用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩vs德望
樓主: Yo119yo119
go

協恩vs德望   [複製鏈接]

Face3366 發表於 21-4-18 12:34
我幫上面果位家長答:前恭後倨

點樣前恭後倨?

録取與否在其次。其實報讀者與録取者,是否應該基於互相尊重之前提呢?不收可以,請給人一個答覆。而不是王顧左右而言他。尢其對於一些非君不嫁的同學仔來說,某校以不主動,不拒絕,不負責待之,真的很傷人心。

Face3366 發表於 21-4-18 12:42
録取與否在其次。其實報讀者與録取者,是否應該基於互相尊重之前提呢?不收可以,請給人一個答覆。而不是王 ...
是否指擠牙膏式出offer ?

各有可取之處可讓囡囡多了解校園生活、氣氛、各樣活動水準、課程、環境,看她覺得是否她那杯茶讀的是她,最緊要她喜歡!

b3410 發表於 21-4-18 13:03
是否指擠牙膏式出offer ?
應該唔止。親身經歷過會明

沒有最悶,只有更悶。其實已知答案,不用問。

Yo119yo119 發表於 21-4-18 10:31
星期五晚突然收到德望offer信,其實今次我哋都係偏向協恩多啲,但都想聽下大家意見
...

2間差不多就交比囡囡揀。

個人選擇HY
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-4-18 13:23
2間差不多就交比囡囡揀。

個人選擇HY

淨講成績,直線選擇就HY無疑

回覆樓主:

先唔講吱牙膏式出offer,因為你報得都預咗。如果HYS 唔諗住花太多時間面試,我寧願佢好似DGS, GHS, SPCC咁,揀過先見,好過見少於2分鐘問2條問題就完左面試。

最令我唔舒服係, 叫左阿囡music audition, 攪一大論錄音交片,最後發覺學校完全冇睇過。 既然你覺得我成績唔夠好,唔會有第二次面試或取錄機會,就唔好叫我地攪咁多野。(已經做左first interview, 學校肯定已經好清楚學生能力)

JojoDad    發表於 21-4-23 23:30

cmir 發表於 21-4-18 13:55
先唔講吱牙膏式出offer,因為你報得都預咗。如果HYS 唔諗住花太多時間面試,我寧願佢好似DGS, GHS, SPCC咁 ...

明白,我都覺得1st in好hea

Vote for HYS

回覆樓主:

我投協恩

先唔講吱牙膏式出offer,因為你報得都預咗。如果HYS 唔諗住花太多時間面試,我寧願佢好似DGS, GHS, SPCC咁 ...

好奇想知,係點知學校有無睇過段片㗎?thx.thx

YmOra 發表於 21-4-18 14:32
好奇想知,係點知學校有無睇過段片㗎?thx.thx

交 Youtube link
個View 一直都係零

cmir 發表於 21-4-18 14:40
交 Youtube link
個View 一直都係零

哦!好總明喎!睇嚟學校棋差一着了,當年我女都有面試協恩,都係有你同樣的感覺,第一輪面試係有DD似做show,面試學唔到嘢之餘更覺整個面試無乜意思,我女話全程見得好快問兩三條問題就完結,全程老師更沒有抬高頭望過我女一眼,我知學校應該一早就已有一批心儀嘅學生會安排進入第二輪面見,我同阿女講,其實第二輪面見才是真真正正的第一輪面試。

jacknetpass    發表於 21-4-18 14:59

YmOra 發表於 21-4-18 14:52
哦!好總明喎!睇嚟學校棋差一着了,當年我女都有面試協恩,都係有你同樣的感覺,第一輪面 ...

如果反正學校都已有心水唔係好睇第一輪面試的表現,好心就唔好all in 、唔好叫人audition 啦 小朋友多些時間預備呈分試、預備考有機會入讀的其他好學校好過。

自己覺得好多學校面試都係做show,我相信交了面試錄影,只係選擇性睇

錄咗冇睇過,真係會好唔開心!
因為HYS all in, 見幾千人(唔知具體數,不過點都有1,2千?),的確好大陣仗,無論zoom in 還是親身入去見,都好大負荷,我覺得first in 比較匆忙就預咗。不過叫人哋交audition又無睇就比較過份,拍片家長同學都有花費唔少心思,技不如人就心甘情願,睇都唔睇就唔好叫人錄。

Hkmama818 發表於 21-4-18 15:07
如果反正學校都已有心水唔係好睇第一輪面試的表現,好心就唔好all in 、唔好叫人audition 啦 小朋 ...

自從嗰日以後,我俾自己的答案係,這是B1a中學成為神中嘅必經階段,我估計協恩會慢慢改變收生方式,個人認為,自主收生模式或客源係有份"習慣性",只要上咗軌道,未來收生都會保持著差不多的"質素",不過,純粹個人猜測而矣!當年我哋想通又明白這點,其實無怪過協恩半點的呢!

兩間都好好,但我會揀協恩
‹ 上一主題|下一主題