用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問你哋學校轉番全日未?
樓主: kumasanee
go

[小學] 請問你哋學校轉番全日未?

回覆 kumasanee 的帖子

兩個小息其實可以食嘢,有朋友比炒飯個女帶返學校食,咁返到屋企就係食豐富的tea。
可能復活假期復課唔算耐,見到朋友太興奮。遲d肯食多d都未定。

Jane1983 發表於 21-4-18 20:31
英基校長同傳媒講,要bring all students back to school,全部教職員接受檢測,直言it's the right thing ...

好一句”bring all students back to  school”
全部IS都跟。
留意到一個現象,IS的學生和家長個個都好想番學full resumption, D學生可以番學都好興奮。
但LS的家長朋友中有不少話上zoom堂幾好,又慳左時間可以更多時間做自己野,有D小朋友直呈話唔想番咁多日。
就呢様已經覺得IS的學費是值回票價。

964000 發表於 21-4-21 09:31
好一句”bring all students back to  school”
全部IS都跟。
留意到一個現象,IS的學生和家長個個都好想 ...

係,學生對返學的反應,有時好令家長深思。

朋友個仔讀local名校,成績中游。佢同屋企人講,好希望疫情持續,咁就唔使返學考試。我初初聽佢亞媽咁講,有d覺得佢離譜,都唔係太細個,唔應該咁唔分輕重。不過,有見到學童自殺新聞,又覺得要體諒d。

Jane1983 發表於 21-4-21 10:04

朋友個仔讀local名校,成績中游。佢同屋企人講,好希望疫情持 ...

local嗰邊有好多家長都唔想仔女復課,怕會染病死。但另一邊廂又去迪迪尼、staycation,真係唔知邊樣中招機會大啲。我只覺得嗰班全職家長實在太多時間在家教仔,我自問無呢個privilege, 所以返學較好。

mandy_ng207 發表於 21-4-21 11:46
local嗰邊有好多家長都唔想仔女復課,怕會染病死。但另一邊廂又去迪迪尼、staycation,真係唔知邊樣中招機 ...

全職家長在IS都代替不到學校,除非LS那種教學形式,先跟教科書講解,然後做習作,就自己教不難,一日教三課都得。
但IS形式不同,例如文章分析,功課是open answers, 家長自己好難comment,冇了和老師同學的互動,教不到那種效果。
連PTH都不純正又不會拼音,中文都教不好
係數學可以自己教,不過比小朋友話我教得好悶
IS的學費真係唔係白交的

Jane1983 發表於 21-4-21 10:04

朋友個仔讀local名校,成績中游。佢同屋企人講,好希望疫情持 ...

其實今次疫情,都看得見local 小學是「考試為本」,有得局部番的就大多是比要呈分的高年級番先,其他年級,一係冇得番,就算有得番都係要用d quota 番去測考,難怪小朋友都唔恨番學

回覆 964000 的帖子

你令我好期待阿女8月閞學.佢對學德文好open

964000    發表於 21-4-21 21:48

回覆 mandy_ng207 的帖子

係好離奇,唔知個邏輯係點樣。
不過人各有志,我無所謂,話之佢退學homeschooling

964000 發表於 21-4-21 14:15
其實今次疫情,都看得見local 小學是「考試為本」,有得局部番的就大多是比要呈分的高年級番先,其他年級 ...

IS學費係貴,對比免費的本地官津小,父母係用咗好多資源去栽培小朋友。