用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請敎往年經驗!灣仔band 1 女
go

請敎往年經驗!灣仔band 1 女 [複製鏈接]

大家一直話band 1 女夠位,但老師建議乙三or 乙四要填band 2。 而且話去年有個女仔入唔到乙一就跌咗落band 2 校(真band 1,不是邊緣人)。請問往年有冇乙三打後還成功入band 1 校?感謝!
   4    0    0    0

TGTY 發表於 21-4-17 12:34
大家一直話band 1 女夠位,但老師建議乙三or 乙四要填band 2。 而且話去年有個女仔入唔到乙一就跌咗落band  ...

只要B2校有B2生中 B1生穩入
如此可以盡排本區/他區B1校
之後才選B2校為保險線

回覆 TGTY 的帖子

呢個情況我都聽到有其他校有出現過,仲話係上年有2個學生band 1,好彩叩門入返乙一。嗱,唔好鬧我住,係別校校長親口說的,我無意影響大家決定,因為我自己都因為知道呢個case 我才上來EK 問排位次序如何好。(我本來無打算提上年呢個case,但既然樓上分享了same case, 我才夠膽將心中疑慮分享出來,)
另外,我知道有說法話某聯小B2大比數入能入B1的説法,如果係真,咁應該全個灣仔區band 1夠位,才可以俾B2入⋯⋯⋯不過,我都想知,如果是非聯/直小學,B2生去年有冇能抽入B1的經驗?(因為我校就比較少聽到,其他我不知道。)
學校話囡肯定是B1, 是無直/聯級頭,但我都怕填哂10間band 1 ,最後唔知去咗邊。因為小女面試說話晤叻,要叩門就慘慘⋯⋯
TSK又話好多band one 尾男女生選,不放乙一會冇機、其他直中又得幾個位,剩返TL咁睇返每年其小學部又有成60幾70人放第一去抽,咁點爭呢⋯⋯⋯

大家一直話band 1 女夠位,但老師建議乙三or 乙四要填band 2。 而且話去年有個女仔入唔到乙一就跌咗落band  ...
你老師咁講,得兩個可能性:
第一,佢唔太熟識灣仔區既升中情況。
第二,佢唔老實。

打咗成段嘢,發佈完唔見咗,無心機再打~~~

灣仔係全港最強嘅校網,亦係全港最充足英中位嘅校網。區內強校集中,競爭激烈,全港B1生並不一定係本區B1生,所以用真B1生來形容準確性。真B1生係近乎不可能派唔到英中~~~

若真係存在真B1生派唔到英中,咁就視乎佢點填表了。舉例:乙1 ,MSS,乙2 BPS,乙3 何東。派何東有幾出奇~~~

王家爸爸 發表於 21-4-18 08:57
你老師咁講,得兩個可能性:
第一,佢唔太熟識灣仔區既升中情況。
第二,佢唔老實。

區內 強弱校,唔講真嘢,一D都唔出奇~~~

似乎又要抽出嚟開個新po,唔係又唔記得幾時講過,寫完又寫~~~

其實印象中講咗好多次,本區真B1生 係 統一階段 先有作用。極端例子,話你知 全港100% B1率,本區得20%,就係用20%去派位,1就1,2就係2~~~

灣仔區 真B1女生升中嘅模擬狀況

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

其實睇返教育局嗰個派位程序,明明係Band 1派完剩返先到band 2 , 所以真係唔明點解有意外出現。都吾理咁多,我填哂band 1先,到時候班主任打回頭我先算。
謝謝你們分析,好詳細。

是否4間直聯小學生

yyk1009 發表於 21-4-18 09:57
其實睇返教育局嗰個派位程序,明明係Band 1派完剩返先到band 2 , 所以真係唔明點解有意外出現。都吾理咁多 ...

意外可能因為5樓嘅情況太早填B2校
假設B1生10位 B1校10間各1個位
盡填必中1間 但不盡填就可能中B2校

Poyau 發表於 21-4-18 13:36

又咁講,如果我將英華、St Paul Marymount 填第二以後,都唔方會中

不妨放真中前d, 佢多位,扣除40 個自行位 (大約一半比親生女)及10-2x 外闖生,21個聯繫位,佢小學部真正 B1 生基本上好安全,餘下50 個位比區內大抽獎,基本上位多到有部分B2 生(包括親生女)可以執死雞 tim.

DSE 成績不錯!

yyk1009 發表於 21-4-18 14:46
又咁講,如果我將英華、St Paul Marymount 填第二以後,都唔方會中

St Paul又未必乙二唔得
好似樓上有谷友講,4間女校+2軒嘅女仔,佢地填表嘅方向明確,有機會執雞

mcl203 發表於 21-4-18 09:06

區內 強弱校,唔講真嘢,一D都唔出奇~~~
灣仔區唔需要過度分析。只要確定小朋友係B1學生就一定有英中讀。老師話B1學生讀唔到英中,一定係錯,問題係點解錯。

Poyau 發表於 21-4-18 13:36
其實只需要睇下,TSK每年都收到B2學生,就知道區內B1學位一定夠。如果係B1學生,全單照填,喺填B2學校之前填TSK,點都有英中讀,最差都係TSK。無英中讀既唯一原因就係小朋友唔係B1學生。

Poyau    發表於 21-4-18 21:01

王家爸爸 發表於 21-4-18 19:57
其實只需要睇下,TSK每年都收到B2學生,就知道區內B1學位一定夠。如果係B1學生,全單照填,喺填B2學校之前 ...

有道理
灣仔區B1生

王家爸爸 發表於 21-4-18 19:55
灣仔區唔需要過度分析。只要確定小朋友係B1學生就一定有英中讀。老師話B1學生讀唔到英中,一定係錯,問題係 ...

等我有心情,試吓有冇能力出過灣仔Q&A先,搵你俾料~~~

多謝大家的回覆!

mcl203 發表於 21-4-18 20:28
等我有心情,試吓有冇能力出過灣仔Q&A先,搵你俾料~~~
唔好偏性呀,男男女女校都要
‹ 上一主題|下一主題