用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔有直中小學
go

灣仔有直中小學 [複製鏈接]

其實學校比幾banding 係會保守一些嗎?有幾大機會升banding ?
   3    0    0    0

hohoyy 發表於 21-4-17 00:46
其實學校比幾banding 係會保守一些嗎?有幾大機會升banding ?
唔知你提既係邊間直小,但之前經驗,有直小是完全唔會話俾家長聽小朋友banding,但如果小朋友位置邊緣人又或一定band 3,就基本上會提醒家長要做準備。即個人認為,如小朋友屬危險位置,學校告知家長banding都尚算準確。

PTL_L 發表於 21-4-17 09:07
唔知你提既係邊間直小,但之前經驗,有直小是完全唔會話俾家長聽小朋友banding,但如果小朋友位置邊緣人又或 ...

我地全部有講banding。不過唔知自己係個個banding 入面係唔係邊緣。我諗正常學校應該會保守d, 因為會影響家長選校。所以先諗會唔會真正banding 會升。

hohoyy 發表於 21-4-17 09:33

我地全部有講banding。不過唔知自己係個個banding 入面係唔 ...
咁你直小好好,想請問學校會好似坊間咁講俾你哋聽band 1 abc定只係講band 1呀?

PTL_L 發表於 21-4-17 09:41
咁你直小好好,想請問學校會好似坊間咁講俾你哋聽band 1 abc定只係講band 1呀? ...

就係冇再細分。所以唔知有冇機會升banding.

hohoyy 發表於 21-4-17 09:33

我地全部有講banding。不過唔知自己係個個banding 入面係唔 ...

教育局係唔建議提供banding的~~~

PTL_L 發表於 21-4-17 09:07
唔知你提既係邊間直小,但之前經驗,有直小是完全唔會話俾家長聽小朋友banding,但如果小朋友位置邊緣人又或 ...

係喎,高記有冇比?~~~

hohoyy 發表於 21-4-17 09:44
就係冇再細分。所以唔知有冇機會升banding.
咁我就會諗一諗,學校講低咗,對佢自己中學部收生都冇好處,如果係band 1生講到band 2咪嚇死家長,但可以令家長心無旁騖咁揀返直中,如果band 2生講低成band 3仲衰,家長明知自已小朋友係3仔,就好大機會乙一揀其他更穩陣學校,未必揀直中,咁咪令直中食唔哂直小生而流出嚟抽,收返既外校生更加多未知數,除非兩間學校關係好差,否則應該都唔會咁做。
由於以上原因,所以我諗你意思係細分升banding 問題嗎?個人認為,如果講升細分banding應該是主要影響band 1想外闖學生(即1b同1a,揀校都會唔同)另一方面如果band 2成績又老師冇提及要認真選校,我會理解為係band 2A2B學生,雖則band 2學生要抽,如抽唔中,2A2B生7月扣門機會都好大。若老師提及要非常認真選校,我會理解為2C至band 3學生。以上我係估下咋。

mcl203 發表於 21-4-17 10:15
未到呢一步但阿女間就咩都唔肯講,問多句都冇用。

mcl203 發表於 21-4-17 10:15
會~

PTL_L 發表於 21-4-17 10:20
咁我就會諗一諗,學校講低咗,對佢自己中學部收生都冇好處,如果係band 1生講到band 2咪嚇死家長,但可以令 ...

你理解錯了,事實係有發生,亦唔係你諗到會發生嘅影響,要視乎學校嘅升中支援。

如我先前所講,EDB係唔建議為學生提供banding,有大校係依足建議,亦引致坊間嘅所謂直小升中支援不足~~~

PTL_L 發表於 21-4-17 10:22
未到呢一步但阿女間就咩都唔肯講,問多句都冇用。

基本上佢哋係無錯到,只係跟到非常足嘅指引~~~

mcl203 發表於 21-4-17 10:26
你理解錯了,事實係有發生,亦唔係你諗到會發生嘅影響,要視乎學校嘅升中支援。

如我先前所講,EDB係唔建 ...
你意思係,學校有機會講低啲banding而留學生?

mcl203 發表於 21-4-17 10:28
基本上佢哋係無錯到,只係跟到非常足嘅指引~~~

其實點解唔講每個學生既真實banding,
大家咪可以realistic d選校囉!

PTL_L 發表於 21-4-17 10:28
你意思係,學校有機會講低啲banding而留學生?

都話咗教育局係唔建議為學生提供banding~~~

教育局升中玩法係B123,各1/3~~~

所以佢用教育局方法你係無辦法質疑佢。最明顯出現係弱校,如果佢真B1得1X%,唔通佢明言我校升英中率得1X%,仲使做生意?唯有1/3係B1,你亦唔可以投訴佢誤導,佢根本無做錯。最多衰咗派位,你唔好彩,號碼唔靚囉~~~

hohoyy 發表於 21-4-17 10:32
咁咪好容易為他人作嫁衣裳⋯⋯講緊起直屬關係學校,而於其他學校,問題起edb 到,因為edb 都唔願意提供數據。

hohoyy 發表於 21-4-17 10:32

呢個po都講咗好多次了~~~

指引係應該要跟,只係大部份唔跟,亦無約束力~~~

mcl203 發表於 21-4-17 10:35
都話咗教育局係唔建議為學生提供banding~~~

教育局升中玩法係B123,各1/3~~~
咁即係強弱校既差異,但樓主講有直中學校,咁應該大部分直小都係強校掛,如是,我睇法適合嗎?

PTL_L 發表於 21-4-17 10:36
咁咪好容易為他人作嫁衣裳⋯⋯講緊起直屬關係學校,而於其他學校,問題起edb 到,因為edb 都唔願意提供數據 ...

直屬唔提供,係主因佢哋跟指引,和,佢哋預咗你讀12年嘛~~~

例如坑真,點解小學私小,中學津貼?就係為咗小學可以自己收生,變成中學嘅子弟兵,班底嘛~~~

PTL_L 發表於 21-4-17 10:40
咁即係強弱校既差異,但樓主講有直中學校,咁應該大部分直小都係強校掛,如是,我睇法適合嗎? ...

直唔直小並非有分別。用強弱校去解啦,點解坊間甚麼3C1D咁嚮,甚麼尾勝頭,就係因為做生意囉,佢哋真正banding究竟係點組合,只有學校自己知~~~

如果佢係強校,佢話俾你知1/3又如何,最重要係升中支援。極端例子,佢話你係B3C,但建議你考QC/LS,明未?~~~

‹ 上一主題|下一主題