用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 (am) vs VIC (am)
go

學之園 (am) vs VIC (am) [複製鏈接]

小朋友性格比較文靜,細膽。哥哥讀緊VIC, 未決定小學讀IS /LS . 請問應該點樣揀呢?Thanks
   1    0    0    0

macychu1988 發表於 21-4-18 01:06
小朋友性格比較文靜,細膽。哥哥讀緊VIC, 未決定小學讀IS /LS . 請問應該點樣揀呢?Thanks
...

邊間lh

回覆樓主:

未決定嘅話留Vic好似穩定啲,由其係如果想轉考國際學校,LH英文語境唔足夠。
如之後決定想行local,Vic可選step up

LH性價比高,victoria 近年收太多內地人,少英文母語同學,變成學普通話,英文NET唔係個個好,有好多好hea! 我會揀LH. 兩個小朋友讀過vic.

回覆 pinkypcw 的帖子

將軍澳

betaruce 發表於 21-4-22 00:27
LH性價比高,victoria 近年收太多內地人,少英文母語同學,變成學普通話,英文NET唔係個個好,有好多好hea! ...

邊間Victoria?

HG. 朋友何文田都係!

係疫情下讀step up真係倒$落海,自從賣盤後感覺冇咁好,一年裝修四丶五次,又唔請D有經驗NET. 通常教得好三年之後就轉左其他分校做head teacher!

macychu1988 發表於 21-4-22 00:31
回覆 pinkypcw 的帖子

將軍澳

TKO LH上年考小成績唔錯,如果target直私,LH較合適,如果target IS, 有foreign passport或買debenture應比讀Vic更有優勢。

wg_ann 發表於 21-4-23 19:22
TKO LH上年考小成績唔錯,如果target直私,LH較合適,如果target IS, 有foreign passport或買debenture應 ...
我仔讀vic, 冇foreign passport 冇買debenture 都拎到啲IS offers .其實vic係幾適合IS

回覆 lowbidle 的帖子

介唔介意分享下係邊間Is ? 你會唔會考VSA ?

我小朋友由pn起讀Vic至今年K2 , 每年的同班同學大部份係local, 母語係普通話同英文的大約各佔2-3 個左右(全班大約24人),並唔係好似樓上講到咁有好多大陸人。而且普通話老師在課堂的時間係比廣東話老師同NET都少,所以我小朋友反而係讀咗三年都學唔好普通話,冇好似預期咁真係學識兩文三語(同期的local同班同學仔都有幾個係相同情況). 我地campus 每年都有老師走,但NET 反而冇轉過,全部都係有豐富經驗的。

至於出路,今年真係大部份同學仔都讀完K2就轉IS或打算考VSA, 冇乜聽到有同學仔想考local, 如果想target 讀local 我相信LH會更合適,因為佢的課程設計、風格、功課量等都係比較match local primary school.  讀Vic如果想考top local school 相信家長要額外下好多功夫,因為學校行IB, 唔係行操練/谷/要求學生坐定定好嚴格守規矩聽書嗰一套。

macychu1988 發表於 21-4-24 19:29
回覆 lowbidle 的帖子

介唔介意分享下係邊間Is ? 你會唔會考VSA ?

FIS, NAIS
我仔唔考VSA 喇,讀完K1會離開Vic
好多同學會去ESF

回覆 blueaqua 的帖子

同意你的講法 - 我都係班入邊兩位外籍小朋友 同埋三位內地小朋友 比例唔算大 多數都係Local維記小朋友真係個個都好鐘意同期待返學 老師亦唔會催谷 好有愛心
我地係讀到K1時考到國際學校龍校的幼稚園 就走啦 其實K1 K2都會keep住有人走 應該大多數都係考到國際學校就走咯
我小朋友好唔捨得d老師... 個NET教咗佢兩年 佢超鐘意個老師

我大女讀了三年,其中兩年step up,幾年前真係少啲的內地人,但細女今年k1,內地同學有至少6-8個!邊位老師上堂主導,好睇老師個人!總共四年嘅經驗,要睇吓當年班主任邊一個係做主導,有時係普通話老師,有時係廣東話老師!NET之前有1-2位好好,可能我今年唔好彩,有個新老師教三個月之後走咗,之後你嗰個有啲似fresh grad,睇佢上zoom堂真係離晒譜,冇預備好半個鐘嘅課堂又要同學重複做多一次,返番學校之後小朋友投訴佢好悶!

維多利亞對於活潑嘅小朋友來講係好好嘅學習地方,因為老師唔會嫌棄佢哋,反而好欣賞佢!但我另一個小朋友係坐定定,佢想學嘅嘢好多,我感覺佢喺學校學唔到野,所以要睇返小朋友性格揀學校

樓主最後有冇注册LH?
‹ 上一主題|下一主題