用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自殺式填表次序?
樓主: yyk1009
go

自殺式填表次序? [複製鏈接]

yyk1009 發表於 21-4-17 15:01
Band 1B生,假切排以下志願:(想知道咁排是否自殺式?)
1. Ying Wah 4 個(外區借位)
2. Marymount 9 個 ...

入下題先,建議諗一諗坑真放乙5嘅機會率。上年改咗方法,雖然我仍然相信佢有收自己B2生,但,可能會大量放自己學生係乙1,事實亦多坑真生放係乙1,放乙5嘅機會率是否適合。我並非建議唔好揀,只係位置疑惑,自己決定返~~~

mcl203 發表於 21-4-17 17:18
似乎咁擺法,係兩軒生~~~
係呀,你好心水清

mcl203 發表於 21-4-17 17:22
入下題先,建議諗一諗坑真放乙5嘅機會率。上年改咗方法,雖然我仍然相信佢有收自己B2生,但,可能會大量放 ...

其實都有點不明坑真派位, 明明得21個聯繫位, 但最終有7x個真小入番中學部!
咁中學自行是否收咗好多真小band 1生?
到搞珠如有真小band 2入到, 咁外來band1生點計點擺都會早過真小band 2生喎
還有, 似乎外來band1生不會將坑真放第一位置,先可以造就到收番咁多真小!

pooh仔 發表於 21-4-17 17:37
其實都有點不明坑真派位, 明明得21個聯繫位, 但最終有7x個真小入番中學部!
咁中學自行是否收咗好多真小 ...

所以話要諗下究竟本區有幾多真B1女生係需要派位,呢個係重點。非直聯小B1率唔係好高,大坑果幾間更加係跑輸大市。外來人係好難知佢哋用自行定統一去收,坑真有晒報考/收生往績記錄,佢哋已有model ~~~

pooh仔 發表於 21-4-17 17:37
咁中學自行是否收咗好多真小 ...

聽朋友囡囡讀緊,佢講佢哋小學部在自行階段一個band 2生都冇收, 而且今年band 1都收吾曬。每年7x 個入番中學部?咁如果小學部多band 1 生,又會放佢第一,咁自然多人入到啦⋯⋯

yyk1009 發表於 21-4-17 23:52
聽朋友囡囡讀緊,佢講佢哋小學部在自行階段一個band 2生都冇收, 而且今年band 1都收吾曬。每年7x 個入番中 ...

又係D過百人B1嘅說法~~~

應該冇過百,佢哋話尋日學校有家長日,有power point show 哂stat 出來,但吾少囉, 數字我不方便講,因為是別的家長昨天聽完家長會分享咋

al5135 發表於 21-4-17 16:34
金文泰喺中中? 何東喺band2?

何東3322率跌穿B2C(15%)水平

何東 3322率 | 22222
2020年 14.0% | 34.4%
2019年 13.9% | 54.6%
2018年 20.5% | 48.7%
2017年 27.5% | 55.8%
2016年 40.6% | 76.4%
2015年 32.0% | 63.9%
2014年 38.8% | 67.9%
2013年 36.2% | 80.4%

yyk1009 發表於 21-4-18 00:03
應該冇過百,佢哋話尋日學校有家長日,有power point show 哂stat 出來,但吾少囉, 數字我不方便講,因為是 ...

你唔計佢啲外闖生+男仔乎?~~~

7X個都收唔晒噃~~~

坑真未係區內水平最頂,佢有其他都有。你一百,佢一百,6間直聯小就係 6x100,成個區B1生都唔夠600個~~~

pooh仔 發表於 21-4-17 16:37

何東公開試越嚟越....

何東成績未見起色
2019年3322率13.9% < 黃鳳翎 18%
2020年3322率14.0% < 李潤田 16.3%

我都吾明吖,但如果佢地自行1個band 2都冇收,band 1又收吾曬,咁又真係仲有不少學生要出來爭街位了。

yyk1009 發表於 21-4-18 00:22
我都吾明吖,但如果佢地自行1個band 2都冇收,band 1又收吾曬,咁又真係仲有不少學生要出來爭街位了。
...

成個數字攤左出嚟,仲未明?咁,貴校一個B1生都無,佢哋攞咗600個,仲要多搵20個先夠找佢哋條數~

統一派位係 學校同學校 之間係Pre-S1嘅比拼,只計本區。極端例子,理得你有全港100% B1率,係本區係50% B1率,就係得50%可以係B1生。全港Banding只係甲部有用~~~

王國會長

yyk1009 發表於 21-4-17 15:36
問題係個個都咁諗⋯⋯⋯另外想知,第二、三志願得咁少位,不中的話,會否跌出第二十幾志願呢?但現實,灣仔 ...

所以冇絶對, 始終係睇自己隨機號同其他人點塡.  隨機號靚塡邊間都入到,  隨機號唔靚但冇人爭也入到,  最差係隨機號唔靚又多人爭就

yyk1009 發表於 21-4-17 23:52
聽朋友囡囡讀緊,佢講佢哋小學部在自行階段一個band 2生都冇收, 而且今年band 1都收吾曬。每年7x 個入番中 ...

而家個制度,自行最妙嘅地方
就係7月有批後補中獎,但呢批同學又會以為係甲一/乙一抽中
所以真正自行收左幾多真小生,除左真中外,真係無人知

gigiyyc 發表於 21-4-18 09:59
所以真正自行收左 ...
你意思係真中會自行收唔夠40個?

可能係(係可能)坑直自行正選級頭band 1, 備選Band 2, 其他band 1 等佢哋去抽奬入。咁級頭走左又或自二果D就band 2 上又無人知

坑真自行幾位40,联系位21,抽奖位50當最后其实可能3X自行入.40抽奬入。

~50band 1 生

cafeva 發表於 21-4-18 10:25
可能係(係可能)坑直自行正選級頭band 1, 備選Band 2, 其他band 1 等佢哋去抽奬入。咁級頭走左又或自二果D ...

呢個係可能嘅玩法,所以講到口水乾都唔會解釋到。似乎,坑真嘅真B1生放乙1係非常大機會穩入或大比例入。坑真係本區非部份女生首選,亦受聯繫影子而減低街外放乙1人數,加上,本區根本唔太多真B1生~~~

gigiyyc 發表於 21-4-18 09:59
所以真正自行收左 ...

呢樣嘢就算係呢度啲 數據人 都計唔到
‹ 上一主題|下一主題