用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城b1c - b2a 好迷失
樓主: askhoho
go

九龍城b1c - b2a 好迷失 [複製鏈接]

回覆樓主:

你哋有幾多個聯繫位呀?

mandyhuen 發表於 21-4-19 08:07
你哋有幾多個聯繫位呀?

培道聯繫位21個 公海位51個

YmOra 發表於 21-4-19 07:55
唔好意思呀!我的睇法與大多數EK人看的不盡相同,故,個人認為,你只作參考好了,丘中和陳瑞祺雖然話有 ...

謝謝你的回覆,但有點我唔係好明,同樣係B2,點解陳喇放乙一會難入過何官,照理講何官係男女校,位又少過陳喇,除非有一堆B2生有男校+英中情意結既揀佢,或者有好多陳喇小既聯繫生揀佢,又或者好多B1生乙部保守,好早就揀佢,因為唔熟呢區,請賜教,謝謝(emoji)

aileen3388 發表於 21-4-19 10:19
謝謝你的回覆,但有點我唔係好明,同樣係B2,點解陳喇放乙一會難入過何官,照理講何官係男女校,位又少過陳 ...

陳喇/培道(B2A)成績較何官(B2B)佳

謝謝你的回覆,但有點我唔係好明,同樣係B2,點解陳喇放乙一會難入過何官,照理講何官係男女校,位又少過陳 ...

個人認為,"陳瑞祺"屬(B1c-B2a)英中,多數B1生會把陳瑞祺當作為填選B1組別的最後一道保險線,加上,九龍城區B1c男孩子唔想擇高但求安全穩入嘅,陳瑞祺會是他們的選擇之一,對他們來說這道保險線未必會填得太後,總的而言,陳瑞祺是B1男孩子的一道"堅固的保險線"的作用很大,會有剩餘學位多少而被流入B2組別就要你自己估算是否值得搏,只得3個。。。只得5個。。。只得10個。。。還是很大信心有15個或20個位被流入B2組別,過往有B2組別抽入陳瑞祺,與有多少人抽入都必需要小心留意,再自行作評估""值搏率""如何。

又或者咁講,個人認為(B1c-B2a)嘅陳瑞祺和B2a嘅何官同是B2a男孩子的首選中學之一,可以話係B2組別男孩子們的"熱校",熱度十分之大,但真係不要忘記,陳瑞祺自行階段主收嘅都會是B1c或(B1c-B2a)為主的學生,去到大抽獎真係未必有太多位剩餘被流向B2組別,因為整個B2組別不是單單只得B2a學生去抽,仲有埋B2b和B2c學生也想去爭番一杯羮,陳瑞祺能夠全開4班英文班就足以証明學校每班係收齊85%屬全港top40%學生才可以成事,即是話能夠流落B2組別的位未必很多很多,萬一太多位被流落B2組別,又咁啱有好多B2b和B2c學生被抽入,咁!陳瑞祺咪會被叫落車開中文班了,所以,個人比較認為B2a嘅何官才是一眾B2a學生們的最大機會會投向之中學。

YmOra 發表於 21-4-19 11:54
又或者咁講,個人認為(B1c-B2a)嘅陳瑞祺和B2a嘅何官同是B2a男孩子的首選中學之一,可以話係 ...

謝謝你咁詳盡的分享,我會好好再諗下排位

YmOra    發表於 21-4-19 14:15

回覆樓主:

開唔開到英文班,係視乎學校收唔收到足夠符合資格嘅學生,再決定開到幾多英文班。學校上年開到幾多英文班,而認為今年會收到乜學生,係本末倒置嘅想法~~~

回覆 askhoho 的帖子

根據培道小學的升中資料來看

獲派中學

人數

協恩

迦密

旅港

真光

華英

陳兆民

黃笏南

銀禧

聖家

德愛

上智

總數

唔計入到陳瑞琪果兩位,入到英中的人有24人,升到培中的人有 25 人(當中估計有部份是BAND1的),如果囡囡排級20頭,按理是 BAND 2頭的可能性不高。

你選的志願是:
1. 銀禧
2. 九真
3. 培道
4. 丘佐榮/何官
5. 文理

不算進取。

YmOra    發表於 21-4-19 15:01

憫父 發表於 21-4-19 14:42
回覆 askhoho 的帖子

根據培道小學的升中資料來看
培道學生咩位置會係B1, 我諗little yolky應該係最有研究既一位

睇吓佢肯唔肯出講兩句啦! (話晒有利益衝突)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

我係1C尾按志願
1.黃笏南
2丘佐榮
3何官

askhoho 發表於 21-4-18 15:29
小女排級20頭,老師話係B1尾,但睇以前數據,自覺b2a.  現初步諗:
1. 銀禧
2. 九真

遇到同一個問題,怕學校估錯了banding

乙三填培道作止蝕,乙一乙二填自己喜歡學校,今年升中應該多左位,好多人移民。

Poyau 發表於 21-4-19 10:15
培道聯繫位21個 公海位51個

想問吓,聯繫小學裏面有30個人揀聯中, 係咩21人用聯系位,9人抽公海位?

九龍城多位,band 1 要堅持band 1,别咁快set 保险line,而band 2 實搏多D band 1位。

OxOx 發表於 21-4-25 22:49
想問吓,聯繫小學裏面有30個人揀聯中, 係咩21人用聯系位,9人抽公海位?
...

聯小餘下9人之中
B1生有得抽公海位
B2/B3生要視乎B1抽完有無位剩
‹ 上一主題|下一主題