用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎急請教~
go

大抽獎急請教~ [複製鏈接]

小女band1 c (浸信宣道会吕明才小学)因搬屋转深水埗区。唔知会唔会跌banding.老师都答唔到。现在大抽奖可否甲一尽填band 1中学啊?因为随机号码想博下运气。最心仪上智(因为就系屋企隔离,但女女英文唔系甘好,又惊英文教学她听唔明,但又有人话英文都系浸出黎噶,英中语言环境好可帮提升英文)
所以我甲1填上智 2九真 3聖母玫瑰     會唔會太進取啊?  因為九真交通方便所以擺第二    乙1就打算上智 乙2聖母玫瑰(因九真不屬校網選唔到) 乙3 銘賢(其實女心儀女校,但呢間屋企隔離)  乙4德雅(自行選了睇過學好細唔係甘鐘意)    請問甘樣大家覺得點?我好驚太進取反而band1冇曬位到時排到band2尾甚至3噶學校
   1    0    0    0

SOSOliu 發表於 21-4-17 11:13
小女band1 c (浸信宣道会吕明才小学)因搬屋转深水埗区。唔知会唔会跌banding.老师都答唔到。现在大抽奖可 ...

上智出名英文要求高,1C博入去,英文又麻麻,苦了阿女呀!

回覆 kirstyau 的帖子

但係深水埗校網一覽表可選擇真係唔多。要填30間學校真係頭大

會唔會選黃棣珊?

小女band1 c (浸信宣道会吕明才小学)因搬屋转深水埗区。唔知会唔会跌banding.老师都答唔到。现在大抽奖可 ...

銘賢不放乙一是入不到的。

乙一只可上智/銘賢2選1。

回覆 canadababy93 的帖子

呢間學校係咪屬於band1 c啊?因為她想讀女校所以都冇乜點睇男女校

回覆 tpmon 的帖子

甘請問點解乙1甘重要呀?我就係唔係甘明大抽獎玩法。兩間都係屋企附近。係咪銘賢屬b1 b冇上智讀得甘辛苦呢。

SOSOliu 發表於 21-4-17 15:02

甘請問點解乙1甘重要呀?我就係唔係甘明大抽獎玩法。兩間都係屋企附近。係咪銘賢屬b1 b ...

因為區內top Band 1受歡迎的中學,在乙1已收足學生,放乙2已没有位了。

銘賢是區內最top 男女校,男女生爭位。上智是女校,只有女生爭位。

我不覺得銘賢會易讀。

好呀,唔該你。

SOSOliu 發表於 21-4-17 14:58
回覆 canadababy93 的帖子

呢間學校係咪屬於band1 c啊?因為她想讀女校所以都冇乜點睇男女校 ...
聽說派位只分banding123,不分abc

係呀!但若1c生入了1a學校,會讀得辛苦d所以啲前輩話要選擇適合自己能力的學校會好一點

回覆 Face3366 的帖子

係啊,所以想進取1c博1a,睇隨機號碼

㊗️你好運👍🏻

或許派位乙部首選 黃棣珊 / 德雅 都不錯  

回覆 elbar 的帖子

但係有隨機抽獎想博下領取d.你講呢兩間打算擺乙三四,其實我唔知保險線幾時擺會更好

甲部填法應該無乜問題,但乙1已經搏入"上智",乙2可能填選"銘賢"可以增加派入機會,不過,奉勸你一句,以B1c成績"搏"入到上智將會追得好辛苦。

回覆 YmOra 的帖子

铭贤都系大热门学校,她老师话上智铭贤只可以选一间摆乙一。我知会辛苦,由于我女太懒散我就系想锻炼她由她系一个周围人都勤奋学习噶情况刺激她上进d.都做定要长补习打算噶啦。

SOSOliu 發表於 21-4-18 10:00

铭贤都系大热门学校,她老师话上智铭贤只可以选一间摆乙一。我知会辛苦,由于我女太懒 ...

明白。原來你已有長遠計劃,亦有支援方案,咁!個人認為,你的策略未嘗不可的,我認識的jm中亦有人係B1c成績入讀B1a中學,經努力下邁向成功。

咪就係囖,唯有博一博。起碼都叫有個機會

SOSOliu 發表於 21-4-18 11:05

咪就係囖,唯有博一博。起碼都叫有個機會

其實,"搏"嘅策略無問題的,安適合自己的計劃就可以,但,必需有兩三手的準備方案,免得最後苦了孩子,行大路始終都係比較安全,好似我女,屬B1a成績,但耐何"個性"問題決定放棄B1a中學轉投B1b中學"慢步向上",e+都响計劃中成長,十分感恩。

‹ 上一主題|下一主題