用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區band 1女
樓主: iambluecat
go

中西區band 1女  

pollywcw 發表於 21-4-29 16:29
唔好意思, 好奇一問.
私小頭70都應該係BAND ONE,咁係咪有機會排70抽中40抽唔中??
如果係咁唔一定頭60穩入,  ...

兩間聖心嘅本區B1生優先抽獎,不分私津。若果,係超過108個B1生都係乙1抽獎,最好成績嘅可以抽輸,最弱成績果位可以抽贏~~~

pollywcw 發表於 21-4-29 16:29
唔好意思, 好奇一問.
私小頭70都應該係BAND ONE,咁係咪有機會排70抽中40抽唔中??
如果係咁唔一定頭60穩入,  ...

頭70 係B1?有冇咁多?

佢WEBSITE 過往3年有90人都係入BAND 1 學校, 咁唔係即係起頭70一定係BAND 1嗎

pollywcw 發表於 21-4-29 17:04
佢WEBSITE 過往3年有90人都係入BAND 1 學校, 咁唔係即係起頭70一定係BAND 1嗎

90人當中計係埋入聖心書院嘅人數?而直屬學校係會收B1、B2 嘅學生,如何估計有幾多係B1?

pollywcw 發表於 21-4-29 17:04

聖心私2020年111人升B1
估算當中頭70屬B1合理

Band* 官津+直私
B1 直屬 57 (45.24%)
B1 官津 28 (22.22%)
B1 直資 26 (20.63%)
---------------------------------------------------------
B1 85+26=111 (88.09%)
B2A-1C 0+7=7 (5.56%)
---------------------------------------------------------
B1/近B1 85+33=118 (93.65%)
B2 2+0=2 (1.59%)
NR^ 6+0=6 (4.76%)
本地 93+33=126 (100%)
國際 0+1=1
總數: 93+34=127人

升中派位
https://www.shcsps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=39&pageId=45&nnnid=76

本校小六生升中派位表現

2019-2020年度

校名 人數
嘉諾撒聖心書院57(B1)
嘉諾撒聖方濟各書院6(B1)
英華女學校5(B1)
聖士提反女子中學5(B1)
瑪利曼中學4(B1)
嘉諾撒培德書院3
庇理羅士女子中學2(B1)
聖嘉勒女書院2(B1)
嘉諾撒聖瑪利書院1(B1)
嘉諾撒書院1(B1)
聖保祿中學1(B1)
寶血女子中學1
聖母書院1(B2)
中華傳道會劉永生中學1(B2)
香港真光書院(鴨脷洲)1
九龍真光中學1(B1)
北角協同中學1

校名 人數
聖保祿學校10(B1)#
港大同學會書院5(B1)#
中華基金中學4(B2A-1C)#
協恩中學3(B1)#
聖保羅男女中學2(B1)#
拔萃女書院2(B1)#
聖士提反書院2(B1)#
德望學校1(B1)#
保良局顏寶鈴書院1(B1)#
保良局羅氏基金中學1(B2A-1C)#
香港神託會培基書院1(B2A-1C)#
聖瑪加利男女英文中小學1(B2A-1C)#
香港加拿大國際學校1(IS)

總人數 127人

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
# 直資
^ NR包括B3及部份坊評B2校

sunnygirl 發表於 21-4-29 17:12

聖心私2020年57人升書院
當中B1/2可以書院情況估算
英中要收85%前列40%學生
學額198個即≤29人非前列(198x15%)
假設有29人非前列全部來自聖心私
聖心私有28人屬前列40%(57-29)
估算B1≥23人(28x33.33%/40%)

Poyau 發表於 21-4-29 18:08

聖心私2020年57人升書院
入到聖嘉勒,可能已唔係B1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-4-30 19:26
likely 唔係,sfcc同cc都應該唔係,band 1揀返聖心好過啦,歸屬感都強啲

Poyau 發表於 21-4-29 17:36
聖心私2020年111人升B1
估算當中頭70屬B1合理
真係估唔到聖私得4個入兩大神校,有D意外!

如屬B2生 乙1直中 乙2 SCGS?

cafeva 發表於 21-5-1 11:01
真係估唔到聖私得4個入兩大神校,有D意外!

我想講唔可以睇表面數據,事實係好幾個有兩大神校offer都唔要。

charlene媽媽 發表於 21-5-2 19:16
我想講唔可以睇表面數據,事實係好幾個有兩大神校offer都唔要。
唔要神校去左邊間?

聖嘉勒同st Francis 會唔會係自行入

回覆 cafeva 的帖子

唔去神校, 就梗係上番書院. 讀咗6年有感情, 有d 更加係幼稚園開始讀 

醒目開學勳章

pollywcw 發表於 21-5-3 00:05
回覆 cafeva 的帖子

唔去神校, 就梗係上番書院. 讀咗6年有感情, 有d 更加係幼稚園開始讀  ...
如果一早打算上返書院,點解仲要報神校?書院收硬個喎

回覆 meimei小朋友 的帖子

唔會啦!我女個年幾頭幾個都dg coed收,最終揀coed。但前幾年係有級頭真係一心一意返書院的。

回覆 pollywcw 的帖子

都會有架,但又不是全部。其實神校唔係人人都恨,人人都鍾意。讀書叻的去到邊都可以叻。有女會因為除了讀書仲好鍾意打籃球,所以協恩或英華是首選,又有家長覺得唔使交學費的官津校一樣可以有好環境同出狀元,慳點學費將來出國都好!

回覆 bobbob 的帖子

呢個世界好多人鍾意挑戰的!用結果黎證實自己的實力。又有人會乜都報左先,有得揀好過冇揀。我識得有人爸根本唔喜歡女讀神校,但媽要報,最終收左再開家庭會議決定。

醒目開學勳章

sheffield 發表於 21-5-3 10:49
回覆 bobbob 的帖子

呢個世界好多人鍾意挑戰的!用結果黎證實自己的實力。又有人會乜都報左先,有得揀好過 ...
1、2個唔出奇,但佢話好幾個喎