用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 校長推薦計劃⋯國內升大學
go

校長推薦計劃⋯國內升大學

有親戚的孩子通過以上計劃,獲得國內頂尖學府取錄,問我意見。分享如下

1)真心恭喜。通過校長推薦而獲得錄取,孩子必定有過人之處。
2)國內名校生經常吐嘈,外籍學生,海外華僑和港澳生考入清北浙復交,比國內學生容易得多。
3)他們所說的都是事實,因此常聞有海外生掛科情況(不合格)。其實國內生也會掛科,考試不理想就掛科,沒有什麼大不了。掛科歸掛科,甚少香港或華僑學生畢唔到業。(若果有,請知情人士分享)
4)名校有中文或英文授課課程,香港學生應該有選擇。(註:女兒讀的碩士課程,她被歸類與㚈籍學生上課,只能接受用英文學習)
5)如果想讀中國歷史,怕唔怕中文追不上同學水平?這個問題牽涉香港學生有多大決心和興趣?真心喜歡的人,總會願意付出更多努力,更容易策動內驅力,只要內心堅定,有足夠內驅力,相信數月至半年,便會追上。女兒在海外,曾經五年停了中文學習,卻因一份兼職需要認真較對中文和英文翻譯,才急起直追把短板補回來。我還是相信「事在人為」。
6)念中國歷史出路?真的不好說。我知道有人畢業後做編劇,自由工作者,收入約數萬元,另外有版權費等。內地影視圈蓬勃,創作人的收入只會愈來愈高。
7)看過文章提到名校也不乏「空心人」和「抑鬱症」學生。
8)大學宿舍一般是四人間或六人間,學校其他設施完備。(普遍比英國好)
9)記得北大約二萬多學生,清華多一倍,校舍更大。
10)在國人眼中,以上名校生,是人中龍鳳。但不代表一定搵大錢,清華engineer畢業去巨企工作,標準年薪50萬。其他專業收入不能相比。
11)念政治的出路?真的不清楚.只知道有畢業生是企業的戰略顧問.或公共政策顧問。
12)女兒公司曾經有位男同事是清華哲學系碩士,能力差強人意,還經常言語暴力欺負女同事,最後被開除了。性格不行的人,無論學歷如何,也難容於職場.

我以前都講過一個兒子的同學,DSE成績優秀,因為肥了一科中文2,在校長推薦計划去了清華讀一個與加拿大UBC的一個雙學位法律課程,三年清華讀大陸法,另外兩年在溫哥華讀普通法。畢業之後在溫哥華實習,現在留在那邊工作。每年由北京及溫哥華回香港,一定來拜訪我們。

他的中文是不錯的,但香港的考試方式玩死佢。到清華法律學院以中文為主,如果香港認為中文唔得,但在清華完全冇問題,都幾諷刺。去到UBC自然是英文授課,更加冇問題。

清華宿舍跟DBS及UBC宿舍是有一段距離。

國內這兩年畢業生的就業機會及起薪點都係差咗,不然的話國務委員不會勸學生下鄉務農,擺地攤。加上去年底北京河北石家莊疫情屬中高風險,去其他省市要PCR 陰性,而且要集中隔離十四天。近期北京疫情受控,要核酸測試,但不用集中隔離。

國內高校畢業生起薪點到2019年最高是清華北大都係一萬出頭,頭20大平均約7千8千。地域性工資深圳上海比北京高,如果講高新科技發展國內年輕人會喜歡南方,特別是深圳。

國內幾間科技出名的大學在深圳都有實驗室,例如清華,交大。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

https://m.chinanews.com/wap/detail/zw/cj/2020/09-14/9290573.shtml

上面有2020的畢業生起薪點下調,及2019的平均工資排名。前50名,廣東省有四間,華南理工大學,中山大學,深圳大學及暨南大學。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-4-17 14:42
我以前都講過一個兒子的同學,DSE成績優秀,因為肥了一科中文2,在校長推薦計划去了清華讀一個與加拿大UBC ...

巨企果然唔同檔次,出手真係唔同尐……相差五倍人工呢?唔知要咩條件先會得巨企青睞?

Yanamami 發表於 21-4-17 16:26
巨企果然唔同檔次,出手真係唔同尐……相差五倍人工呢?唔知要咩條件先會得巨企青睞? ...

巨企人工檔次,就似香港讀醫\讀golbalB?
大陸人多競爭非常大,我公司同國內多業務往來,有啲客都識左十幾年,個個高學歷,有個女仔3X幾歲,北大畢業,5百強公司(國內中意講5百強,非科技公司),一個月萬幾人工(已包埋獎金,10年以上年資)),我同佢聯絡起碼十年以上,同一崗位,未見佢升職,係香港做同樣野我地幾個同事沒一個大學學歷。所以,返大陸闖並不容易,人材? 大陸一啲都唔缺,香港人要掂下自己咩斤兩,好叻仔叻女,或者好有背景。

October. 發表於 21-4-17 18:31
巨企人工檔次,就似香港讀醫讀golbalB?
大陸人多競爭非常大,我公司同國內多業務往來,有啲客都識左十幾 ...

你這個及畢業生起薪年薪50萬,肯定係 outliners,不能作準,用上面個表作參考,起碼不是個別例子。

香港大學及中文大學,每年畢業生起薪點平均值都會有一個數抽起醫科生,這樣跟其他大學有可比性。

我N年前讀理工,最高人工係冇人估到嘅日文系,當全校平均三千幾,他們平均二萬幾。儍瓜才會儍吓儍吓以為畢業有月薪幾萬。原因係每年收生入數不多,約一半左右是警方商業調查科保送入去讀,入學已經係督察,高級督察,總督察都有。抽走他們,咪還原基本步。

October. 發表於 21-4-17 18:31
巨企人工檔次,就似香港讀醫\讀golbalB?
大陸人多競爭非常大,我公司同國內多業務往來,有啲客都識左十幾 ...

'大陸一啲都唔缺,香港人要掂下自己咩斤兩,好叻仔叻女,或者好有背景。'

這句真。冇人事非特異功能香港畢業生唔好妄想了。不過,華為都有請香港人,本身在行內都發展唔錯,轉入去個價非常好,不過好難升職。

akys 發表於 21-4-17 20:43
'大陸一啲都唔缺,香港人要掂下自己咩斤兩,好叻仔叻女,或者好有背景。'
好難升職是能力問題,還是因為是香港人?又或無背景?

annie40 發表於 21-4-17 21:26
好難升職是能力問題,還是因為是香港人?又或無背景?

冇背景。大公司裏最難玩嘅係派系,一個外人唔知邊個打邊個,要非常小心,能生存絶對堅。

annie40    發表於 21-4-18 11:06
annie40    發表於 21-4-18 11:05

ANChan59 發表於 21-4-17 19:41
你這個及畢業生起薪年薪50萬,肯定係 outliners,不能作準,用上面個表作參考,起碼不是個別例子。

香港 ...
我明,醫生呢d係特殊例子,唔可以拉入平均計,就係想講,總有一d特別出色或某啲界別既畢業生人工超高的。

一些大企業履行社會責任,係有請fresh grad,馬雲公司都有請,我女朋友八大marketing畢業,當時一畢業就去杭州返工,做左2個幾月就返返來。

October. 發表於 21-4-17 22:51
一些大企業履行社會責任,係有請fresh grad,馬雲公司都有請,我女朋友八大marketing畢業,當時一畢業就去 ...

幾好吖,起碼有入職機會,俾後生仔女了解國內職場生活

October. 發表於 21-4-17 22:41
我明,醫生呢d係特殊例子,唔可以拉入平均計,就係想講,總有一d特別出色或某啲界別既畢業生人工超高的。
...

在國內人工特別高的本科生,有特異功能?他爸爸有特異功能多一些吧!

我識小朋友大二去螞蟻金服做 intern,阿爺係前省長,阿爸係⋯⋯ 他香港出世,螞蟻金服俾香港大學生有兩個位,一個俾佢。佢係有料,佢對這些拉關係入到冇興趣,之後最後一年去應用科技研究院做 Fintech intern,然後畢業做初創公司,今年下半年公司轉去美國。

我有見過華為高層在香港是台灣人,當然不是本科生,在台積電挖角過嚟,先在深圳,然後再派嚟香港!

你見得多科技人,你的说法接地氣好多,冇咁虛幻世界!

ANChan59 發表於 21-4-17 23:49
我有見過華為高層在香港是台灣人,當然不是本科生,在台積電挖角過嚟,先在深圳,然後再派嚟香港!

你見 ...

無論如何,年輕人唔怕失敗,乜都試下冇壞嘅。

October.    發表於 21-4-18 11:13

ANChan59 發表於 21-4-17 23:25
在國內人工特別高的本科生,有特異功能?他爸爸有特異功能多一些吧!

我識小朋友大二去螞蟻金服做 ...

阿爺係前省長……At the end of the day都係去左美國……

ANChan59 發表於 21-4-17 23:25

我識小朋友大二去螞蟻金服做 ...

所以,睇到人講國內人工高既fresh grad,就撲到去,要諗清楚自己情況。

香港都大有特別高人工既fresh grad,醫生,IBANKER, OA.....

October. 發表於 21-4-18 06:45
所以,睇到人講國內人工高既fresh grad,就撲到去,要諗清楚自己情況。

香港都大有特別高人工既fresh gra ...

上國內工作的fresh graduates 有較大機會成功嘅,簡單分為兩大類,一類係有些人胍網絡關係,勉強算自己人,入到去,有貢獻,融入到國內企業文化,了解市場運作,生存到,可以做到一定位置,但如果真係講500強,就真係難講d。二線公司,初創公司機會高些。

另一類香港走投無路,或者選擇不多,反而破釜沉舟的決心往前衝,北上或者北漂,真的成功,都跌跌碰碰不少次及時日,是一個不錯的鍛練。

如果想著國內滿地黃金,可能要分析一下自己嘅SWOT analysis ,勝算多大,然後破釜沉舟。如果有這樣決心,去到邊度都有很大勝算!

你上面有typo,應該是AO,不是OA,除非你玩嘢。

akys 發表於 21-4-18 00:42
無論如何,年輕人唔怕失敗,乜都試下冇壞嘅。

同意。

Yanamami 發表於 21-4-18 01:01
阿爺係前省長……At the end of the day都係去左美國……

這個好正常,永遠都係隔離飯香。

我強調個年輕人本身係好掂,插班lB,入HKU,不過,贏在起跑線可能是阿爺同阿爸。他家庭很有教養,對人處事態度非常好,經常來我們家打機。

當初有 offer,佢想拒絕,但佢做咗我家CEO的mentees,以佢做對象,用SWOT及其他工具分析之後,加上多次面談,他才願意接受個 offer,用螞蟻金服的Fintech做踏腳石,冇這個經驗肯定入唔到ASTRI ,企在巨人膊頭上有優勢嘅。

反而去初創是同學之間介紹,做得開心,人工次要,後生仔好多時冇我哋成年人咁市儈。

唔講啦,不要客家佔地主,我縮番去另一便吹。