用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男仔12定41校網好啲?
go

男仔12定41校網好啲? [複製鏈接]

請教男仔12定41號校網好
   6    0    0    0

Lesdesdes 發表於 21-4-17 02:17

41 靈活好多~~~

劍指QC就12~~~

12校網, 名校多

男仔 我都支持12網

Lesdesdes 發表於 21-4-17 02:17

12校網~少人爭!多學校可以選擇,41校網天地網,入吾到甲乙一,好多跌入黃大仙區,博吾過,如果心儀ls寧願試叩門

infong2011 發表於 21-4-19 08:19
12校網~少人爭!多學校可以選擇,41校網天地網,入吾到甲乙一,好多跌入黃大仙區,博吾過,如果心儀ls寧 ...
但12網升上,入唔到有直中或聯中學校,就冇咩學校可揀,因為強小多是直小或聯小再搭聖雅各,仔可揀st joe,rcps,軒灣軒小,但要有兩手準備,若小朋友去唔到頭位,band 2或3時可揀學校既質素如何?

PTL_L 發表於 21-4-19 08:48
但12網升上,入唔到有直中或聯中學校,就冇咩學校可揀,因為強小多是直小或聯小再搭聖雅各,仔可揀st joe,r ...

我估,聖雅各升中派位唔係好強,佢哋唔肯公佈詳細,只得校名和入英中不少於某%,只係比其他非直聯小好~~~

mcl203 發表於 21-4-19 09:14
我估,聖雅各升中派位唔係好強,佢哋唔肯公佈詳細,只得校名和入英中不少於某%,只係比其他非直聯小好~~ ...
係呀,就見你之前提過.....

PTL_L 發表於 21-4-19 08:48
但12網升上,入唔到有直中或聯中學校,就冇咩學校可揀,因為強小多是直小或聯小再搭聖雅各,仔可揀st joe,r ...

其實成績好,去邊區都大把學校要~但係41校網,我諗大部份仔都揀 LS,抽中當然開心,抽吾中就煩囉!所以要睇樓主意向如何~

infong2011 發表於 21-4-19 10:59
其實成績好,去邊區都大把學校要~但係41校網,我諗大部份仔都揀 LS,抽中當然開心,抽吾中就煩囉!所以要 ...
所以大前提係要肯定自己係叻仔囉,6年變化好大,升小手持多個offer,都唔代表初小成績會前列,就算初小係前列,都唔代表保到高小,所以我個人係比較穩陣,會預計小朋友係較差的一群而選校。

infong2011 發表於 21-4-19 10:59
其實成績好,去邊區都大把學校要~但係41校網,我諗大部份仔都揀 LS,抽中當然開心,抽吾中就煩囉!所以要 ...

如果係女,諗都唔駛諗,一定係12網,論升小有3女校加軒小軒灣搭坑真小(私、女多男少)及RCPS(私、男多女少),升中一樣3女津中、坑真加TSK,bps,真係流哂口水,但仔就要穩陣啲,12網升小有st joe,rcps(私),軒灣軒小,坑真,升中係qc,Rc,tsk,港華(9個/2019-2021年)

41網升小學有LS、新舊華德、九龍塘基華、拔萃、kts(私)、宣道(私)、崇真(私/深水埗中學網),仲有一啲較為唔出名既我冇寫,想知多啲,可以上edb 網頁睇下。又論下九龍城升中,band 1有除LS外,有迦密、銀禧、旅港、培正、民生、黃芴南、丘佐榮、華英,仲有其他band 2學校。所以自己分析下,如果阿仔入12網係咪穩入直小,否則,數一數有幾多1 and 2學校可揀,又數下41,如果入唔到LS,入其他小學,有幾多 1 and 2學校可揀?

PTL_L 發表於 21-4-19 11:42
如果係女,諗都唔駛諗,一定係12網,論升小有3女校加軒小軒灣搭坑真小(私、女多男少)及RCPS(私、男多女 ...

好詳細~thanks

回覆 Lesdesdes 的帖子

12 就平均D, 小學多選擇
41 LS 成績就一定係最好, 但無backup 都幾危險...

PTL_L 發表於 21-4-19 11:42
如果係女,諗都唔駛諗,一定係12網,論升小有3女校加軒小軒灣搭坑真小(私、女多男少)及RCPS(私、男多女 ...

分析得好好

KateC2012 發表於 21-4-20 08:10
請教一下,我一仔一女,91 /41/12 你會點選擇呢?謝謝

91啦,沙田英中多,升中可以拉散啲學生選擇,更變成競爭細~~~

KateC2012 發表於 21-4-20 08:10
請教一下,我一仔一女,91 /41/12 你會點選擇呢?謝謝
論英中數量,91是最理想,量多,到時唔駛煩咁多。但個人而言,我會留12網,睇下夠唔夠膽分開2個小朋友發展,亦有冇氣有冇力,事實上12網傳統名校多,而家就睇你想穩陣定進取了?

PTL_L 發表於 21-4-20 12:23
論英中數量,91是最理想,量多,到時唔駛煩咁多。但個人而言,我會留12網,睇下夠唔夠膽分開2個小朋友發展 ...
91最大問題,B1中學係比較兩極,唔係1A就係1C(或接近1C)
而且仲有兩至3間從前既B1中學現今可能都只得番B2A水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題