用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩vs德望
樓主: Yo119yo119
go

協恩vs德望  

SuLuLu 發表於 21-4-18 17:25
點解咁肯定?之前也有師姐和朋友被call, 也是新界學校,又不覺得RO會高。

DGS是看體藝的~~~

222magmag 發表於 21-4-18 17:03
SPCC, YWG, MCS 地點也不方便,但仍然多人爭。所以不贊成GH只是因為地點不好!咁多年也仍然不太受歡迎, ...

除非是級頭,若著眼DSE成績,區內免費名校如林護、曾肇添、鄧顯是很好的選擇。有其他考慮的,會俾錢入也算方便的區外直資。

Hkmama818 發表於 21-4-18 17:06
我比較buy GHS揀人見和SPCS睇埋呈二成績。協恩、DGS基本上係用小四五成績和所讀小學估學生RO,對需時成長的 ...

就係睇你階段嘅穩定性和潛力嘛~~~

mcl203 發表於 21-4-18 17:40
就係睇你階段嘅穩定性和潛力嘛~~~

其實我唔同意小五、六成績後起就一定是呈分壓力谷出來的。

Hkmama818 發表於 21-4-18 17:41
其實我唔同意小五、六成績後起就一定是呈分壓力谷出來的。

我唔係話呢啲。我係話,A學生經過5年成績OK,B學生第5年開始OK,係相同下,學校可能覺得A學生更適合。始終第7年開始就係佢哋負責教~~~

SuLuLu 發表於 21-4-18 17:25
點解咁肯定?之前也有師姐和朋友被call, 也是新界學校,又不覺得RO會高。
斷估

mcl203 發表於 21-4-18 17:50
我唔係話呢啲。我係話,A學生經過5年成績OK,B學生第5年開始OK,係相同下,學校可能覺得A學生更適合。始終 ...

我又唔明,點解覺得第四、五年成績好然後繼續好落去的機會係高過第五、六年成績開始好的學生;也許這是一條龍學校的一貫思維。

Hkmama818 發表於 21-4-18 17:38
除非是級頭,若著眼DSE成績,區內免費名校如林護、曾肇添、鄧顯是很好的選擇。有其他考慮的,會俾錢入也算 ...
點講哩?DSE成績是小朋友成長階段的一大目標,不過,如果變成唯一目標就比較單調。傳統名校的exposure唔單止體藝,有好多唔同的範疇,眼界也會有所不同。
雖然去到大學也是另一個境界,很多都可以再去接觸培養,不過,十幾歲的大好青春,如果有機會可以生活的多彩豐富,也是一個難得的人生經歷。

Hkmama818 發表於 21-4-18 18:28
我又唔明,點解覺得第四、五年成績好然後繼續好落去的機會係高過第五、六年成績開始好的學生;也許這是一 ...

無人話A好過B,而係話學校可能覺得,大家一樣情況下,會揀A。俾個實例你,新界區該區一線小學級一,齊晒強音強體,成個套餐齊晒,後補到7月註冊前幾日先收offer,就係咁現實,暫時走勢越戰越勇~~~

b3410 發表於 21-4-18 18:29
點講哩?DSE成績是小朋友成長階段的一大目標,不過,如果變成唯一目標就比較單調。傳統名校的exposure唔單 ...

是啊,我同意,不過也看小朋友自己性格呢,學校舉辦再多範疇的活動,小朋友都未必會投入其中。。又或者,可能有人選擇讀書就靠學校、活動就參加出面的也說不定。

mcl203 發表於 21-4-18 18:38
無人話A好過B,而係話學校可能覺得,大家一樣情況下,會揀A。俾個實例你,新界區該區一線小學級一,齊晒強 ...

我明你意思,實際上學校是這樣認為,所以我才提出其實未必係A比較好,何不把戰線退返後~

Hkmama818 發表於 21-4-18 18:44
我明你意思,實際上學校是這樣認為,所以我才提出其實未必係A比較好,何不把戰線退返後~
...

學校有佢哋嘅track record,係佢哋心目中,無大錯就係成功。學生係大把選擇,求穩已經係唔會差咗,正如DGS俾SPCC出船接咗咁多準學生走,亦唔會變陣,亦唔見載走咗班目標生有幾大影響~~~

mcl203 發表於 21-4-18 18:49
學校有佢哋嘅track record,係佢哋心目中,無大錯就係成功。學生係大把選擇,求穩已經係唔會差咗,正如DGS ...

係吖,對學校來說~如說的是DGS就更加,因為生源根本就不是問題~好一點,差一點、一兩個學期,分別不會很大,反正收嘅都會係級嘅最前列之一,肯定有能力。覺得有分別的是不夠早熟的學生及其家長罷了。

Yo119yo119 發表於 21-4-18 10:31
星期五晚突然收到德望offer信,其實今次我哋都係偏向協恩多啲,但都想聽下大家意見
...

我阿囡一樣喎,之前協恩已有offer,阿囡有接受。

星期五晚回家開信箱,德望來信。有offer。

但阿囡一直都好堅定:讀協恩。而且阿囡又話唔鍾意德望。(其實我哋一家人都係:協恩 > 德望。鹹魚青菜,各有喜愛。)

而家反而諗緊,好唔好主動聯絡德望話唔pick offer,還是等 deadline pass away (April 22).

Liv017 發表於 21-4-18 19:06

既然唔要就打電話比學校講聲啦方便大家

cafeva 發表於 21-4-18 19:11
既然唔要就打電話比學校講聲啦方便大家

好丫,我都係咁諗。

Hkmama818 發表於 21-4-18 18:59
係吖,對學校來說~如說的是DGS就更加,因為生源根本就不是問題~好一點,差一點、一兩個學期,分別不會很 ...

又我見到嘅,DGS係有睇潛力,校長都係有睇,成績未必係級1-3有優勢,唔熟嘅學校會蝕底啲,只係坊間嘅認為,我級一入到就一定收級一,級3入唔到就一定係收級一二~~~

近年,DGJS學生多咗,可以睇下邊間小學即時受影響就知,DGS點睇呢啲學校嘅水平~~~

SPCC就睇重成績,但都有少少睇埋其他~~~

Liv017 發表於 21-4-18 19:06

我都係22號deadline,我哋應該係同一批waiting 。我哋都決定要協恩,可以做同學喇 。但我唔諗住打俾德望,因為直接拒絕人好似唔係咁好

Yo119yo119 發表於 21-4-18 19:28
我都係22號deadline,我哋應該係同一批waiting  。我哋都決定要協恩,可以做同學喇  。 ...
都唔係,而家呢個世界明買明賣,你情我願,你及早通知學校,等學校可以及早安排下一輪,而waiting又好有心讀既可以早啲take offer,反而係好事。

mcl203 發表於 21-4-18 19:26
又我見到嘅,DGS係有睇潛力,校長都係有睇,成績未必係級1-3有優勢,唔熟嘅學校會蝕底啲,只係坊間嘅認為 ...

DGS, SPCC這類龍頭都算,除少數體藝位外,中獎的反正都不出全級超頭列範圍的學生,經驗中又真係由頭帶到尾;但不希望其他學校效法這個做法~正常呈分才全面發揮又唔表示潛力較低,就算唔等埋RO,都唔差在睇埋呈二成績啦。