用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 強行入名校?
go

強行入名校?

真人真事 前排去聽阿囡既家長會 睇下點填分表
阿囡個班既其中一個家長(a)就話:老師,我應該點填?
老師答:以你囡囡的名次(band 2b) 應該係第一志願填d band2頭既學校。聽到呢到,(a) 就 開始燥,話 唔得!我一定要填所有既傳統名校落去!
之後老師就同阿A講:你咁樣填係自殺式,你會碌左去最尾個幾個⋯⋯
但係A都唔係聽老師講 一意孤行去填d名校
我真係唔明點解d家長會咁⋯⋯

AnnaLau1112!    發表於 21-4-20 21:31

amylyh220 發表於 21-4-18 15:04
真人真事前排去聽阿囡既家長會 睇下點填分表
阿囡個 ...

東區B2生,乙1選4大東區B2校4選1,已是最好的方法。

你校的老師建議正確。

係呀,但果個家長執意要揀名校

回覆樓主:

首先,B2揀傳統名校99.99%入唔到,我當佢真係咁好彩係嗰0.01%入到嘞,咁入到咪仲辛苦

Yes ar, 仲有老師有同果位家長講過呢樣野。但係佢都唔聽⋯⋯

老師答 ...

呀A係,錯唔晒嘅,但又岩唔晒。除非,老師仲有野隱瞞佢~~~

Arabellahk    發表於 21-4-20 14:29

amylyh220 發表於 21-4-18 15:19
Yes ar, 仲有老師有同果位家長講過呢樣野。但係佢都唔聽⋯⋯

老師已温馨提示該家長。

到時該家長孩子派位不好,入不到傳統名校,不可話老師了。

你啱

回覆樓主

我上星期都去家長會,有一個家長band 2又係填乙一band 1A中學,老師講話唔好,但家長也唔會聽的,你又你講,我又我填。

jacknetpass    發表於 21-4-18 22:52

間1A可能係家長想入多過子女

回覆樓主:

家長以為小學大抽獎無分Band?
即使小學無分Band亦要按校排序

___joee___ 發表於 21-4-18 15:53
我上星期都去家長會,有一個家長band 2又係填乙一band 1A中學,老師講話唔好,但家長也唔會聽的,你又你講 ...

又會咁...

Wistaria 發表於 21-4-18 17:20
又會咁...

強區B2A生可能係全港B1 甲部可博
但博到開心60日等開學可能苦讀6年

有人就因為呢種堅持,最後碌左去band2尾3頭學校囉,好彩叩到好學校

Poyau 發表於 21-4-18 17:35
強區B2A生可能係全港B1 甲部可博
但博到開心60日等開學可能苦讀6年

90% DSE 3322, 40-50% 3大,有冇值搏率?~~~

其實,有冇諗過直屬B1A/B中學,正正就係有班原校B2生,呢個算唔算係其中一個可能嘅答案呢?~~~

Arabellahk    發表於 21-4-20 14:30

醒目開學勳章

家長要自殺,老師阻止唔到,就由佢囉

老師答 ...

就算入到除非呈分試未曾盡力,如攪到年年留班就冇癮  

回覆樓主

可能家長覺得最壞咪去band 3, 本來小朋友都band 2, 博下band 1冇咩點輸啩?!

elbar 發表於 21-4-18 18:26
就算入到除非呈分試未曾盡力,如攪到年年留班就冇癮

LS/SJC/MCS/MSS/SSGC/SPSS,多唔多B2生留班?~~~