用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一派位填表問題請教
樓主: SOSOliu
go

統一派位填表問題請教 [複製鏈接]

medicine 發表於 21-4-18 14:46
填了兩間B2A之後再填B1校的意義何在?

PS:一知半解,誤導人?!

的確是誤導,好彩有你及時出手。

B1生一定是填晒本區+他區借位的所有B1校,才跟住填B2A校。

medicine 發表於 21-4-18 14:46
填了兩間B2A之後再填B1校的意義何在?

PS:一知半解,誤導人?!
無誤導人呀!確定咗小朋友係band1組別,萬一抽獎號碼唔靚最多跌落你揀嘅第一間band2者,點解咁講呢:因為大抽獎一定全部抽完band1組別嘅學生,然後再到band2組別學生,再唔好彩萬一今年band1生個個都揀呢間band2做保險綫而滿咗位,咪最多碌入去所揀嘅第2間band2囉,講真話,無咩可能幾間band2都收足band1生,所以,之後係可以亂咁填,只不過個人就覺得填band1好睇過band3學校卦。希望可以解答到你疑問

tpmon 發表於 21-4-18 14:52
的確是誤導,好彩有你及時出手。

B1生一定是填晒本區+他區借位的所有B1校,才跟住填B2A校。
我係講我自己小朋友咁填法,有無誤導人就見仁見智

回覆 YmOra 的帖子

多謝呀!

YmOra    發表於 21-4-19 07:55

回覆 tpmon 的帖子

但係老師話全部填曬band 1係自殺行為,同埋我女又係band 1 C不過唔係邊緣人,而且我深水埗校網幾乎所有band one學校都係大熱門,所以就算填都沒用,早冇曬了,所以乙五擺了一間band 2a 噶做保險線

回覆 elbar 的帖子

係啊,亦都擔憂呢個,由觀塘區轉深水埗區的,所以乙五六填了b2 a

SOSOliu 發表於 21-4-18 18:45
回覆 elbar 的帖子

係啊,亦都擔憂呢個,由觀塘區轉深水埗區的,所以乙五六填了b2 a

之前看錯了以為你孩子讀名小學沙田呂明才,原來是九龍湾附近那間。

係啊,係彩霞道呢間。

SOSOliu 發表於 21-4-18 19:10

係啊,係彩霞道呢間。

開頭我也感覺好奇怪讀名小沙田呂明才要轉校網!

沙田呂明才係咪唔係甘好小學?

SOSOliu 發表於 21-4-18 21:41

沙田呂明才係咪唔係甘好小學?

沙田兩間呂明才小學係91網大熱

回覆 Poyau 的帖子

講錯,係我女呢間官塘呂明才🤭宜家煩死,好不容易交了表,老師打電話黎話我因官塘轉深水埗驚band1尾跌band 2要我7-10都要填b2b-c學校作保險線(我現7-10都係band one)但其實5-6我都已經填了band2a作保險線了。又band one尾,又轉區,真係好多未知因素。煩死。唔知係咪轉區一定跌啊

SOSOliu 發表於 21-4-18 22:10

講錯,係我女呢間官塘呂明才🤭宜家煩死,好不容易交了表,老師打電話黎話我因官 ...

46網呂明才2020年45%升B1中學
請問今年小六人數及三次呈分排名

http://www.lmc.edu.hk/spedata/升中2020.pdf

http://www.lmc.edu.hk/spedata/16-19升中派位結果.pdf

回覆 阿珠媽2號 的帖子

但老師要我們填13-15間就好,不用填30間

學校大概130幾人,阿女三次呈分大約60幾,老師話學校有一半學生可以入band one 評她係b1c未去到包尾度。老師如果在官塘區她肯定她係b1組別,但因搬屋轉深水埗會唔會跌band 她都唔敢肯定

回覆 Jackychanchan 的帖子

我地呢度老師話一定要填夠30間

SOSOliu 發表於 21-4-18 22:10

講錯,係我女呢間官塘呂明才🤭宜家煩死,好不容易交了表,老師打電話黎話我因官 ...
如果真係有機會跌banding,唔確定屬於band1,俾着我就乙2,3已經要填band2a,4開始就填band2中…只係個人意見,只作參考!費事又俾人話誤導人。

回覆 黑咪喵 的帖子

宜家就係左右為難,哈哈

SOSOliu 發表於 21-4-18 18:41

但係老師話全部填曬band 1係自殺行為,同埋我女又係band 1 C不過唔係邊緣人,而且我深 ...

多口問句,你間2A係大雄?

你咁多不確定因素,會唔會考考慮乙三甚至乙二放德雅,只博乙一?

SOSOliu 發表於 21-4-17 14:16
請問統一派位要填成30間,我女band1 c但深水埗校網穩齊band1-2噶學校都係得十幾間,剩餘都係新界區港島區同 ...
唔盡填所有B1選擇,其實係提高自己入B2學校既機會
是否接受就自行取捨
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題