用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20 分自行,天主教小學點揀好
樓主: katiechan0124
go

20 分自行,天主教小學點揀好 [複製鏈接]

kisani 發表於 21-4-20 12:43
110報聖心, 然後021搏抽入間較大機會入ge 91網學校 e.g. 梁小/主風/蕭小/水小110應該有得叩門聖心
...

我都應該會咁填。但想問吓甲一乙一可唔可以博下91網嘅一缐小學?e.g. 一胡,培基?2間呂明才就唔會諗了

katiechan0124 發表於 21-4-20 14:16
我都應該會咁填。但想問吓甲一乙一可唔可以博下91網嘅一缐小學?e.g. 一胡,培基?2間呂明才就唔會諗了
...

咁要睇睇你較心儀聖心定係一胡/ 培基, 想maximize邊間ge叩門機會.如你心儀多d聖心, 正路就110聖心. 最好考到私校back up offer, 咁大抽奬可進取少少填021 一胡/ 培基, 就算乙一抽唔中都可準備叩門, 因為兩間都肯出叩門offer比非111(本區)/110(跨區)但啱心水的學生. 唔擺得兩呂喺乙一係因為一但抽唔中就連叩門機會都無(一呂不收表, 沙呂就接近0).

如果你鍾意一胡/ 培基多過聖心就100聖心(自行唔中就要死心, 因為100未必比叩, 有得見都機會唔太大). 然後011揀一胡/ 培基. 想當年我地都係心持5分宗教分試下自行一呂失敗, 有私校backup下揀011一胡中左寶校後再成功叩返入去.

kisani 發表於 21-4-20 14:34
咁要睇睇你較心儀聖心定係一胡/ 培基, 想maximize邊間ge叩門機會.如你心儀多d聖心, 正路就110聖心. 最好考 ...

我入儀聖心多啲,因為始終都想小朋友讀天主教小學。如果110聖心,乙一培基/一胡,乙二梁小,咁會唔會太博?另外都會照考其他直私,希望有offer啦(emoji)

katiechan0124 發表於 21-4-20 14:42
我入儀聖心多啲,因為始終都想小朋友讀天主教小學。如果110聖心,乙一培基/一胡,乙二梁小,咁會唔會太博 ...
一月要填大抽獎, 如果填表前你見直私結果幾理想甚至已經有私小offer的話我都會搏呀. 如果直私in得唔理想, 冇邊間直資入到last in waiting又多reject etc., 咁可能乙一唔好大搏填梁小/ 主風/ 蕭小依d較大機會乙一穩入, 入左再努力叩門. 始終叩門110聖心同001 or 021 培基/一胡都有一定風險唔中....睇你做左幾大心理準備要跨區叩門或比兩個小朋友讀直私(學費方面) 如小朋友本身名幼/ 私幼出身, 或者有課外活動拎奬可能大機會叩入D, 相對乙一又可以搏少少

kisani 發表於 21-4-20 17:10
一月要填大抽獎, 如果填表前你見直私結果幾理想甚至已經有私小offer的話我都會搏呀. 如果直私in得唔理想,  ...

多謝你意見呀(emoji)(emoji)我到時睇情況再決定啦(emoji)(emoji)(emoji)

回覆 medicine 的帖子

即係德信大機會過陳瑞琪?兩間也是中文小學?感謝回答🙏

oskmshbo 發表於 21-4-22 00:28
回覆 medicine 的帖子

即係德信大機會過陳瑞琪?兩間也是中文小學?感謝回答🙏 ...
唔係話邊一間機會大啲.只係覺得唔錯.
中文小學沒錯.

新大天今年度自行20分抽到

katiechan0124 發表於 21-4-20 14:42
我入儀聖心多啲,因為始終都想小朋友讀天主教小學。如果110聖心,乙一培基/一胡,乙二梁小,咁會唔會太博 ...

前年20分聖心唔中,大抽奬入

新大天上年20分抽入

咁好似新大天仲大機會啲?但啱啱望過好似冇校車(沙田)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題