用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 強行入名校?
樓主: amylyh220
go

強行入名校? [複製鏈接]

SLHongkonger 發表於 21-4-23 00:03
加多一種

4)band 1有幾難 我相信我女係有能力讀既 佢一定讀到

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

elbar 發表於 21-4-18 18:33
要睇佢真係入到名中校後,學術上會否夠名校直小生鬥
官津校留班名額有受教署製度所限,最多二、三個一年,所以自行收人好謹慎,搞珠跟哂糸統學生質素差異不太大。反而直資自主性高會有機會勸退。

JojoDad 發表於 21-4-23 08:00
官津校留班名額有受教署製度所限,最多二、三個一年,所以自行收人好謹慎,搞珠跟哂糸統學生質素差異不太大 ...
唔只咁少,係平均每班可俾兩個人留班,即4班可有8個
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

我女個同學仔媽咪仲精彩。個女2C成績。英文唔合格。自行報2間1AB中學。個阿媽話一定要入英中。自行唔得。大抽獎一定入到喎。我真係無言。。

醒目開學勳章

41009022009 發表於 21-4-23 09:25
我女個同學仔媽咪仲精彩。個女2C成績。英文唔合格。自行報2間1AB中學。個阿媽話一定要入英中。自行唔得。大 ...
睇下邊區,中西區女生有唔少機會向上游,不過英文唔合格就認真唔易讀,識個邊緣人讀到要留班

amylyh220 發表於 21-4-18 15:04
真人真事 前排去聽阿囡既家長會 睇下點填分表
阿囡個班既其中一個家長(a)就話:老師,我應該點填?
老師答 ...
年年都有呢類家長,佢哋真係理解唔到統一派位嘅規則。最後抽到十幾二十志願,被現實狠狠刮咗一巴之後,都唔會知發生咩事,淨係會怪運氣唔好。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆 41009022009 的帖子

回覆樓主:

所謂讀唔讀得掂,總有解釋嘅。人哋B2生,咁嘅成績唔應該讀B1。到人哋真係B1生,咁就B1尾不宜選。到人哋係1B生,又會變成英文弱唔好選。到人哋話係英小生,英文唔會弱,又變成態度差不宜讀。一定有藉口,令自己睇法合理性嘅~~~

成功咗果啲,又變成個別例子,無須再提~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-4-23 13:00
所謂讀唔讀得掂,總有解釋嘅。人哋B2生,咁嘅成績唔應該讀B1。到人哋真係B1生,咁就B1尾不宜選。到人哋係1B ...
總結得好
總之把口響人度噏乜都得

回覆 bobbob 的帖子

今天一個活生例子。。。

女兒今午被邀回happy school 小學分享升中後經驗,我在這不是想話佢講乜,都係 嗰啲啦。四個回校,除了女兒B1C外, 另外3個係QES(這女孩好有斗心,亦會鼓勵同學不要放棄)、九真同信義。十個月前派位時QES嗰個的開心高興我仍瀝瀝在目,仲有恭喜佢,但今天回校時說很不開心,因為自己在頂班馬群中只是學渣,如此落差好可惜。

另一個九真回校的更什,不知什麼原因哭泣起來,我個人,謹個人估計她升中後生活不太適應與不稱心,可能亦有成績欠理想的成份,回小學後想起之前與老師及同學的愛護與感情,反差太大而感觸。

再一次說明就算同band 都有此情況,B2小朋友勉強越級到B1中學面對的挑戰實在很大。

醒目開學勳章

JojoDad 發表於 21-4-23 21:33
回覆 bobbob 的帖子

今天一個活生例子。。。
係咪即係4個1c同學分別入咗唔同學校,入qes同九真跟唔上,你女(入band 1c)同入信義(band 2?)嘅就跟到無問題?
理論上入低1班或同程度嘅應該易啲適應,不過都要睇個別學生本身嘅attribute,入咗唔適合嘅學校有挫敗感都好正常。
‹ 上一主題|下一主題