用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 校長推薦計劃⋯國內升大學
樓主: annie40
go

校長推薦計劃⋯國內升大學 [複製鏈接]

ANChan59 發表於 21-4-18 15:02
我在年輕人求學就業方面傾向持平,你見我傾向正反都提醒,係他們自己作決定,家長也作不了主。

我想兒子 ...

咁嚴重
p.s. 本來無一物,何處惹塵埃

csauye    發表於 21-4-18 23:07

ANChan59 發表於 21-4-18 13:05
你出發點是美好,你有沒有想過,如果過分美化,簡單化,反而幫倒忙,後生嘅不一定受這一套。

最好優劣放 ...
近年很多家長及成年人,被多位香港鎮長洗腦香港年輕人唔掂,肯定有少部份係,但大都不是,而且不少真係好優秀。>>>>> 非常同意!只睇資源投放已經無可能差啦!

annie40 發表於 21-4-18 11:53
開帖的初衷只是覺得年輕人的青春,就是資本。無論走到中,美,加,英,以至世界任何一個角落,也是值得支持 ...
最近看到一句話,總是繞繫腦海:

‘過多的經驗,限制了想象力。’

若果可以,就讓孩子「不忘初心,陽光正面」,知得少,愈專心。做喜歡做的,努力做下去⋯其他的就會慢慢明白了。#這段好,加一句,真要找經驗,家裏還是有點老舊地圖。

csauye    發表於 21-4-23 17:09

我喜歡行山落海,因為覺得原生動稙物更有生命力。
咁當然都會去啲靚靚嘅保護區進修下,睇下精彩嘅另一面。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 21-4-19 11:48
這些若在孩子從幼稚園開始就更好. 我反而覺得現今係"家長的經驗,限制了孩子想像力" ...
家長的經驗不會,有的沒的,家長就愛說太多就可能會。

annie40 發表於 21-4-18 13:42
近年很多家長及成年人,被多位香港鎮長洗腦香港年輕人唔掂,肯定有少部份係,但大都不是,而且不少真係好 ...
我一向覺得年輕人是未來的希望,充滿活力和無限可能性,熱情,有勇氣。我都希望自己小朋友成為一個有理想,識得追求自己理想的年輕人,不怕失敗,因為年輕

b3410 發表於 21-4-20 14:21
我一向覺得年輕人是未來的希望,充滿活力和無限可能性,熱情,有勇氣。我都希望自己小朋友成為一個有理想, ...

"年輕人是未來的希望"

咁點解鎮長要俾埋錢, 送佢地去隔離埠創業?

真係唔明, 要將大家的"未來" 送走?!

retriever 發表於 21-4-23 11:17
"年輕人是未來的希望"
老夫子話齋……

回覆 ABC-DAD 的帖子

精闢

retriever 發表於 21-4-23 11:17
"年輕人是未來的希望"
我諗樓主寫咁多,都係希望大家可以多些選擇。如果唔轉變思維模式,路越走越窄。
是陷阱,陰謀,還是挑戰,機遇,心態決定。
點解總是win vs lost, 唔係win win?

b3410 發表於 21-4-25 10:59
我諗樓主寫咁多,都係希望大家可以多些選擇。如果唔轉變思維模式,路越走越窄。
是陷阱,陰謀,還是挑戰, ...

悲觀
悲觀而積極
麻木
樂觀而審慎
樂觀
終極樂觀
....

每樣自有他的道理。各適其適罷。

忽然間想起林俊傑的歌『曹操

NKpa 發表於 21-4-26 11:45
悲觀
悲觀而積極
麻木
我個人prefer

悲觀而積極,或者樂觀而審慎

annie40    發表於 21-4-26 18:35

我一向覺得年輕人是未來的希望,充滿活力和無限可能性,熱情,有勇氣。我都希望自己小朋友成為一個有理想, ...
很好,很好。

認同
:-D

同意,這個放諸四海而皆準的!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-4-18 09:26
這個好正常,永遠都係隔離飯香。

我強調個年輕人本身係好掂,插班lB,入HKU,不過,贏在起跑線可能是阿爺 ...

文中提及插班IB,可以解释下嗎?係IB首年已經開始之後,由外校插班入來?因為個間學校IB好叻,好少收插班生?

Ruikei 發表於 21-9-2 23:02
文中提及插班IB,可以解释下嗎?係IB首年已經開始之後,由外校插班入來?因為個間學校IB好叻,好少收插班 ...

個同學由張祝插班入G10,Pre-IB。近年唔知具体数字,因為冇跟進,他是第二屆IB嘅。果屆有几个,一个张祝,一个华英,因为嚟过我屋企打机,其他就唔知!

每年都有收插班生,多与少的问题,當年該校IB coordinator 解释,他们修Bilingual Diploma 为主,校内校外都要考笔试,还有面试,本地学校大多数学生可能英文未夠好,國际学校ESF学生大多数中文又差点,所以想入係要中英文都好好。

张祝个同学入港大读double major 天文+电脑,暑期实习蚂蚁金服及ASTRI,毕业入初创公司。毕英同学UCO攞奨学金去美国读航空管理,所以hea 考IBDP,香港已经有定翼机牌,大二在美国已经考完定翼机教练牌,毕业后都係入初创公司,他係可以考机师嘅,但冇去。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題