用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因? ...
樓主: janet.k
go

好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因?  

Poyau 發表於 21-5-7 12:31
意思係 叫人放鬆 自己衝刺 ?
我同個女講,最好同學們相互砥礪,一起進步。之前佢在小學時與一個同學是朋友又互競爭,大家都有進步。

cafeva 發表於 21-5-11 07:29
即係呈分試未能反映小朋友真正實力!
呈分試反影小朋友於校內實力,但師兄師姐們PS1結果這小學因素不到小朋友或家長們控制。

JojoDad 發表於 21-5-11 18:22
呈分試反影小朋友於校內實力,但師兄師姐們PS1結果這小學因素不到小朋友或家長們控制。 ...

學校升中要保持水準 傳承重要

王家爸爸 發表於 21-5-3 09:24
小學既呈分計算方法一般係依照中英數常視音普(9996321)計算。個別學校呈埋電腦、宗教、體育都唔奇怪,不 ...

Hello,請問9996321係點計?
小女小五今次呈一失手考得好差,未能考出已往水準擔心中!
點先知自己是band幾?老師話12月開家長會才講(emoji)!
Thank you

cherryJerry 發表於 21-6-11 15:21
Hello,請問9996321係點計?
小女小五今次呈一失手考得好差,未能考出已往水準擔心中!
點先知自 ...
其實間間學校有啲唔同,一般而言中英數常視音普係會依照9996321既比重計算加權標準總分(唔係簡單既加權平均分),然後根據加權標準總分排名次。

王家爸爸 發表於 21-6-11 16:09
其實間間學校有啲唔同,一般而言中英數常視音普係會依照9996321既比重計算加權標準總分(唔係簡單既加權平 ...

謝謝你解答
係唔係即係將中英數常識音樂視藝普通話 按比例加埋之後除7?
咁得出嚟就係全港排名還是全校排名?thank you
我現在很擔心平時亞女都係考八十幾至九十幾分
但係今次兩科7字頭兩科8字頭

cherryJerry 發表於 21-6-11 16:13
謝謝你解答
咁得出嚟就係全港排名還是全校排 ...
唔好灰心,我女當年呈一都係,最恐怖係咁多年最差一次考試,明明上一次級10, 到呈一先跌倒級34,好記得知道個一刻,我同媽咪都忍唔住咸,但只好收拾心情放係呈二,希望在明天

醒目開學勳章

謝謝你解答

但成績表應該有名次吧?甘應該也可約略估計呈分名次。可以的話,八下你小朋友失手7x分的科目其它同學普遍幾多分,呈分的名次比成績表跌的主要原因係同學有一兩科偏離遠低於mean中位數,而呈分的調整分機制會令佢跌名次。

piglet0529 發表於 21-6-12 07:37
但成績表應該有名次吧?甘應該也可約略估計呈分名次。可以的話,八下你小朋友失手7x分的科目其它同學普遍 ...

我哋學校成績都冇名次㗎

donaldonald 發表於 21-6-11 22:42
唔好灰心,我女當年呈一都係,最恐怖係咁多年最差一次考試,明明上一次級10, 到呈一先跌倒級34,好記得知道 ...

我個女就係從來未試過咁差

醒目開學勳章

cherryJerry 發表於 21-6-12 07:59
我哋學校成績都冇名次㗎

甘就難估的,但12月已差不多呈二了

cherryJerry 發表於 21-6-12 08:01
我個女就係從來未試過咁差

可能其他同學一齊低分呢

謝謝你解答

https://youtu.be/xUPqWHz8fJQ

由18:30左右開始睇

https://youtu.be/h0goTvSf5fU

由9:00左右開始睇

其實建議家長係睇哂呢2條片 以完全了解成個升中程序

SLHongkonger 發表於 21-6-12 22:47

https://youtu.be/xUPqWHz8fJQ

唔該晒,感激!

晴晴小B 發表於 21-6-12 22:37
可能其他同學一齊低分呢

唔知呀,唔知其他同學成績

donaldonald 發表於 21-6-11 22:42
唔好灰心,我女當年呈一都係,最恐怖係咁多年最差一次考試,明明上一次級10, 到呈一先跌倒級34,好記得知道 ...

好慘,想像唔到連呀爸都喊,始終幾叻都可以失手,真係好大壓力。

請問呈分試都計埋普通話科?
係唔係有D學校要計埋,
有D學校可唔計呢科呢?
我見大部學校只999632?

kanhan 發表於 21-6-13 13:25
請問呈分試都計埋普通話科?
係唔係有D學校要計埋,
有D學校可唔計呢科呢?

普通話並非必須要呈分既科目,有咩科目要呈分要問清楚學校。

通常多數額外會呈分既科,都係普通話同宗教

kanhan    發表於 21-6-14 10:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝你解答

學校將呈分各科分數輸入WebSAMS
就會有各學生校內呈分排名

cherryJerry 發表於 21-6-12 23:00
唔知呀,唔知其他同學成績

標準分計各學生之間相對表現
如多人低分拉低平均分 影響相對細