用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教過往經驗!中西區Band1男仔
go

請教過往經驗!中西區Band1男仔 [複製鏈接]

成日聽人講中西區Band1男仔唔夠位,想問下過往band 1仔仔點填?結果是?又有無band 1仔入唔到St Louis呢? 謝謝大家!
   1    0    0    0

SLS 是band 2A 一般來說是band 1 生 底線

回覆樓主:

其實乙2放KC機會是不是接近零?

ivyivy3000 發表於 21-4-19 13:06

你想像一下既然係區內大熱,唔放乙一,仲有幾多剩返比乙二呢?

此外,你亦要看一看每間學校有幾多個位放喺乙部,就自然會明白。

KC雖然多位,但大部份

Band1 男都選KC,放乙1都未必中,乙2肯定不會有機會中。

自己諗諗, 全個區會唔會有少過52個非兩間官小既B1男生將KC放乙1呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

聯小生如聯繫位不足可抽公海位
乙1少於63人選英皇 乙2才有機

回覆樓主:

多謝大家意見!同老師傾左,佢話St Louis是Band 1,建議放乙2。。。我一直以為是band2,照計band1仔放St Louis乙4/5都一樣入可以咁想?

醒目開學勳章

ivyivy3000 發表於 21-4-21 09:19
多謝大家意見!同老師傾左,佢話St Louis是Band 1,建議放乙2。。。我一直以為是band2,照計band1仔放St Lou ...
首先要確定係咪中西區堅band 1,如果係,sls 應該係保險線。至於係咪band 1,近年以dse成績計就唔係,如果話係英中就算係。

bobbob 發表於 21-4-21 09:23
首先要確定係咪中西區堅band 1,如果係,sls 應該係保險線。至於係咪band 1,近年以dse成績計就唔係,如果 ...
家長自己應做吓功課,睇吓間學校自己是否接受。
唔係只聽人講
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ivyivy3000 發表於 21-4-21 09:19
多謝大家意見!同老師傾左,佢話St Louis是Band 1,建議放乙2。。。我一直以為是band2,照計band1仔放St Lou ...
St Louis 呢幾年都跌到去B2啦!

回覆樓主:

多打聽,聽多d唔同意見啊!我都有返學放學時間去實地觀察下學生。。無論kc/sjc/rc/sls或spc,個個都係聽歌睇手機囉,一大班男仔無痴肥算係咁

海之風    發表於 21-4-21 10:57

醒目開學勳章

ivyivy3000 發表於 21-4-21 09:53
多打聽,聽多d唔同意見啊!我都有返學放學時間去實地觀察下學生。。無論kc/sjc/rc/sls或spc,個個都係聽歌 ...
如果只求男仔唔痴肥,入武館都得,身手仲幾唔錯添

bobbob 發表於 21-4-21 10:08

男仔讀書叻都要操fit個body,個樣戴住口罩睇唔到,所以身型好重要。一般青春期時痴肥,大左都一定肥架

bobbob 發表於 21-4-21 10:08

我諗青春期男仔都會注重外表掛。

醒目開學勳章

vkyu 發表於 21-4-23 20:12
我諗青春期男仔都會注重外表掛。
暫時唔覺
‹ 上一主題|下一主題