用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20 分自行,天主教小學點揀好
go

20 分自行,天主教小學點揀好

想問吓大家意見,囡囡而家k2,20分(宗教分),有細佬跟尾,住沙田,自行應該揀邊間好?
係咪要考慮埋1-1-1?但91網冇心水天主教小學...
謝謝大家(emoji)(emoji)

回覆樓主:

考慮聖家 往績自行20分穩

Poyau 發表於 21-4-18 21:42
考慮聖家 往績自行20分穩

聖家不是女校嗎?我仲有個細囝跟尾呢

比較近沙田的天主教男女校︰

88網 聖母無玷聖心

其他校網︰

34網 陳瑞祺(喇沙)

41網 華德 / 天主教華德

31網︰油天 / 新油天

不過20分都應該要抽,唔係必入

lopoto 發表於 21-4-18 21:58
比較近沙田的天主教男女校︰

88網 聖母無玷聖心

謝謝回覆(emoji)(emoji)
我原本都諗住大圍聖心,但好似1-1-1先有得叩門,所以又心大心細

聖母無玷聖心, 呢間好學校, 男女/天主教, 值得試, 20分要抽, 抽中唔洗煩細佬

還有馬鞍山聖若瑟, 男女/天主教, 不過唔係熱門。

mechanics10 發表於 21-4-18 23:11
聖母無玷聖心, 呢間好學校, 男女/天主教, 值得試, 20分要抽, 抽中唔洗煩細佬

還有馬鞍山聖若瑟, 男女/天主 ...

請問知唔知20分機會大嗎?另外,因為唔同校網冇得1-1-1,係咪冇叩門機會?(emoji)
一直諗緊呢間定博新舊油天大天....心好亂(emoji)要顧埋細佬,又再緊張啲(emoji)

同問,家住34網,男仔,天主教20分,應該自行邊間?油天好似冇乜機,天主教華德也是?其實邊間穩陣少少?

oskmshbo 發表於 21-4-18 23:50
同問,家住34網,男仔,天主教20分,應該自行邊間?油天好似冇乜機,天主教華德也是?其實邊間穩陣少少? ...

陳瑞祺 德信 自行20分有機會

katiechan0124 發表於 21-4-18 23:19
請問知唔知20分機會大嗎?另外,因為唔同校網冇得1-1-1,係咪冇叩門機會?(emoji)
一直諗緊呢間定博新舊油 ...

IHMS 自行60個學額 過往超收
必收生先取36個位 計分生有24個位
25分(宗教+舊生)派完有餘到20分抽

oskmshbo 發表於 21-4-18 23:50
同問,家住34網,男仔,天主教20分,應該自行邊間?油天好似冇乜機,天主教華德也是?其實邊間穩陣少少? ...
男仔,20分德信應該博得過.將來KL1,升中入男校機會幾好.(舊年20個,應該大部分抽入)

Poyau 發表於 21-4-19 00:28
IHMS 自行60個學額 過往超收
必收生先取36個位 計分生有24個位
25分(宗教+舊生)派完有餘到20分抽

咁好似冇乜機會...

katiechan0124 發表於 21-4-17 19:33
想問吓大家意見,囡囡而家k2,20分(宗教分),有細佬跟尾,住沙田,自行應該揀邊間好?
係咪要考慮埋1-1-1 ...

聖羅撒,中學仲可以返番沙田~~~

回覆 katiechan0124 的帖子

部分基督教小學接受天主教, 可以拎到5分不過你要打電話去學校問.

katiechan0124 發表於 21-4-18 23:19
有冇打過去學校問如果誇區係咪1-1-0都可以接受叩門申請?
因為誇區最盡只能做到1(自行)-1(甲部)-0(乙部)

bc1019 發表於 21-4-19 10:41
有冇打過去學校問如果誇區係咪1-1-0都可以接受叩門申請?
因為誇區最盡只能做到1(自行)-1(甲部)-0(乙部)
...

剛剛打咗電話去問,佢話唔一定1-1-1,但又話冇咁快知(emoji)

mcl203 發表於 21-4-19 09:16
聖羅撒,中學仲可以返番沙田~~~

有細佬跟尾呢。女校不考慮了

zaba 發表於 21-4-19 09:55
回覆 katiechan0124 的帖子

部分基督教小學接受天主教, 可以拎到5分不過你要打電話去學校問.

明白 不過有啲大海撈針咁,感覺上基督教學校仲多人爭

新油係得幾位同學仔20分入,大部份係25分。

katiechan0124 發表於 21-4-17 19:33
係咪要考慮埋1-1-1 ...
110報聖心, 然後021搏抽入間較大機會入ge 91網學校 e.g. 梁小/主風/蕭小/水小110應該有得叩門聖心