用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩vs德望
樓主: Yo119yo119
go

協恩vs德望   [複製鏈接]

回覆樓主:

我知協恩比較平民啲,咁德望呢?會唔會好貴族

b3410 發表於 21-4-18 15:16
錄咗冇睇過,真係會好唔開心!
因為HYS all in, 見幾千人(唔知具體數,不過點都有1,2千?),的確好大陣 ...

係架,仲要係第一次面試後2星期出邀請做music audition, 唔多唔少都會有false hope

b3410    發表於 21-4-18 15:26

YmOra 發表於 21-4-18 15:21
自從嗰日以後,我俾自己的答案係,這是B1a中學成為神中嘅必經階段,我估計協恩會慢慢改變收生方式,個 ...

「成為神中嘅必經階段」,必須做marketing,係明嘅,尤其直資學校,要營造注重多元化發展的形象。

Hkmama818 發表於 21-4-18 15:26
「成為神中嘅必經階段」,必須做marketing,係明嘅,尤其直資學校,要營造注重多元化發展的形象。
...

係呀!希望她快DD"企穩"陣腳,唔駛年年都要勞民傷財啦!不過,我令我流晒口水嘅反而係佢年年都有咁大份"大數據"收入,要分析區內區外小學間之實力分佈尤其有用呢!

cmir 發表於 21-4-18 15:23
係架,仲要係第一次面試後2星期出邀請做music audition, 唔多唔少都會有false hope
...

我估,都唔係false hope,係佢哋已有適合人選。要用先睇youtube~~~

YmOra 發表於 21-4-18 15:41
係呀!希望她快DD"企穩"陣腳,唔駛年年都要勞民傷財啦!不過,我令我流晒口水嘅反而係佢年年都有咁大份" ...

都係喎,會得報名考生的RO!

但協恩大部份第二輪面試似乎是在EDB俾RO前發生的啊,而且協恩是叫人第二輪面試時才交六上成績表的。

所以,心儀協恩的話,要小四、五在校內考得好才行啊!

Hkmama818 發表於 21-4-18 15:49
都係喎,會得報名考生的RO!
但協恩大部份2nd 面試似乎是在EDB俾RO前發生的啊。
...

好多人都係咁講,亦無錯的,但,個人認為,那份"成績次弟"雖然不是當時攞得到回來睇,但咪又係當屆面試學生們的學兄學姊們的次弟反映,而面試學生們次弟一早已經收錄响協恩過去的"收入"當中已經成為協恩歷年次弟大數據嘛!意思係,有一小學"EK小學"過去數年級15名內皆有女孩子報讀協恩,縱然協恩不能即時取得該15名學生的全港次弟,但以過往EK小學的頭15或頭20或等等的數據顯示出她們穿插响不同小學的學生的咩位置等等的寶貴資料,比對本屆的15名學生的整體位置响邊樹,只要有得多次的""估算""就可以""調整""出一份近似相等於本屆面試學生們的成績次弟來,亦只要响之後向EDB攞番份RO再比對下自己估算嘅結果就可以制定出下年度的評估指引成為出年的""次弟估算值"",因為多數人只認為協恩取錄與EDB給予學校嘅RO時間上的不同就無法參考,但,其實可以"後取RO"㗎嘛,最多資料留待出年用,計起上嚟,協恩反而比其他學校更早就有RO的估值,因為協恩一早就有前兩屆專屬小六女孩子們的"""PreS1(HY-BigData)"""數據。

YmOra 發表於 21-4-18 16:16
好多人都係咁講,亦無錯的,但,個人認為,那份"成績次弟"雖然不是當時攞得到回來睇,但咪又係當屆面試學 ...

其實每間直資中學都有類似數據啊,只要夠吸引力,不是all in 都大把人申請,既然能得到所有申請者的次第,其實也用不著為了數據而勞民傷財all in 不知有沒有理解錯

Hkmama818 發表於 21-4-18 16:27
其實每間直資中學都有類似數據啊,只要夠吸引力,不是all in 都大把人申請,既然能得到所有申請者的次第, ...

所以,我希望協恩早日可以"企穩陣腳",往後收生質素有保證,改變收生方法,對校對學生皆有好處。

YmOra 發表於 21-4-18 16:35
所以,我希望協恩早日可以"企穩陣腳",往後收生質素有保證,改變收生方法,對校對學生皆有好處。
HYS策略廣招天下英雄,應該唔會改嘅。

JojoDad    發表於 21-4-23 23:37
YmOra    發表於 21-4-18 16:52

b3410 發表於 21-4-18 16:38

其實,都係嘅,每年報章免費報導人頭湧湧場面已經有賺。我都試過入到鏡

JojoDad    發表於 21-4-23 23:38

YmOra 發表於 21-4-18 16:57
其實,都係嘅,每年報章免費報導人頭湧湧場面已經有賺。我都試過入到鏡。

要搵當年報紙睇下

YmOra    發表於 21-4-18 17:12

b3410 發表於 21-4-18 16:38

事實上報直資冇quota,all in 與否也同樣是廣招,分別是要學校主動作決定與否。協恩採取唔早段cut人,寧可草草見所有人,保留最多選擇到最後

SPCC, YWG, MCS 地點也不方便,但仍然多人爭。所以不贊成GH只是因為地點不好!咁多年也仍然不太受歡迎,

我比較buy GHS揀人見和SPCS睇埋呈二成績。協恩、DGS基本上係用小四五成績和所讀小學估學生RO,對需時成長的學生不利。

Hkmama818 發表於 21-4-18 17:06
我比較buy GHS揀人見和SPCS睇埋呈二成績。協恩、DGS基本上係用小四五成績和所讀小學估學生RO,對需時成長的 ...
DG call waiting 會跟RO,第一round 收成績加體藝

222magmag 發表於 21-4-18 17:03
SPCC, YWG, MCS 地點也不方便,但仍然多人爭。所以不贊成GH只是因為地點不好!咁多年也仍然不太受歡迎, ...

SPCC成績超班,YWG, MCS免費+成績好+校園正吖嘛,當然仍然受歡迎。

九龍塘站去MCS是寧靜平路,比起GHS要行上山或轉車是有分別啦。

YWG,相信對九龍和新界人的吸引力也不大。

b3410 發表於 21-4-18 17:10
DG call waiting 會跟RO,第一round 收成績加體藝
點解咁肯定?之前也有師姐和朋友被call, 也是新界學校,又不覺得RO會高。

Hkmama818 發表於 21-4-18 17:06
我比較buy GHS揀人見和SPCS睇埋呈二成績。協恩、DGS基本上係用小四五成績和所讀小學估學生RO,對需時成長的 ...
揀人見或信分waiting or reject我都覺得幾好,申請者會估計到自己位置。

222magmag 發表於 21-4-18 17:03
SPCC, YWG, MCS 地點也不方便,但仍然多人爭。所以不贊成GH只是因為地點不好!咁多年也仍然不太受歡迎, ...

港島學生,一早去爬山係有難度的,甚至連位置都未必掌握~~~
‹ 上一主題|下一主題