203 發表於 21-4-19 10:05

純估計,屋村小學又未必要鬥到VA/Music,除非,你明顯比平均 ...
我真係唔知學校想點

LeeCC 發表於 21-4-19 10:41
前三,當一級有六班,甘系級都應該有二十名左右,以往幾多人入band1?少過20幾人?
...
我覺得係囉,因為間學校計埋band two 的中學先show 得12間中學名出嚟,仲要無人數嘅

醒目開學勳章

YmOra 發表於 21-4-19 10:46
其實,卷淺對整體"標準分"之距離不會拉開得很遠,加上樓主呈1呈2皆優於多人,响呈3卷淺下標準分未必拉 ...
當卷淺個個小心奕奕攞100分,平均分可以拉得好高(97、8?),相差值會擴大,所以一不留神蝕咗2、3分就可能跌得好甘㗎啦。
加上樓主學校可能好少band 1額,跌多2位已經落入band 2

YmOra    發表於 21-4-19 11:25

bobbob 發表於 21-4-19 10:44
先前無考?
自行我哋只報2津一直資,無offer

janet.k 發表於 21-4-19 10:50
我覺得係囉,因為間學校計埋band two 的中學先show 得12間中學名出嚟,仲要無人數嘅 ...
咁你小朋友趺去B2係唔奇架... 所以一直問你上年幾人入B1